Friday , May 24 2024

Astăzi, 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România  

În contextul sărbătoririi Zilei Pompierilor din România, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava organizează o serie de manifestări, la care sunt așteptați toți sucevenii.

Astfel, miercuri, 13 septembrie, pompierii români sărbătoresc 175 de ani de la lupta din Dealul Spirii, când pompierii Capitalei, conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu, au înfruntat armata otomană venită să înăbușe revoluția română, reafirmând năzuințele românilor de libertate socială, independență și unitate națională.

Evenimentul va începe la ora 11:00 și va fi marcat prin desfășurarea unui ceremonial religios de cinstire a memoriei eroilor pompieri, prin întâlniri cu pompierii rezerviști, precum și prin scurte alocuțiuni ale oficialităților. De asemenea, se vor depune coroane de flori, atât la statuia „Pompierul” din fața inspectoratului, cât și la mormintele celor trei eroi pompieri din județul Suceava:  sergentul major (post mortem) Vasile Popiuc din Moldova Sulița, sergentul major (post mortem) Ioan Crăiuț din Frumosu și sergentul major (post mortem) Victor Ivașcu din Sadova.

Ceremonia se va desfășura în fața sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență, de pe strada Universității 14, din municipiul Suceava, și se va încheia cu Defilarea Gărzii de Onoare.

De asemenea, porțile tuturor subunităților pompierilor militari din județ, se vor deschide pentru toți cetățenii care vor dori să ne calce pragul (9:00-16:00). Vom avea diverse ateliere, cu tehnica și accesoriile de intervenție, dar și materiale informative, cu teme de prevenire și de prezentare a modului în care trebuie să ne comportăm înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.

Vineri, 15 septembrie, între orele 9:00-12:00, pompierii militari îl vor cinsti pe ocrotitorul lor – Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. Acatistul Sfântului și Sfânta Liturghie vor fi oficiate la Biserica Militară, situată în municipiul Suceava, vizavi de sediul inspectoratului.

„La slujbă, spre bucuria noastră, va participa Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți militari.

În prag de sărbătoare, asigurăm încă o dată cetățenii județului că pompierii au fost, sunt și vor rămâne mereu în slujba semenilor, iar colegilor de breaslă, militari și civili, deopotrivă, le urăm  La mulți ani!”, a transmis maior Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava.

Vezi si

Două noi locuri de joacă în cartierul George Enescu. Lucian Harșovschi: Pentru mine, promisiunea devine obligație! Continuăm!

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a anunțat darea în folosință a două noi locuri de …