Friday , December 9 2022

Armata se implică tot mai mult în ajutorul sucevenilor

Duminică a început distribuirea pachetelor pentru sucevenii care au nevoie de sprijin în această perioadă. Forțele Terestre Române au informat că vor distribui aproximativ 1.000 de pachete cu produse alimentare și de igienă persoanelor vârstnice din zone afectate de coronavirus din județul Suceava și din zona Dâmbovicioara, județul Argeș. 11 autospeciale de decontaminare au fost trimise la Suceava, precum și un detașament de 70 de militari, acțiunea lor începând de vineri și a continuat în tot weekend-ul trecut. De asemenea, Armata alături de Jandarmerie s-a implicat și în inițiativa Andreei Marin de a dona apă și alimente Spitalului Județean de Urgență Suceava, asigurând transportul acestor produse de la Fălticeni la Suceava

 

A început distribuirea pachetelor pentru persoanele care au nevoie de sprijin în această perioadă dificilă, aduse de Armata Română. „Astăzi (duminică, 5 aprilie – n.r.) Ministerul Apărării Naționale a adus în Municipiul Suceava 380 de pachete cu produse alimentare și de igienă personală. Produsele au fost împărțite de către reprezentanți ai ministerului și ai Primăriei către persoanele cu o situație economică dificilă de la: Blocul 43A de pe str. Mărășești; Căminul nr.2 de la Grupul Şcolar Petru Mușat; Blocul de locuințe sociale de pe Aleea Dumbrăvii. Mulțumim Ministerului Apărării Naționale pentru gestul de solidaritate făcut pentru cetățenii Municipiului Suceava aflați în carantină”, a declarat primarul Ion Lungu.

Primarul a mai spus că în ședința de îndată a Consiliului Local Suceava care a avut loc vineri, 3 aprilie, a fost aprobat proiectul de hotărâre referitor la rectificarea în plus la capitolul „Cheltuieli pentru hrană”, cu suma de 200.000 lei, pentru a avea posibilitatea să fie date cât mai multe pachete alimentare și ajutoare financiare de urgență. „Primăria va ajuta în perioada următoare persoanele care sunt vulnerabile din punct de vedere economic. Doamne ajută-ne să trecem cu bine acest moment greu!”, a conchis primarul Ion Lungu, într-o postare, de pe contul său de facebook, duminică la amiază.

Este de remarcat că demersul Armatei Române a coincis cu sărbătorirea a 16 ani de la aderarea României la NATO. În acest sens, Forțele Terestre Române au transmis un mesaj al ministrului Apărării în care se referă la lupta cu un inamic invizibil, dar redutabil și fiindcă pandemia COVID-19 este „poate cea mai mare provocare la adresa umanității” de la cea de-a doua conflagrație mondială încoace „este mai important ca oricând să ne gândim la unitate, la spiritul de solidaritate care izvorăște din însăși rațiunea de a fi a Alianței, la cum putem să ajutăm pe cei care au nevoie de noi sau unde putem să cerem chiar noi ajutor”.

Potrivit viceprimarului Lucian Harșovschi, care anunțase cu câteva ore mai devreme despre demersul Armatei, solidaritatea nu este un sentiment, ci o probă de caracter, iar tot mai mulți suceveni își dovedesc zilnic această calitate. „Mulțumim celor de la Forțele Terestre Române pentru implicare și pentru că sunt alături de suceveni”, a precizat viceprimarul Lucian Harșovschi într-o postare pe contul său de facebook de duminică dimineață. Întrebat dacă se ține cont de listele trimise de la asociațiile de proprietari, viceprimarul a răspuns afirmativ. În primul rând este vorba de persoane cu vârsta peste 65 de ani care nu au pe nimeni, trăiesc singure și nu au aparținători cu ei. Sunt cazuri în care vecinii de scară s-au oferit să ajute în caz că vor avea nevoie de cumpărături sau medicamente.

