Saturday , April 20 2024

Aproape de complexul sportiv din zona Metro pare pus “la dospit” un cartier mamut, cu 400 de locuințe

Primăria Municipiului Suceava nu are încă un proiect pentru rețelele de utilități necesare pentru complexul sportiv care urmează a fi amenajat la ieșirea din oraș spre București. Lucrările la unul din cele patru obiective au început deja – baza sportivă TIP I – iar cele pentru sala polivalentă cu 5.000 de locuri vor începe cât de curând. Primăria a demarat acum procedurile pentru contractarea unui studiu de fezabilitate – inclusiv studiile topo și geotehnic – pentru „Înființare rețea de alimentare cu apă potabilă și rețea de canalizare menajeră pentru Complexul Sportiv din Municipiul Suceava”, precum și cele pentru un studiu de fezabilitate necesar în scopul „Înființării sistem de distributie gaze naturale” u potrivit documentației atașate la ambele proceduri de atribuire, studiile respective mai sunt făcute de Primăria Suceava și pentru un complex rezidențial de 400 de locuințe și aproximativ 12.000 de locuitori. Deocamdată nu există un PUZ recent care să se refere la demararea unui asemenea proiect în proximitatea sălii polivalente. Asta nu înseamnă că nu ar fi doritori.

Primăria Municipiului Suceava nu are încă un proiect pentru rețelele de utilități necesare pentru complexul sportiv care urmează a fi amenajat la ieșirea din oraș spre București. Iar asta cu toate că lucrările la unul din cele patru obiective au început deja – baza sportivă TIP I – iar cele pentru sala polivalentă cu 5.000 de locuri vor începe cât de curând, autorizația fiind emisă nu doar pentru organizarea de șantier necesară unui obiectiv de asemenea dimensiune, ci și pentru o lucrările propriu-zise.

În acest sens, Primăria a demarat procedurile pentru contractarea unui studiu de fezabilitate – inclusiv studiile topo și geotehnic – pentru obiectivul de investiții: „Înființare rețea de alimentare cu apă potabilă și rețea de canalizare menajeră pentru Complexul Sportiv din Municipiul Suceava”, precum și cele pentru un studiu de fezabilitate necesar în scopul „Înființării sistem de distributie gaze naturale”.

Până aici nimic deosebit, poate în afara faptului că era mai potrivit dacă aveam până acum studiile cu privire la rețelele de apă-canal și de gaze naturale. Cu toate că merită remarcat faptul că respectivele documentații pe care vrea Primăria să le facă sunt doar pentru trei din cele patru obiective din Complexul Sportiv de la ieșirea din municipiul Suceava: bază sportivă tip I, sală polivalentă, aqua-park. Nimic despre stadionul care este prevăzut în plan.

Însă cu adevărat interesant este faptul  că, potrivit documentației atașate la ambele proceduri de atribuire (nu însă și în descrierea succintă a achiziției și a reperelor achiziționate), studiile respective mai sunt făcute de Primăria Suceava și pentru un complex rezidențial de 400 de locuințe. Surprinzător oarecum pentru că nu am identificat nicăieri vreun PUZ recent care să se refere la demararea unui asemenea proiect în proximitatea sălii polivalente. Asta nu înseamnă că nu ar fi doritori, chiar așa naivi nu suntem.

Din câte se pare, complexul rezidențial este unul impresionant și nu este vorba de 400 de locuințe unifamiliale sau, eventual, duplexuri, ci de blocuri. Altfel nu se explică de ce în tema de proiectare atât pentru rețelele de apă-canal, cât și pentru gaze naturale (oficial, anunțul se referă doar la Complexul Sportiv) este referire la 12.000 de locuitori ai complexului rezidențial respectiv.

Estimarea pentru utilizatorii bazei sportive tip I este de 100 de sportivi, 5 personal, 35 de vizitatori. Estimarea pentru utilizatorii sălii polivalente este de 90 de sportivi, 58 personal, 5.000 de vizitatori. Estimarea pentru utilizatorii aqua-park-ului este de 50 personal și 350 de vizitatori. Deși ar putea părea o greșeală de redactare și în loc de coplex rezidențial cu 12.000 de locuitori să fie un compex sportiv tip stadion cu 12.000 de locuri (nu ar fi prima dată când funcționari, chiar de la ministere, fac gafe pentru că lucrează pe sistem „copy-paste”) nu credem că este vorba de așa ceva.

Pentru că altfel nu ne-am explicat de ce în tema de proiectare apare nu doar referierea la 400 de locuințe, dar și faptul că durata de funcționare pentru baza sportivă tip I și sala polivalentă este de 12 ore/zi timp de 264 de zile pe an (date de care se va ține cont la studiul de fezabiliatte pentru rețeaua de apă-canal) iar la complexul rezidențial apare ca durată de funcționare în raport cu destinația imobilului specificația „24 ore/zi, 365 zile/an”. Ca să nu omitem, pentru cei curioși la detalii, în cazul aqua-park-ului durata de funcționare în raport cu destinația imobilului are specificația „12 ore/zi, 200 zile/an”.

Datele din vechiul PUZ pe care sucevenii îl cunosc ca fiind cel pentru zona „Metro” – denumirea oficială fiind „PUZ intrare E85 în Municipiul Suceava” – indicau că pe o suprafață de 92 de hectare (dintr-o suprafață studiată de 145 de hectare) se vor construi imobile cu regim P+1 și P+2 pe o suprafață de circa 43 de hectare la care se adaugă spații comerciale pe o suprafață sub 4 hectare. De asemenea, pe diferența de 53 de hectare (până la cele 145 de hectare din suprafața studiată a PUZ-ului) mai figurau locuințe cu regime de înălțime de maxim P^3 pe o suprafață de 6,8 hectare și locuințe cu un regime de înălțime peste P+3 pe o suprafață cu aproape un hectare mai mare. Nu întâmplător am făcut referire la acest PUZ deoarece în temele de proiectare de la cele două proceduri de atribuire apare refereire la obligativitatea ca soluțiile tehnice să aibă în vedere condiționările prevăzute în „PUZ intrare E85 în Municipiul Suceava”. Menționăm că pentru complexul sportiv care includea și sala polivalentă și stadionul era un alt PUZ. Suprafețele celor două PUZ-uri sunt în vecinătate, dar faptul că s-a făcut trimitere în mod expres la condiționările prevăzute în „PUZ intrare E85 în Municipiul Suceava” rezultă în mod automat că în zona Metro va fi respectivul complex rezidențial. Ceea ce va implica și o eventuală mo­-dificare a PUZ-ului dacă va fi cazul. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …