Wednesday , February 28 2024

Aproape că nu-i zi în care să nu fie semnalat un accident în care este implicat un biciclist sau un motociclist

Poliția Suceava informează că, în ultima perioadă, aproape zilnic, bicicliștii, conducătorii de mopede și motociclete sunt implicați în accidente rutiere, unele dintre ele cu consecințe din cele mai grave.

Îngrijorător este și faptul că în multe dintre aceste evenimente sunt implicați și minori. Sezonul de vară este caracterizat de creșterea valorilor de temperatură, ceea ce face posibilă deplasarea mult mai frecventă cu bicicleta, motocicleta sau mopedul. În aceste condiții trebuie acordată o atenție sporită acestei categorii de participanți la trafic, iar la rândul lor motocicliștii, mopediștii și bicicliștii trebuie să respecte cu strictețe regulile rutiere, spun polițiștii suceveni.

Sâmbătă seara, la ora 23.00, un bărbat de 29 ani, a condus unmotoscuter pe DC66 din Corocăieşti,  iar pe fondul consumului de alcool  a intrat în coliziune cu un autoturism care era parcat. În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a ușoară a bărbatului de 29 ani. În urma verificărilor a rezultat faptul că, bărbatul de 29 ani nu posedă permis de conducere, scuterul nu este înmatriculat, iar în urma testării cu aparatul etilometru a rezultat o alcoolemie de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat. S-a întocmit dosar penal privind infracţiunile de „vătămare corporală din culpă”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, și „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”.

Sâmbătă, la ora 08.40, pe raza cartierului Burdujeni, pe strada Calea Unirii, polițiștii au oprit pentru control motociclul condus de un bărbat de 74 de ani, din localitatea Mitocu Dragomirnei. Fiind întrebat dacă posedă permis de conducere, acesta a precizat faptul că nu deține permis de conducere valabil. De asemenea, acesta a  fost verificat în bazele de date specifice de unde a rezultat faptul că aceasta are permisul de conducere anulat din anul 2007.  S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere fără permis”.

Tot sâmbătă, la ora 08.49, Poliția orașului Vicovu de Sus a fost sesizată prin SNUAU 112 despre faptul că un bărbat a cazut de pe un moped în curte și a suferit leziuni.. Din primele verificări efectuate, a rezultat faptul că, în jurul orei 08.40, un bărbat de 67 ani, din  Vicovu de Sus, s-a urcat pe un moped iar la un moment, după ce a parcurs aproximativ 5 metri, în interiorul curții, a căzut de pe moped, suferind leziuni.Bărbatul de 67 ani nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere. S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”.

La ora 21.45, polițiștii  au oprit pentru control un moped care nu avea aplicate plăcuțe de înmatriculare și care se deplasa pe un DC neclasificat, de pe raza comunei Horodnic de Sus, condus de un băbat de 31 ani, din localitate. Acesta a precizat faptul că nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie auto și nu are acte pentru moped. În urma verificărilor, polițiștii au constatat că mopedul nu figurează ca fiind înmatriculat Întrucât nu s-a putut stabili capacitatea cilindrică a mopedului, prin ordonanța organului de cercetare penală din cadrul SPR 3 Marginea, s-a dispus ridicarea mopedului, acesta constituind mijloc de probă, până la finalizare cauzei penale. S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „conducere unui autovehicul neînmatriculat” și „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoană ce nu posedă permis de conducere”.

Vineri seara, în jurul orei 20.15, polițiștii din Gura Humorului au observat  că din direcția centrul orașului către comuna Mănăstirea Humorului circulă o motocicletă cu viteza de 162 km/h (+112 km/h). S-a procedat la oprirea acesteia, la ghidon fiind identificat un tânăr de 18 ani din  Siret.  Acesta a prezentat pentru control permisul de conducere categ. AM, A1, iar cerificatul de înmatriculare declarând că nu-l are asupra sa. S-a procedat la verificare în bazele de date ale a motocicletei, constatându-se faptul că are o capacitate cilindrică de 599 cmc, iar cu categoria A1 pe care o posedă conducătorul moto poate conduce motocicluri cu o capacitate cilindrică de până la 125 cmc.  S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu un permis de conducere care  este necorespunzător categoriei din care face partea vehiculul condus, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 2 din C.P.

Recomandări ale polițiștilor privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.

– Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.

– Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.

– Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a MOTOCICLIȘTILOR:

Deși prezenta motocicliștilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de cele mai multe ori, consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave.

– Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.

– Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.

– Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.

– Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.

– Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.

– Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de TROTINETE ELECTRICE: 

Din fericire, evenimentele rutiere cu victimă în care să fie implicate trotinete electrice nu constituie un fenomen, fiind mai degrabă sporadice, dar utilizarea acestora de către cetățeni are un trend ascendent.

Recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli:

– Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani.

-Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).

Poliţiştii suceveni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante. (O.S.)

 

Vezi si

Numărul școlilor din județul Suceava în care se va derula programul ”Masă sănătoasă” a crescut la 38

Ministerul Educației a pus în consultare publică proiectul de Hotărâre pentru repartizarea pe unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale …