Saturday , December 3 2022

Aproape 40 de minore din județ au născut de la începutul anului. 19 au ajuns în centrele maternale

Din păcate, majoritatea fetelor au renunțat la școală. Cele mai multe nașteri din mame minore s-au înregistrat la Spitalul Județean, urmat de Spitalul Municipal Fălticenimame minore

De la începutul anului și până acum, în cadrul Serviciilor de Protecție în Regim de Urgență a Cuplului Mamă – Copil au fost asistate 12 mame, 12 copii și două gravide la Centrul Maternal Suceava și alte șapte mame și nouă copii la Centrul Maternal din Gura Humorului. Majoritatea mamelor cu copii sau a gravidelor ajung sub protecția DGASPC din cauza lipsei locuinței, a condițiilor materiale și financiare necesare creșterii și educării copiilor, din cau­za lipsei de înțelegere din partea familiei sau a ca­zurilor de violență domestică. Au fost și mame care au solicitat ajutorul centrelor maternale pe timp de iarnă, din cauza lipsei lemnelor pentru încălzirea locuinței. Centrele maternale au ca principiu îngriji­rea copilului în familie, aici asigurându-se stabi­li­ta­tea relației dintre copil și mamă. Pe perioada șe­de­rii într-un centru maternal, mama și copilul ­be­ne­ficiază de asistență socială și juridică, sunt înscriși la un medic de familie, copiii preșcolari și școlari sunt înscriși la grădiniță, respectiv la școală și atât ma­ma, cât și copilul beneficiază de consiliere psiho­­logică. Mamele care ajung într-un astfel de centru sunt implicate, pe timpul șederii, în diferite acti­­­vități de socializare și de autogospodărire, iar mamele minore sunt sprijinite și îndrumate cum să aibă grijă de copil, să prepare hrana, să îmbăieze copilul și să creeze cadrul necesar menținerii și dezvoltării relațiilor familiale sau să își continue studiile. Cele două centre maternale din județ co­la­bo­rează, după cum explică reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, cu primăriile de domiciliu ale mamelor asistate și împreună caută soluții pentru reintegrarea mamelor și copiilor în comunitate sau în familie. De asemeni, mamele sunt ajutate să-și caute loc de muncă sau, în cazul mamelor minore, să-și continue studiile, dar din păcate, foarte puține se întorc la școală sau își găsesc un loc de muncă.

Numărul tinerelor care aduc pe lume un copil înainte de majorat crește de la an la an. Fără studii sau fără vreo calificare, unele dintre fete devin mame chiar și la 14 ani, iar cele mai multe ajung să trăiască doar din ajutoare sociale.

Aproape 40 de tinere au născut de la începutul anului în maternitățile din Suceava, după cum reiese din datele statistice ale acestor unități spitalicești, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la Maternitatea Suceava și la cea din Fălticeni, urmate de Maternitatea Rădăuți. După cum susțin și medicii specialiști, fetele nu știu la ce riscuri se expun. “O sarcină de acest fel până în 18 ani înseamnă risc de naștere prematură sau un făt cu malformații. Uterul nu este pregătit să susțină un făt la termen pentru că nu a apucat să se dezvolte. Am întâlnit și cazuri de naștere la 12 ani. Tinerele rămân însărcinate după primul ciclu menstrual. Se poate, dar asta nu înseamnă că este sănătos. Organismul unui astfel de copil nu este pregătit să nască. Autoritățile ar trebui să ia măsuri“, ne-a explicat un medic neonatolog. Acesta consideră că, pe lângă faptul că organismul unei adolescente aflate încă în creștere nu este pregătit pentru a da naștere, riscul apariției unui avort este mai mare în rândul minorelor însărcinate decât în rândul femeilor adulte. Mai mult, nașterile premature sunt mai des întâlnite tot în rândul adolescentelor.

In ciuda eforturilor de reintegrare a acestor mame mult prea tinere, cea mai importantă consecință a fenomenului este abandonul școlar. Astfel, aproape 90% dintre minorele care devin mame renunță la școală, nu numai pentru că, în unele cazuri, așa vor ele, ci și fiindcă societatea le determină să recurgă la o astfel de măsură și așa, practic, doi copii pornesc în viață cu stângul, ignorați de o societate care de cele mai multe ori condamnă în loc să educe. În evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava au fost luate în cursul anului trecut peste 80 de mame minore, iar cele mai multe adolescente provin chiar din sistemul pe care direcția îl manageriază, fete care se pare că nu au parte tocmai de o consiliere fără cusur, din moment ce ajung să fie mame la vârste atât de fragede și mai ales să abandoneze școala. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Foresta încheie anul cu o deplasare dificilă la Bacău

  “Galben-verzii” joacă pe terenul celei de-a doua clasate sâmbătă, de la ora 14.00 Foresta …