Sunday , June 20 2021

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților reproșează ortodocșilor că nu îngrijesc mormintele rudelor, deși au cultul morților, pe când protestanții care nu au acest cult au cimitire mai îngrijite

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a vizitat mai multe cimitire din județ, în cursul Săptămânii Luminate, starea unora nefiind măcar satisfăcătoare. Acest lucru rezultă din răspunsul dat unui enoriaș care i-a adresat mai multe întrebări. În preambulul răspunsului, chiriarhul afirmă că a vizitat peste 200 de cimitire, iar în ceea ce privește starea în care se află unele din acestea, constatarea arhiepiscopului nu este deloc măgulitoare. „Am constatat că morții dumneavoastră au fost îngropați de două ori: o dată sub pământul reavăn al țării și o dată sub mormanele de gunoaie care le guvernează”, a spus ÎPS Calinic.

Tot în preambulul răspunsului său, ÎPS Calinic face trimitere la vechiul obicei al evreilor din antichitate care aveau în afara zidurilor cetății o groapă în care aruncau gunoaiele și care se numea gheenă iar în România se numește vărsătoare. Arhiepiscopul – poate și pentru a nu divaga – face trimiterea doar la substantivul comun gheenă, nu și cel propriu cu care aceeași evrei asociau Infernul. „Cam așa arată, din păcate, unele dintre cimitirele eparhiei din care faceți parte. Nu credeți? Vă aștept la Centrul Eparhial să vă prezint fotografiile deja arhivate, unele trimise chiar de credincioși. Sigur, acum, din respect față de credincioșii acestei Eparhii, nu voi posta nicio fotografie pe site-ul Arhiepiscopiei și nici nu voi pomeni numele vreunei parohii”, a spus chiriarhul, reproșându-i însă enoriașului „modul justițiar” în care i-a adresat întrebările”.

„Când intru într-un cimitir eu am certitudinea că este un loc sfânt și aceasta pentru că, printre cei care își dorm somnul de veci, mulți dintre ei sunt sfinți. Da, așa cum citiți, sfinți! Sunt copii sfinți, sunt mame sfinte, sunt tați sfinți; într-un cuvânt: sunt oameni sfinți! Cei care și-au abandonat rudele de Dincolo nu au însă o astfel de certitudine. De unde această constatare? Simplu! Din felul în care arată cimitirele, respectiv mormintele celor strămutați la Domnul, ale căror rude sau ai căror semeni trec cu indiferență pe lângă ele. Mergeți în Elveția sau Germania să vedeți cum arată un cimitir, deși respectivii, protestanți fiind, nu au cultul morților! Din acest punct de vedere, vorba Sfântului Voievod  Ştefan cel Mare, «sunt mai creștini decât creștinii»”, a spus ÎPS Calinic. (D.P.)

Vezi si

30 de zile de arest pentru un individ care, beat și fără permis, a furat o mașină și a făcut un accident

Joi, 17 iunie, la ora 10.20 Poliţia Fălticeni a fost sesizată de către R. Viorica, …