Tuesday , January 31 2023

Astăzi, manifestări dedicate Zilei Bucovinei și aprinderea luminilor în Bradul de Crăciun din centrul Sucevei

După ce vineri  a fost deschis Târgul de Crăciun și, la Muzeul de Istorie, a avut loc un vernisajul  expoziției cu tema „Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, manifestările dedicate Zilei Bucovinei – 28 Noiembrie – continuă sâmbătă și duminică, cu o serie de evenimente organizate de autorități.

Astfel, sâmbătă, 27 noiembrie, la sediul Primăriei municipiului Suceava vor fi semnate parteneriatele de înfrățire cu orașele Chișinău din Republica Moldova și Karavas din Cipru. Potrivit primarului Ion Lungu, la eveniment vor fi prezenți primarii celor două orașe dar și primarii din Soroca și Cernăuți invitați la manifestările de Ziua Bucovinei. La eveniment va lua parte și conducere Consiliului Județean Suceava, administrația județeană suceveană având deja parafate acorduri cu Consiliul Regional Cernăuți, apoi Consiliul Raional Soroca și, mai de dată recentă, Municipiul Chișinău și Consiliul Raional Cernăuți. „Avem o deschidere către frații noștri din Basarabia și mă bucur că în sfârșit ne înfrățim cu orașul Chișinău cu care vrem să dezvoltăm proiecte comune. Sigur că aici avem un numitor comun și cel care ne unește cel mai mult este Ştefan cel Mare care este la fel de respectat și la Suceava și la Chișinău. Avem această istorie comună. La fel orașul Soroca cu Cetatea lui Ştefan de acolo dar și frații noștri de la Cernăuți și nu în ultimul rând acest oraș Caracas din Cipru care intră în strategia noastră de turism. Este un oraș turistic și în viitor sperăm să avem curse directe cu Caravas să facem schimburi de turiști”, a declarat Ion Lungu.

Tot sâmbătă, 27 noiembrie, bustul primului primar al municipiului Suceava, Franz Cavaler Des Loges, instalat în fața Primăriei, va fi dezvelit la ora 12:00. Dezvelirea bustului respectiv are loc în cinstea Zilei Bucovinei, care este însă celebrată la data de 28 noiembrie, ca amintire a hotărârii Consiliului Național de unire a vechii provincii românești Bucovina cu Regatul României. Decizia de a face un bust în memoria acestuia și de a-l amplasa într-o zonă cu mare vizibilitate pentru Suceava a fost o preocupare de mai mulți ani a autorităților locale sucevene. Alegerea dezveliri bustului pe data de 27 noiembrie coincide și cu data fixată pentru oficierea unei slujbe de pomenire a celor care au fost la conducerea orașului Suceava de peste un secol încoace. Toate aceste evenimente vor avea loc în prezența oaspeților din Chișinău, Karavas, Cernăuți și Soroca care au fost invitați să ia parte și la evenimentele de seară din centrul orașului.

În seara zilei de 27 noiembrie va avea loc probabil singurul eveniment unde restricțiile nu vor fi, cel puțin oficial, atât de aspre: aprinderea luminilor în Bradul de Crăciun. La acest eveniment nu va fi verificat certificatul verde. De fapt, doar accesul în perimetrul căsuțelor unde vor fi meșteri populari și comercianți din cadrul Asociației „Produs în Bucovina” va fi restricționat pe bază de certificat verde. Bradul de Crăciun a fost amplasat în afara acestui perimetru. Prin urmare, cu acest „artificiu” se poate permite accesul pe esplanada Casei de Cultură unui număr de persoane considerabil – rămân valabile însă obligațiile precum purtatul măștii în public – iar doar cei care vor dori să cumpere diverse produse de la căsuțele amplasate la Târgul de Crăciun vor trebui să aibă dovada că s-au vaccinat cu schema completă.

Duminică, 28 noiembrie

Motivul pentru care aceste evenimente nu au loc în data de 28 noiembrie, ci cu o zi mai devreme a fost explicat de primar prin aceea că invitații din orașele înfrățite nu puteau să stea în cursul zilei de duminică, ei trebuind să fie în localitățile lor sau să plece în acea zi spre localitățile de unde sunt. Astfel, ca să nu apară alte sincope, s-a preferat însă organizarea cu o zi mai devreme a evenimentelor.

Prin urmare, pe data de 28 noiembrie va avea loc o depunere de jerbe la bustul lui Iancu Flondor, marelui om politic căruia i se datorează – alături de alte personalități marcante ale acelor vremuri – Unirea Bucovinei cu Țara, consfințită la data de 28 noiembrie 1918. Depunerea de jerbe de flori va avea loc la ora 12:00. La ora 14:00, are loc un eveniment care va fi transmis online: un spectacol de la Casa de Cultură susținut de artiștii Centrului Cultural Bucovina. (D.P.)

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …