Thursday , April 25 2024

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților acceptă dascăli femei, însă este necesară și aprobarea consiliului parohial

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic admite ca în bisericile din eparhia pe care o conduce să fie femei care să slujească ca dascăl – în sensul de cantor, pentru cei mai puțin familiarizați cu această terminologie – și a spus că se bazează pe experiența sa ca ierarh în cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor unde a fost, aproape trei decenii, arhiereu-vicar. „Am întâlnit foarte multe doamne și foarte multe preotese, absolvente de școli teologice, în eparhia Iașilor, care cântau la strană și care chiar mergeau cu preotul paroh la diferite slujbe. Când am vizitat parohiile din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, am întâlnit și aici astfel de cazuri, mai puține, ce e drept, dar care mi-au atras atenția prin faptul că erau foarte bune cântărețe. Dacă pe lângă această calitate de bune cântărețe sunt și persoane morale, chiar nu am nimic împotrivă să cânte la strană, să alcătuiască un cor, să organizeze activități social-filantropice și culturale cu tinerii parohiei etc. Desigur, este de preferat ca la strană să fie un cantor, dar decât un bărbat căruia îi lipsesc multe note din gamă, mai bine o femeie care poate acoperi vocal gama completă”, a spus chiriarhul.

Este de precizat că afirmația sa, făcută la rubrica „Răspunsul ierarhului” vine ca urmare a unei întrebări adresată de o enoriașă din comuna Bălcăuți care s-a arătat nemulțumită de faptul că în parohia unde este arondată slujește ca dascăl o femeie. „Cu siguranță, în alegerea dascălului, un cuvânt îl are și Consiliul Parohial. Doamne, ajută!”, a ținut, pe de altă parte, să specifice ÎPS Calinic.

De cealaltă parte, precizăm că punctul de vedere al enoriașei care s-a adresat chiriarhului are legătură cu o anumită preconcepție și chiar tradiție (nu am în vedere Sfânta Tradiție – n.red.) ca în lumea satului „să umble popa și dascălul”, prin asta înțelegându-se că ambii slujitori trebuie să fie de parte bărbătească și la slujbele din lăcașul de cult, dar și la serviciile religioase oficiate în afara acestuia. „Este corect ca la Parohia ortodoxă Bălcăuți să fie dascăl o femeie? Ca o slujbă de înmormântare să fie oficiată de o femeie ca dascăl? (…) Vă rog din suflet să ne dați și nouă un dascăl, că nu este frumos ca o femeie să meargă cu un preot”, spune credincioasa care i s-a adresat arhiepiscopului. Mai mult, după cum se va vedea în argumentația enoriașei au fost expuse și unele aspecte, cel mai probabil pe fondul unor discuții sau bârfe din lumea satului, ce țin de o anumită inducere a unui complex de inferioritate față de alte culte: „Când în comunitatea noastră sunt atâția bărbați care ar putea învăța să fie dascăli, râd penticostalii că avem femeie ca dascăl”. (D.P.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …