Wednesday , April 24 2024

Aproape 800 de absenți la simularea probei scrise la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat

Inspectoratul Şcolar Județean Suceava a informat că niciun candidat nu a fost eliminat și că au fost prezenți 5.015 elevi, din cei 5.807 înscriși. Desfășurarea examenului are loc în 42 de centre de examen. Conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, au fost aprobate 18 solicitări de desfă­șurare a examenului în condiții speciale

Luni s-a desfășurat simularea probei scrise la limba și literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea 2022. Inspectoratul Școlar Județean Suceava a informat că niciun candidat nu a fost eliminat și că au fost prezenți 5.015 elevi, din cei 5.807 înscriși – 5.249 din clasa a XII-a și 558 din clasa a XIII-a seral și frecvență redusă. Organizarea și desfășurarea examenului are loc în 42 de centre de examen.

Conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, au fost aprobate 18 solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale. Este vorba despre redactarea lucrării scrise prin dictarea conținutului acesteia de către candidat unui profesor asistent în cazul a șase elevi, câte unul de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, Liceul Teoretic ”Filadelfia” Suceava, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul National ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc și Colegiul Tehnic ”Al. I. Cuza” Suceava – cu mențiunea că ultimii doi beneficiază și de condițiile de utilizare a materialelor sau instrumentelor compensatorii  și prelungirea timpului cu 1,5 -2 ore.

De asemenea, a fost solicitată și aprobată prezența unui însoțitor, cadru didactic cu specializarea Psihopedagogie specială în sala de examen pentru un elev de la Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana, cu mențiunea că acesta beneficiază și de condițiile de utilizare a materialelor sau instrumentelor compensatorii, transmiterea subiectelor prin dictare de către un profesor asistent  și prelungirea timpului cu 1 oră. Pentru un elev de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului s-a dispus prelungirea timpului de lucru de 1 oră, iar pentru zece elevi de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie s-a asigurat prezența unui interpret mimico-gestual, cu mențiunea că aceștia beneficiază și de prelungirea timpului de lucru de 1 oră.

În cursul după amiezii de luni, Ministerul Educației a publicat subiectele și baremele probei la limba și literatura română din cadrul simulării. Textul la prima vedere de la Subiectul I a fost din Profira Sadoveanu, ”Destăinuiri”, cu cerințe diferite, în funcție de profil. Şi punctul al doilea a fost unul comun. Elevilor li s-a cerut să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă păstrarea discreţiei în legătură cu viaţa privată este importantă sau nu. Aceştia trebuiau să se raporteze atât la informaţiile din fragmentul extras, cât şi la experienţa personală sau culturală. La Subiectul al III-lea elevii de la uman și pedagogic au avut de făcut un eseu cu particularitățile unei poezii de Ion Barbu, în timp ce eseul pentru elevii de la real trebuia să aibă la bază o poezie de Tudor Arghezi.

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori, notele nu se contestă, nu se afișează și nu sunt făcute publice, ci sunt analizate la nivelul fiecărei clase. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog. Rezultatele sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adaptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Simularea examenului de Bacalaureat 2022 continuă marți cu proba la Matematică sau Istorie, urmând ca miercuri să fie susținută proba la Disciplina la alegere a profilului și specializării. Simularea examenului susținut de elevii de clasa a XII-a și a XIII-a se va finaliza joi, 31 martie, cu proba la Limba și literatura maternă. În sălile de clasă, elevii au acces până la ora 8.30. De la ora 9.00 se deschid plicurile cu subiecte. Elevii sunt așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe fiecare clasă. Liceenii vor avea la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor la fiecare probă. Afișarea rezultatelor, care se comunică elevilor, va avea loc în data de 14 aprilie. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …