Thursday , April 25 2024

Aproape 50.000 de doze de vaccinuri zac în depozitele DSP Suceava – multe expirate

Este vorba despre vaccinuri împotriva hepatitei, tuberculozei și rujeolei. In tot acest timp, spitalele din județ nu au nicio doză de vaccin antiviperin. Pentru a face economie, Ministerul Sănătății a stabilit o procedură riscantă – se livrează serul doar când apare un pacient mușcat de viperă 

După cum reiese din ultimele raportări ale Direcției de Sănătate Publică Suceava către INSP, la sfârșitul lunii trecute, în depozitele instituției erau aproape 50.000 de doze de diferite vaccinuri. Surse medicale susțin că o bună parte dintre acestea sunt expirate, dar autoritățile sanitare sucevene nu au găsit încă soluții pentru neutralizarea lor. Situația este alarmantă mai ales în această perioadă, în care fondurile pentru sănătate sunt îndreptate în cea mai mare parte pentru tratarea pacienților diagnosticați pozitivi cu Covid 19.

Este vorba despre 6.404 doze de vaccin anti hepatită, 17.440 de doze de vaccin BCG, folosit pentru imunizarea nou-născuților împotriva tuberculozie și 10.035 de doze de vaccin pneumococic. La acestea se mai adaugă și aproape 8.500 de doze de vaccin DTP. Acesta din urmă protejează de difterie și tetanos.

În depozitul DSP sunt și 3.000 de doze de vaccin ROR, care este admi­nistrat copiilor la vârsta de un an. Asta pentru că, până la șase luni, micuții sunt imunizați de la părinți. Însă, pentru că în România a fost epidemie de rujeolă, Ministerul Sănătății a recomandat în zonele afectate vaccinarea copiilor chiar și la vârsta de șapte luni cu­ ­refa­cerea vaccinului la vârsta normală de un an.

Pe lângă toate aceste doze, majoritatea expirate, medicii de familie din județ au și ei stocuri de aproximativ 10.000 de doze de diferite vaccinuri, care în final vor avea aceeași soartă – neutralizarea.

S-a ajuns în această situație deaorece tot mai mulți părinți refuză să-și imunizeze copiii dar și o gestionare iresponsabilă a resurselor medicale a dus la aceste pierderi imense.

În timp ce ministerul Sănătății face adevărate risipe de fonduri, prin achiziție și distribuire de vaccinuri în cantități care depășesc cu mult nevoile în spitalele din județul Suceava nu există fiole de ser antiviperin iar cadrele medicale sunt în alertă, deoarece după ploile din ultima vreme, se pare că pădurile sunt pline de șerpi. în caz de mușcătură, antidotul trebuie administrat în primele șase ore. Potrivit legislației în vigoare, serul antiviperin se administrează doar în spitale, iar acestea îl achiziționau până acum în cantități mici din cauza costului mare. Un flacon costă peste 4.000 de lei și are o perioadă de valabilitate de câteva luni. Din cauza temperaturilor ridicate dar și a ploilor din ultimele zile, șerpii au devenit un real pericol pentru cei care cutreieră pădurile în această perioadă. Cadrele medicale din zona de munte sunt îngrijorate deoarece pădurile sunt pline de culegători de ciuperci iar în caz de vreun incident, pacienții ar trebui transferați de urgență la unități spitalicești din alt județ. Se pare că prețul extrem de piperat al dozelor de ser antiviperin a determinat stabilirea unei noi proceduri, destul de riscante. Spitalele nu primesc leacul decât în momentul în care anunță că a apărut un pacient mușcat de viperă. Responsabi­litatea livrării în timp util și-o asumă Unifarm, compania națională a Ministerului Sănătății care aduce în țară serul și care deține autorizația de a-l pune pe piață. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …