Wednesday , April 24 2024

Aqua Carpatica, interzisă la vânzare în toate magazinele de Protecţia Consumatorilor

sticle-all

Decizia care vizează “cea mai pură apă minerală din lume”, produsă la Dorna de SC Carpathian Springs SA, a fost luată la nivel naţional. ANPC a transmis la toate unităţile comerciale, de la simplele magazine la hipermarket-uri, interdicţia de a mai scoate la vânzare produsele Aqua Carpatica. Patronatul Apelor Minerale a depus o plângere penală împotriva producătorului apei minerale Aqua Carpatica, susţinând că sloganul “cea mai pură apă minerală din lume” este doar un fals u se pare că nici conţinutul în nitraţi al produsului nu este zero, cum se scrie pe etichetă, laboratoarele Larex urmând să stabilească în zilele următoare acest lucru. Sefii de la Protecţia Consumatorilor se tem că măsura impusă, dacă va fi atacată în instanţă de producător nu va putea fi aplicată până la finalizarea unor procese pe această temă 

Aqua Carpatica, “cea mai pură apă minerală din lume” este departe de calităţile inscripţionate pe eticheta peturilor de formă paralelipipedică apărute pe piaţă în ultimii ani. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dispus retragerea din toate hipermarket-urile şi din toate magazinele a produselor Aqua Carpatica, produse de SC Carpathian Springs SA, cu sediul în Bucureşti, dar având fabrica de producţie şi îmbuteliere în bazinul Dornelor din judeţul Suceava.
ANPC a dispus luarea acestei măsuri după ce la sfârşitul lunii martie a acestui an, Patronatul Apelor Minerale (APEMIN) a depus o plângere penală împotriva producătorului apei minerale Aqua Carpatica, arătând că sloganul “cea mai pură apă minerală din lume” este doar un fals.
Comisarul şef Marian Grigoras al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Nord-Est, ne-a confirmat ieri că ANPC a transmis la toate unităţile comerciale, de la simplele magazine la hipermarket-uri interdicţia de a mai scoate la vânzare produsele Aqua Carpatica, măsura fiind luată la nivel naţional, totul plecând de la modul în care s-a făcut etichetarea produselor de acest gen. “Au fost aplicate sancţiuni dar firma producătoare nu înţelege să îşi remedieze deficienţele, au făcut contestaţii în instanţă la toate demersurile noastre”, a explicat comisarul şef Marian Grigoraş. El a mai arătat că toate unităţile de protecţie a consumatorilor din Regiunea Nord – Est dar şi din întreaga ţară au decis să se adreseze în a doua etapă, către distribuitori unde s-a considerat de asemenea că trebuie date sancţiuni în cazul în care se continuă comercializare acestui tip de produs. “S-a dispus retragerea de pe piaţă a produselor, la nivel naţional. Numai că, dacă se va continua cu aceste contestări în instanţă a măsurilor pe care ANPC le ia, punerea în aplicare a acestora va fi amânată până la soluţionarea definitivă a acestor litigii”, a mai spus comisarul şef regional Marian Grigoraş.
Pe plan local, şeful Oficiului Judeţean de Protecţie a Consumatorilor, Vasile Latiş a arătat că încă de la sfârşitul lunii martie a acestui an inspectorii unităţii au făcut controale la fabrica de apă minerală de la Vatra Dornei aparţinând SC Carpathian Springs SA unde s-a administrat o amendă de 5.000 de lei tocmai pentru sloganul ““cea mai pură apă minerală din lume” şi o a doua pentru etichetare necorespunzătoare, vizând caracterele prea mici cu care erau inscripţionate o serie de informaţii legate de produs. Dacă în al doilea caz, reprezentanţii firmei şi-au luat angajamentul că vor remedia deficienţa, amenda a fost contestată în instanţă.
Plângere penală de la APEMIN împotriva Carpathian Springs SA, pentru publicitate mincinoasă
La sfârşitul lunii martie a acestui an, Patronatul Apelor Minerale din România – APEMIN a acuzat Carpathian Springs SA, producătorul Aqua Carpatica de publicitate mincinoasă, adresându-se cu o plângere procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiece a fost trimisă şi prim-ministrului Victor Ponta dar şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi Autorităţii Naţionale Sanitar -Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. In respectivul document este solicitată “dispunerea de către procurorul general a opririi de la comercializare a produselor care încalcă prevederile legale, precum şi retragerea de pe piaţă a acestor produse. Menţiunea «cea mai pură apă din lume» de pe eticheta produsului Aqua Carpatica induce în eroare consumatorii prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase în scopul de a obţine un folos material injust. Acest lucru este prevăzut în Codul Penal cu închisoare de la 3 la 15 ani”.
Directorul executiv al APEMIN, Mihail Ianăş, a arătat la acea vreme că “nu există nicio apă în lume care să aibă zero nitraţi”, aşa cum scrie Aqua Carpatica pe eticheta produsului. Oricum, laboratoarele Larex urmează să stabilească în zilele următoare veridicitatea celor înscrise pe etichetele peturilor de Aqua Carpatica. “Problema la Aqua Carpatica este că face reclamă mincinoasă. Spune că este singura apă din lume care nu are nitraţi şi că este cea mai pură apă din lume, ceea ce este fals. Induce în eroare consumatorul, călcând peste celelalte ape, sugerând că apa celorlalţi nu este bună, ci doar Aqua Carpatica. Trebuie obligaţi să scrie adevărul pe etichete şi să nu mai prezinte în reclamele mincinoase că este singura apă pură din lume. Patronul Aqua Carpatica trebuie să fie conştient că nu poate să facă absolut ce vrea. În anumite conferinţe şi prezentări pe care le-a susţinut, patronul Aqua Carpatica a afirmat că mamele şi bebeluşii trebuie să bea numai această apă pentru că este singura pură. Sigur că, supuşi unei asemenea dezinformări, părinţii dau şi mai mult. Scopul patronului a fost ca prin această reclamă mincinoasă să-i crească cota de piaţă şi să mărească preţul”, a declarat atunci pentru ziarulring.ro, Minai Ianăş, director executiv al APEMIN.
“La sursa de apă carbogazoasă, valoarea nitraţilor este de de 0,8-0,9. La apa plată este peste unu”
Adrian Feru, director de cercetare-dezvoltare la Societatea Naţională a Apelor Minerale, arătat în acel moment că “Aqua Carpatica nu este deloc cea mai pură din lume. La început, Aqua Carpatica a avut nitraţi sub unitatea de detecţie, dar acum analizele au arătat că valoarea este de 0,20-0,25-0,30 la una dintre apele lor. Problema este că se extrapolează la toate apele. Au acum două surse de apă plată şi o sursă de apă carbogazoasă. La cea de apă carbogazoasă, valoarea nitraţilor este mai mare, de 0,8-0,9. La apa plată este peste unu. În condiţiile astea, tu ai venit cu un produs, apa plată, sursa Băjenaru, cu o valoare mică, într-adevăr, fără să pui problema că e cea mai mică din lume. Astea sunt poveşti, cea mai pură din lume nici nu există. Dar ei au apă plată şi din altă sursă, unde valoarea este peste unu, deci automat reclama de la prima se extrapolează şi la cealaltă, ceea ce înseamnă că reclama este dublu înşelătoare”, a declarat Adrian Feru pentru aceeaşi publicaţie on-line. (Neculai ROSCA)
Cum a început afacerea Carpathian Springs
valvis
In anul 2010, omul de afaceri Jean Valvis (foto), printr-un credit de 9,2 milioane euro obţinut de la BCR la care s-au adăugat 3 milioane de euro surse proprii, a început construcţia unei fabrici de apa la Vatra Dornei, prin firma Carpathian Springs. Potrivit site-ului de prezentare, apa minerală Aqua Carpatica este extrasă dintr-un zăcământ ce provine din izvoarele ce curg din munţii vulcanici Călimani. Jean Valvis arăta atunci că apa minerală pe care o va produce va fi destinată atât exportului cât şi consumului intern, intenţionând să ajungă repede la o cotă de 5% din piaţa internă. Trebuie de reamintit faptul că Jean Valvis a vândut în luna aprilie a anului 2008 afacerea cu lactate din Dorna către grupul francez Lactalis, într-o tranzacţie evaluată între 70 şi 90 milioane euro. Mai iînainte, în anul 2002, Valvis a vâdut compania Dorna Apemin, producătorul apei minerale Dorna, către Coca Cola, într-o tranzacţie estimată la circa 40 milioane euro.

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

No comments

  1. bineinteles ca Aqua este cea mai pura ,oricine poate sa faca analizele la un laborator daca este interesat si nu are incredere,dar ca de obicei cand avem ceva de valoare in aceasta tara trebuie sa stricam,sunt multi bani pe piata apelor si bineinteles ca ceilalti producatori fac presiuni pentru ca fiind cea mai de calitate apa o prefera din ce in ce mai multi romani,din ce stiu eu doar Bucovina mai scrie pe eticheta continutul de nitrati .Restul de ce nu scriu ,stau si chibiteaza pe aceasta tema pentru ca le permite legea .Acest ANPC face lobi negativ ,mai bine sa fie obligati toti producatorii sa scrie pe eticheta ,dar uitasem unde traiesc .

  2. asa, si pana la urma ce apa plata-minereala este buna? ma intereseaza am un copil mic si noi folosim apa imbuteliata! aqua ,devin,dorna, am incercat si am vazut ca nu sunt bune !

  3. Acest domn Feru nici nu stie ce vorbeste, se contrazice singur intr-o veselie. Oamenii astia n-au zis niciodata de plata ca e cea mai pura din lume, ci de carbogazoasa.
    Si la plata sunt doua surse, dar macar scrie pe eticheta cat are fiecare. Daca Borsecul se simte asa de bine si n-are alta treaba decat sa loveasca in concurenta, de ce nu scrie toate informatiile pe etichete? Noi ne-am prins deja ca Apemin-ul asta e o poveste cusuta cu ata alba, nu mai suntem usor de prostit.

  4. apa carbogazoasa nu sifon

    “Dl. Fieru” a obosit stand atata cu peturile de Aqua Carpatica sa le analizeze si i-o fi plouat in ele de i-au iesit nitrati la analiza.
    E atat de nervos ca in doua fraze se contrazice singur, ba e 0,20-0,25-0,30, ba e 0,8-0,9.
    Nici el nu mai stie cat i-a dat, o fi masurat nitratii cu termometrul.
    Confunda si boul cu tricoul, “reclama mincinoasa” e la carbogazoasa si nu la plata.
    Nu o fi avut rabdare sa vada reclamele pana la capat, ca-i tremura buza. (Sunt pe youtube)
    Oricum, cert e ca apa de balta Borsec se duce la vale, iar comunistii, dupa atata timp ar trebui sa crape cumva. Daca nu de moarte buna, macar de ciuda.

  5. Gavrilovici Lucian sper ca nu ai dat si copilului din apa asta contaminata. Cheltuieli inutile de grangur ofuscat.

  6. vai, vai, vai. ce durere. o sa planga pardau cu lacrimi de sange ca i se impute afacerea. lasa, uai, taranoiule, ca-ti dau coloneii tai alt ciolan de ros! Oricum, slabi, v-au scos astia din raft. Hai Dinamo!