Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a demarat reactivarea Mănăstirii Solca şi restaurarea patrimoniului istoric al acesteia

reportersite
04 decembrie 2020, 7:12

În Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor din 18 noiembrie 2020, s-a hotărât reactivarea Mănăstirii Solca, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, precum şi restaurarea patrimoniului istoric care a aparţinut acestei mănăstiri. O informare în acest sens a fost postată pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în care se precizează că decizia a fost luată în conformitate cu art. 101, alin 1, pct. 24 din Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, „prin purtarea de grijă şi prin râvna ce-l caracterizează pe Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor”.

Un prim pas important a fost făcut în refacerea zestrei sfintei mănăstiri prin readucerea acasă, în ziua de 25 noiembrie 2020, prin cumpărare a unei suprafeţe de peste 5000 de mp. din imediata  apropiere, suprafaţă care cândva a aparţinut mănăstirii şi care va oferi un bun prilej să arate că ştim cum să ne refacem istoria care în anumite vremuri ne-a fost scrisă şi înfăptuită fără voia noastră „Zidită acum aproape patru veacuri, această ctitorie voievodală a avut o istorie zbuciumată, aşa cum a avut-o de altfel şi neamul nostru, cu împliniri, cu suişuri dar şi coborâşuri, cu speranţe şi uneori cu deznădejdi. O mănăstire care în vremuri de restrişte a trebuit să îşi schimbe statutul în biserică de parohie, pentru că, vorba cronicarului Miron Costin, nu sunt vremurile subt om, ci bietul om subt vremuri … Este momentul să aducem rugăciuni de mulţumire pentru acest frumos început de restaurare a unuia dintre monumentele care a arătat cândva şi va arăta peste timp vrednicia şi credinţa oamenilor acestor locuri”, se mai precizează în comunicatul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. (D.P.)