Wednesday , March 29 2023

Aproape 40 de adolescente au devenit mame în cursul anului trecut

Cadrele medicale sunt îngrijorate și recomandă tinerilor să se informeze înainte de a-și începe viața sexuală. DSP derulează în luna februarie o campanie de informare privind sănătatea reproducerii.

Direcția de Sănătate Publică derulează în cursul acestei luni o campanie de informare pe tema sănătatea reproducerii și care are ca slogan „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!” Scopul acestei campanii îl constituie  împuternicirea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă. ”Pentru ca toți tinerii să aibă șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă este nevoie ca deciziile pe care ei le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie corecte”, au precizat reprezentanții DSP.

Campania urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informație corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală. ”Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt. În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, riscul de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice este mai mare față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani. În plus, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură. A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă precum: abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, probleme economice”, au completat reprezentanții DSP.

Printre strategiile care s-au dovedit eficiente pentru reducerea fenomenului sarcinilor la adolescente se numără : amânarea debutului vieții sexuale, decizia de a începe viața sexuală în urma unei corecte informări, educația privind metodelor de prevenție și utilizarea metodelor contraceptive adecvate. ”Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici urmărim atât încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru a sprijini tinerii în adoptarea unui comportament sexual responsabil. Numărul tinerelor care aduc pe lume un copil înainte de majorat crește de la an la an. Fără studii sau fără vreo calificare, unele dintre fete devin mame chiar și la 14 ani, iar cele mai multe ajung să trăiască doar din ajutoare sociale. Deși autoritățile recunosc că este nevoie de un program național de prevenție, nu s-au elaborat încă strategii în acest sens. În același timp, educația sanitară și cea sexuală sunt încă opționale. Iar din toate astea nu rezultă decât o singură victimă: copiii, păpuși vii pentru mame prea mici ca să înțeleagă cu ce se joacă”, au încheiat reprezentanții DSP.

Datele statistice arată că aproape 40 de tinere au născut în cursul anului trecut în maternitățile din județul Suceava, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la Maternitatea Suceava și la cea din Fălticeni, urmate de Maternitatea Rădăuți. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Pe 2 aprilie, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, clădirea Primăriei Suceava va fi iluminată în albastru

Studenți ai specializării Asistență Socială, anul II, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) care își …