Monday , February 6 2023

Astăzi se semnează contractele pentru renovarea mănăstirilor Slatina și Arbore și a bisericilor din lemn de la Colacu și Botoșana, în valoare de 6,5 milioane de euro

“Este o continuare a sprijinului acordat monumentelor istorice din județul Suceava pentru consolidarea și păstrarea lor. Consiliul Județean Suceava se angajează prin acest parteneriat să promoveze rutele culturale ale bisericilor din lemn și ale mănăstirilor din județul Suceava”, a declarat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că joi, la ora 14 va fi prezent la Ministerul Fondurilor Europene, unde, în prezența delegației de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, se vor semna 4 contracte de finanțare pentru renovarea a două biserici din lemn și a două mânăstiri, în valoare totală de 6,5 mil euro.

Încă din luna martie a acestui an Consiliul Județean Suceava are un parteneriat cu Arhiepiscopia pentru sprijinirea de proiecte de refacere de biserici și mănăstiri. Este vorba de mănăstirea Slatina (în valoare de 2,75 mil. euro), mănăstirea Arbore (2,75 mil. euro), biserica de lemn din satul Colacu, comuna Fundu Moldovei și biserica din lemn din Botoșana, ambele de câte 500.000 de euro, în total 6,5 mil. de euro.

“Este o continuare a sprijinului acordat monumentelor istorice din județul Suceava pentru consolidarea și păstrarea lor. Consiliul Județean Suceava se angajează prin acest parteneriat să promoveze rutele culturale ale bisericilor din lemn și ale mănăstirilor din județul Suceava.

Promovarea înseamnă organizarea de evenimente, organizarea de trasee turistice, distribuirea de materiale publicitare, pentru a crește numărul de turiști”, a spus președintele CJ Suceava.

Mănăstirea Slatina

Conform acestuia, la Mănăstirea Slatina, Consiliul Județean a finalizat modernizarea drumului județean Mălini – Slatina și pregătește modernizarea care să lege Slatina de Gura Humorului prin Valea Moldovei.

Mănăstirea Arbore
Mănăstirea Arbore

Pentru Mănăstirea Arbore, ctitorie a hatmanului Luca Arbore, Consiliul Județean Suceava a modernizat drumul care face legătura cu localitatea Arbore și pregătește organizarea de evenimente culturale pentru promovarea mănăstirii de la poalele Obcinei Mari.

Biserica din lemn de la Colacu
Biserica din lemn de la Colacu
Biserica din lemn de la Botosana
Biserica din lemn de la Botosana

“Bisericile din lemn de la Colacu, Fundu Moldovei și de la Botoșana intră în circuitul bisericilor din lemn din judetul Suceava, atât de valoroase ca arhitectură și despre care s-a vorbit prea puțin în această perioadă. Promovarea mai înseamnă și organizarea de nunți tradiționale și alte evenimente culturale cu specific tradițional satului bucovinean, inclusiv pelerinaje”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava. (O.S.)

Vezi si

Cezar Hîncu, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, fost președinte al Curții de Apel Suceava, se pensionează

Consiliului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să avizeze marți, 7 februarie, dosarele de pensionare …