Potrivit unei informări a Forțelor Terestre Române, În perioada 3-5 aprilie, militari ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București, au distribuit aproximativ 1.000 de pachete cu produse alimentare și 1.000 de pachete cu produse de igienă persoanelor vârstnice din zone afectate de coronavirus din județul Suceava, precum și în localități greu accesibile din zona Dâmbovicioara, județul Argeș.

De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autoritățile centrale și locale printr-un număr de 2.659 misiuni, la care au participat 14.324 militari și 3.994 mijloace tehnice, iar la Institutul Cantacuzino au fost prelucrate un număr total de 7.079 teste.

Reamintim că, sâmbătă, 4 aprilie, detașamentul de militari generat de Batalionul 202 Apărare CBRN a acționat pentru decontaminarea și dezinfectarea spațiilor de circulație ale Spitalului Județean de Urgență din municipiul Suceava. Mai exact, este vorba despre detașamentul de 70 de militari din cadrul Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”. Potrivit unei informări oficiale din partea Forțelor Terestre Române, detașamentul respectiv a continuat sâmbătă, 4 aprilie, misiunile începute în cursul zilei de vineri, 3 aprilie, în sprijinul autorităților locale din municipiul Suceava pentru decontaminarea și dezinfectarea căilor rutiere, precum și a spațiilor exterioare din curtea Spitalului Județean de Urgență din municipiul Suceava. Militarii au operat cu 11 autospeciale de decontaminare a terenului (zece autospeciale) și personalului (o autospecială) care utilizează o soluție de dezinfectare pe bază de hipoclorit de sodiu. Sarcinile de dezinfectare necesită luarea unor măsuri de precauție privind accesul persoanelor în zonele dezinfectate pentru o perioadă de timp de până la două ore, măsuri stabilite și implementate de autoritățile locale sucevene.

De asemenea, în același context al pandemiei de coronavirus, pentru a veni în sprijinul unității medicale sucevene, Ministerul Apărării Naționale a dispus prin Direcția medicală să suplimenteze echipa medicală existentă cu 10 medici militari de diferite specialități (anestezie, boli infecțioase, pneumologie, medicină internă, cardiologie, radiologie, chirurgie generală, ortopedie traumatologică, gastroenterologie și medicină de urgență), precum și 10 subofițeri sanitari din cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca.

Militarii Batalionului 17 Vânători de Munte ,,Dragoș Vodă” din Vatra Dornei, alături de militari ai Batalionului 151 Infanterie ,,Războieni” din Iași și de o echipă de jandarmi din Fălticeni, au sprijinit inițiativa Andreei Marin de a dona apă și alimente Spitalului Județean de Urgență Suceava, asigurând transportul acestora de la Fălticeni la Suceava. Este vorba despre campania „Prețuiește Viața” a ajuns și la Suceava iar donațiile strânse și transmise și cu sprijinul acestor oameni, al voluntarilor, al Crucii Roșii, „cât și al tuturor celor cu suflete mari” – după cum se precizează într-un comunicat al Prefecturii Suceava – au constat în 33 paleți de apă (19800 litri) % și 967 kg icre și vor fi folosite la meniurile care sunt donate gratuit medicilor, jandarmilor și reprezentanților ISU, celor care sunt în permanență alături de semenii care au nevoie în aceste momente dificile. „Împreună căpătam putere! Mulțumim fundației „Prețuiește Viața”, coordonată de Andreea Marin! Mulțumim Crucea Roșie și tuturor celor care sunt alături de noi pe acest drum anevoios! Avem nevoie de solidaritate de la noi către voi și de la voi către noi! Suceava este România!”, se precizează într-un comunicat al Prefecturii Suceava. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amendă de 40.000 lei pentru o firmă de dezmembrări auto din comuna Moara

Garda de Mediu Suceava a primit o sesizare privind disconfortul provocat vecinătăților prin zgomot, fum …