Wednesday , December 7 2022

Aspazia Puiu, singura femeie polițist din județ cu un câine lup “în dotare”, a rămas fără partenerul de muncă

Câinele polițist de patrulare Tuca a murit pe 1 decembrie într-un adăpost al IPJ Suceavaaspazia cu caine

Aspazia Puiu, o tânără entuziastă în vârstă de 34 de ani, pentru care profesia e la rang de crez în viață, a fost până zilele trecute singura femeie din Inspectoratul Județean de Poliție cu un câine lup «în dotare». La nivel național mai sunt două polițiste ale căror parteneri sunt tot câini lup, una fiind din București, iar cealaltă din Iași. Aspazia a absolvit în 2005 Centrul de formare a agenților de Poliție “Nicolae Golescu” Slatina, după care și-a început cariera la Poliția Siret, iar în anul 2007, la Centrul Chinologic Sibiu, a făcut un curs de trei luni pentru a putea prelua un câine. “Îmi amintesc cum așteptam la poartă să fim preluați, era aglomerație, peste 400 de polițiști din toate țara, când cineva m-a întrebat dacă am venit cu soțul sau iubitul. Pe lista era trecut  A. Puiu, iar cei de la Centrul Chinologic nu se așteptau la o femeie. Am fost cazată în camera de protocol, neavând dormitor pentru femei”, ne-a povestit Aspazia Puiu. După trei luni, cât a durat perioada de pregătire, polițista din Suceava s-a întors la post, în Siret, cu un câine lup, devenind astfel prima femeie din țară al cărei partener e un câine lup.

Câinele Tuca, așa cum îl alinta Aspazia, a patrulat noaptea pe străzile Sucevei, a participat la meciuri, pentru eventuala dispersare a grupurilor de persoane, iar ultimii cinci ani a bucurat copiii în săptămâna «Scoala altfel». Din nefericire, acesta a murit chiar de 1 Decembrie, de Ziua României, când ar fi trebuit să defileze în centrul orașului, fiind găsit fără suflare într-unul din adăposturile IPJ Suceava. “M-am atașat foarte mult, iar acum simt că am un gol imens în suflet. Nu voi mai accepta niciodată să iau un câine în îngrijire și dresare pentru că sufăr prea mult după Tuca”, a mărturisit Aspazia Puiu. (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

Ioan Balan cere miniștrilor Sănătății și Energiei soluții urgente în vederea găsirii unui furnizor de energie  pentru Spitalul Județean Suceava

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrului Sănătății și ministrului …