Thursday , June 30 2022

Arafat, la Siret: Centru de comandă în zona de graniță pentru refugiați și donatori. „Nu e criză umanitară. Există riscul ca mâncarea adusă să se strice”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat sâmbătă la Vama Siret că nu se poate vorbi de o criză umanitară pe partea României şi i-a avertizat pe voluntari că există riscul ca mâncarea pe care o aduc pentru refugiați să rămână nefolosită sau să se strice. El a recomandat ca cei care vor să ajute să ia legătura cu centrul de comandă de la nivelul județului Suceava, grupul de legătură cu societatea civilă. De asemenea, cei care vin în România trebuie să apeleze “la cei care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile”. “Sunt oameni aici care asigură asistenţă, care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile, Crucea Roşie etc. Poţi să-i vezi”, a explicat șeful DSU. În județ sunt peste 400 de locuri într-o mănăstire, pentru cazarea ucrainenilor care fug din calea războiului, iar tabăra din judeţul Suceava va fi una temporară, unde refugiaţii nu vor sta mai mult de trei zile.

Arafat a declarat, sâmbătă, la PTF Siret, că va fi un punct de comandă în zona de graniţă. S-a stabilit că va fi un punct de comandă în zona de graniţă care va fi permanent cu toate instituţiile implicate şi s-a asigurat un suport, corturi, zone de aşteptare, în care să fie acolo cei care dau mâncare, dau apă, să nu stea în aer liber, mai multe măsuri de organizare. Şi s-a stabilit şi pragul de la care se va instala inclusiv prima parte a taberei, ocuparea a 65% din capacitatea centrului de azil de la Rădăuţi”, a transmis Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat sâmbătă că puţini ucraineni cer azil în România, până la acest moment fiind câteva zeci de persoane care au solicitat acest lucru, transmite Agerpres.

“Puţini cer la acest moment azil pentru a rămâne sub egida unui azilant. Sunt câteva zeci până acum”, a spus Arafat, la Vama Siret.

El a arătat că ucrainenii care vin în România nu sunt obligaţi să stea în taberele de refugiaţi, dacă se găsesc locuri de cazare, pot merge acolo.

“Depinde dacă au acte, dacă au fost verificaţi, toate aceste aspecte se rezolvă în comun cu colegii de la Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General de Imigrări. Mai este un lucru pe care l-am discutat cu colegii de la Poliţia de Frontieră: dacă aici se va aglomera mult, au fost aduse microbuze de control de frontieră care au toată infrastructura necesară de control şi este posibil ca o parte să fie duşi în coloană ]n tabără şi să fie acolo făcut controlul de frontieră pentru descongestionarea zonei de aici. La momentul acesta nu este nevoie. Dacă se va întâmpla, e pregătit şi acest lucru”, a mai spus Arafat.

Şeful DSU a subliniat că sunt foarte mulţi români care doresc să-i sprijine pe ucrainenii care vin în România, precizând că aceştia trebuie să ia legătura cu autorităţile responsabile.

“Sunt foarte mulţi care vor să vină şi să sprijine şi apreciem asta foarte mult. Sunt foarte mulţi care ne cer să vină aici cu mâncare, cu alimente, cu diferite chestii. S-a stabilit un grup de lucru care coordonează acest aspect între cancelaria premierului, DSU, care să-i coordoneze pe cei care vor să doneze sau să vină cu suport, ca să putem să venim cu el la nivelul în care este nevoie de acest lucru. La acest moment, nu putem vorbi de o criză umanitară pe partea României, motiv pentru care toţi care vin cu mâncare la pachete…. Riscul este ca o parte din această mâncare să rămână nefolosită sau să se strice. (…) Iau legătura cu autorităţile care sunt responsabile. De exemplu, la nivelul judeţului Suceava există un centru de comandă, să ia legătura cu grupul care se ocupă de legătura cu societatea civilă şi cu ei se poate organiza acest lucru. La acest moment, avem deja locuri de cazare stabilite cu biserica, peste 400 de locuri într-o mănăstire, mai sunt multe alte locuri care sunt identificate, tabăra va fi o chestie temporară, unde nu se stă mai mult de 72 de ore şi după asta se duc către locurile de cazare, fie din judeţul Suceava, fie din judeţele limitrofe”, a explicat şeful DSU.

El a precizat că cei care vin în România trebuie să apeleze “la cei care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile”.

“Sunt oameni aici care asigură asistenţă, care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile, Crucea Roşie, etc. Poţi să-i vezi. Dacă vine cineva care nu ştii cine este, nu ştii ce caută, atunci trebuie să ai grijă şi să te protejezi”, a afirmat Arafat. (O.S.)

Vezi si

Decariștii de anul acesta de la BAC și Evaluarea Națională vor fi premiați de Primăria Suceava

O frumoasă tradiție de anii trecuți în municipiul Suceava continuă și în acest an! Municipalitatea …