Aproape 50 de suceveni au ajuns la spital ieri cu mâini și picioare rupte

14 noiembrie 2016, 8:31

ghips [800x600]

Nici bine n-a venit iarna, că și încep să apară victime din rândul celor neatenți sau care nu mai sunt în putere. Doar în ultimele 24 de ore, aproape 50 de suceveni și-au fracturat mâinile sau picioarele din cauză că au alunecat pe gheață.Astfel, 48 de persoane au ajuns la unul dintre spitatele din județ cu entorse sau fracturi la mâini sau la picioare, după ce au alunecat pe gheață. La Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul spitalului sucevean au ajuns 12 astfel de victime care au cerut ajutorul medicilor. In cele mai multe cazuri este vorba de bătrâni care au ieșit din case singuri ori purtând încălțăminte cu talpa netedă. Cei mai mulți dintre pacienți au rămas internați în secția de Ortopedie – Traumatologie a Spitalului Județean. “In ultimele ore ne-am confruntat cu numeroase cazuri de căderi pe gheață, mulți pacienți prezentau diverse fracturi la nivelul mâinilor, pumnilor, picioarelor și la bazin. Le recomandăm persoanelor vârstnice să evite deplasarea în primele ore ale dimineții și seara, pentru a evita accidentele nedorite, precum și prezentarea cât mai rapidă într-un serviciu specializat în tratamentul traumei, pentru a evita complicațiile ce pot apărea”, recomandă medicii urgentiști.

La Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Fălticeni au ajuns șapte persoane care au necesitat asistență medicală după ce au căzut pe stradă din cauza zăpezii. Cel mai mic dintre pacienți a fost un băiețel în vârstă de patru ani care a căzut și și-a fracturat piciorul drept în timp ce se întorcea de la biserică împreună cu mama sa.

Doar ieri au ajuns și la unitatea spitalicească din Vatra Dornei 16 persoane cu luxații și fracturi. Două persoane au necesitat internare, iar la unitatea spita-licească din Câmpulung Moldovenesc au ajuns opt persoane cu diferite forme de luxații. La aceștia se adaugă cinci pacienți care au primit asistență me­-dicală la Spitalul din Gura Humorului.

Medicii recomandă sucevenilor să fie atenți când ies din casă, deoarece orice mișcare greșită îi poate trimite la spital. Entorsele, fracturile și luxațiile sunt cele mai frecvente afecțiuni care apar în sezonul rece, din cauza alunecărilor pe gheață. Medicii specialiști susțin că este esențial să ne prezentăm de urgență la spital. Gheața de pe trotuare poate fi extrem de periculoasă, în special pentru bătrâni, care în urma unei căderi se pot alege mult mai ușor cu fracturi din cauza fragilității oaselor. In această perioadă trebuie să se țină cont și de încălțămintea purtată. Specialiștii recomandă ca iarna să fie purtate ghete sai cizme mai înalte care să țină strânsă articulația gleznei, dar care să aibă și o talpă striată, pentru a evita alunecările. (Cristina RUSTI)

 

 

reportersite