Thursday , February 2 2023

Aproape 40 de fete sub 18 ani au născut în 2017 în maternitățile din județ

Cele mai multe astfel de cazuri au avut loc la Maternitatea Suceava și Fălticeni, urmate de Maternitatea Rădăuți. In cursul anului trecut, 80 de copile cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani erau în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, acestea abandonând școala 

minore


Numărul tinerelor care aduc pe lume un copil înainte de majorat crește de la an la an. Fără studii sau fără vreo calificare, unele dintre fete devin mame chiar și la 14 ani, iar cele mai multe ajung să trăiască doar din ajutoare sociale. Deși autoritățile recunosc că este nevoie de un program național de prevenție, nu s-au elaborat încă strategii în acest sens. În același timp, educația sanitară și cea sexuală sunt încă opționale. Iar din toate astea nu rezultă decât o singură victimă: copiii, păpuși vii pentru mame prea mici ca să înțeleagă cu ce se joacă. Aproape 40 de tinere au născut de la începutul anului în maternitățile din județul Suceava, după cum reiese din datele statistice ale acestor unități spitalicești, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la Maternitatea Suceava și la cea din Fălticeni, urmate de Maternitatea Rădăuți.

După cum susțin și medicii specialiști, fetele nu știu la ce riscuri se expun. “O sarcină de acest fel până în 18 ani poate însemna risc de naștere prematură sau un făt cu malformații. Uterul nu este pregătit să susțină un făt la termen, pentru că nu a apucat să se dezvolte. Am întâlnit și cazuri de naștere la 12 ani. Tinerele rămân însărcinate după primul ciclu menstrual. Se poate, dar asta nu înseamnă că este sănătos. Organismul unui astfel de copil nu este pregătit să nască. Autoritățile ar trebui să ia măsuri“, ne-a explicat un medic neonatolog. Acesta consideră că, pe lângă faptul că organismul unei adolescente aflate încă în creștere nu este pregătit pentru a da naștere, riscul apariției unui avort este mai mare în rândul minorelor însărcinate decât în rândul femeilor adulte. Mai mult, nașterile premature sunt mai des întâlnite tot în rândul adolescentelor. Cea mai importantă consecință a acestui fenomen este abandonul școlar. Astfel, aproape 90% din minorele care devin mame renunță la școală, nu numai pentru că, în unele cazuri, așa vor ele, ci și fiindcă societatea le determină să recurgă la o astfel de măsură și așa, practic, doi copii pornesc în viață cu stângul, ignorați de o societate care de cele mai multe ori condamnă în loc să educe. Poate ar trebui să luăm exemplul Marii Britanii, care încă din 1999 a introdus educația sexuală în școli, reducând astfel la jumătate numărul mamelor minore. Din păcate, la noi nu se discută despre așa ceva și multe vieți sunt practic distruse. Este și cazul unei fete în vârstă de 16 ani, elevă până în primăvara acestui an la Liceul cu Program Sportiv Suceava, despre care v-am relatat în luna aprilie într-unul din numerele cotidianului “Obiectiv”.

Fata este în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, instituția care îi va mai acorda sprijin în următorii doi ani, după care va fi pe cont propriu. Ea urmează să aducă pe lume un copilaș în următoarele zile, iar casa lor va fi Centrul maternal. Centrul oferă însă găzduire și ocrotire până la 18 ani, Legea Educației nu prevede ca mama elevă să beneficieze de o formă de școlarizare, iar programul „A doua șansă” de cele mai multe ori nu este potrivit pentru ele. În evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava au fost luate în cursul anului trecut peste 80 de mame minore, însă conducerea DGASPC a evitat să facă publice cifrele exacte, mai ales că cele mai multe adolescente provin chiar din sistemul pe care îl manageriază, fete care se pare că nu au parte tocmai de o consiliere fără cusur, din moment ce decid să fie mame la vârste atât de fragede și mai ales să abandoneze școala. (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …