Tuesday , May 14 2024

Astăzi elevii de clasa a II-a susţin examenele pilot pentru evaluarea competenţelor

elevi evaluari

Incepând de astăzi, dar şi în următoarea zi, vor susţine evaluarea pilot elevii de clasa a II-a, pe 15 mai elevii de clasa a IV-a şi pe 22 mai pentru elevii de clasa a VI-a N evaluările pilot se vor desfăşura în zece şcoli din judeţ: – {coala cu clasele I-VIII, nr. 11, “Miron Costin” din Suceava, Grupul {colar “Vasile Gherasim” din Marginea, Grupul {colar Agricol Dorna Candrenilor, {coala cu clasele I-VIII nr. 1 “Al. I. Cuza” din Fălticeni, {coala cu clasele I-VIII din Găineşti, Scoala cu clasele I-VIII, nr. 3, “Teodor Balan” din Gura Humorului, {coala cu clasele I-VIII Poiana Mărului şi {coala cu clasele I-VIII Paltinu din Vatra Moldoviţei, {coala cu clasele I-VIII din Băineţ şi {coala cu clasele I-VIII, nr. 3, “Mihai Eminescu” din Rădăuţi

Primii care susţin evaluarea pilot sunt elevii de clasa a II-a, care susţin astăzi proba la Limba română, iar mâine, 10 mai, vor susţine la proba la Matematică. Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II a se desfăşoară în două şcoli din judeţ-una din mediul urban-{coala cu clasele I-VIII, nr. 11, “Miron Costin” din Suceava şi alta din mediul rural-Grupul {colar “Vasile Gherasim” din Marginea. Potrivit celor spuse de Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului {colar Judeţean, 55 de elevi de clasa a II-a vor susţine în cursul zilei de astăzi evaluarea pilot. Referitor la durata evaluării, reprezentantul I{J Suceava a spus că elevii au la dispoziţie 25 de minute pentru rezolvarea subiectelor.
Următorii care vor susţine evaluarea pilot pe data de 15 mai sunt elevii de clasa a IV-a. Evaluarea se va desfăşura în şase unităţi de învăţământ, patru şcoli din mediul rural şi două şcoli din mediul urban. Este vorba despre Grupul {colar Agricol Dorna Candrenilor, {coala cu clasele I-VIII nr. 1 “Al. I. Cuza” din Fălticeni, {coala cu clasele I-VIII din Găineşti, {coala cu clasele I-VIII, nr. 3, “Teodor Balan” din Gura Humorului, {coala cu clasele I-VIII Poiana Mărului şi {coala cu clasele I-VIII Paltinu din Vatra Moldoviţei. Durata probei la clasa a IV a diferă de cea de la clasa a II a, elevii având la dispoziţie 60 de minute. Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul Judeţean {colar, 194 de elevi de clasa a IV a vor susţine acest tip de evaluare.
De asemenea, evaluarea pilot la finalul clasei a VI-a se va susţine în două şcoli: {coala cu clasele I-VIII din Băineţ şi {coala cu clasele I-VIII, nr. 3, “Mihai Eminescu” din Rădăuţi. {i în aceste şcoli, 4 clase de elevi de clasa a VI-a, care cuprind 105 elevi vor susţine evaluarea pilot. Cei de clasa a VI-a au la dispoziţie 120 de minute pentru a rezolva subiectele şi o pauză de 10 minute.
La nivel naţional, evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a şi a VI a se va organiza în 86 de instituţii de învăţământ, iar cea de la clasa a IV-a, în 136 de instituţii de învăţământ.
Prevederile fac parte din Metodologiile de organizare a evaluării competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a, a IV-a şi a VI-a. Aceste evaluări sunt anuale, are în vedere competenţele scris-citit şi matematică, se desfăşoară pe parcursul a două zile, iar ambele teste vor fi de maximum 50 de minute.
Anul trecut evaluările pilot la finalul claselor a II a, a IV a şi a VI a s-au desfăşurat desfăşurat în perioada 9-23 mai în două şcoli din judeţ-{coala cu clasele I-VIII “ Petru Muşat” Siret şi {coala cu clasele I-VIII “ Nicolae Stoleru” Nr. 1 din Baia.
N rezultatele de la evaluare nu se trec în catalog
Rezultatele obţinute de către elevi nu se vor trece în catalog. Notele sunt folosite de către cadrul didactic pentru elaborarea planului individualizat de învăţare, dar şi pentru informarea părinţilor elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate, în scopul orientării şi optimizării învăţării.Testele pentru evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II a vor avea un nivel mediu de dificultate, fiind administrate în două secvenţe de evaluare.
Evaluarea competenţelor fundamentale va fi pe parcursul a două zile, în timpul orelor de curs şi se va susţine în sălile în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit.
Pe durata evaluării, învăţătorul de la clasă va fi asistat de un al doilea cadru didactic, care nu are ore la respectiva clasă, fiind desemnat de preşedintele comisiei şi va avea sarcina de a elimina materialele didactice care i-ar putea influenţa pe elevi în timpul administrării testului. Evaluarea de la clasa a II a are în vedere competenţele scris-citit şi matematică. Elevii de clasa a IV a vor susţine evaluări la limba română-înţelegerea textului scris şi matematică, iar elevii de clasa a VI a vor da teste la limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe. Potrivit legii Educaţiei, de anul viitor, evaluarea va fi obligatorie pentru toţi elevii. (Georgiana GROZA)

Vezi si

ADU, AUR, PSD și REPER, obligate de Biroul Electoral Municipal Suceava să respecte legea privind afișajul electoral

Viceprimarul Lucian Harșovschi a reiterat avertismentul pe care l-a făcut la adresa formațiunilor politice care …