Thursday , March 28 2024

Aproape 250 de angajaţi din învăţământ au pichetat ieri sediul Prefecturii

protest cadre didactice [800x600]

Aceştia au revendicat decontarea cheltuielilor cu naveta, salarii mai mari pentru profesorii debutanţi şi deblocarea posturilor pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar au pichetat ieri, marţi, 20 mai, sediul Prefecturii Suceava, revendicând decontarea cheltuielilor cu naveta, cadrelor didactice, salarii mai mari pentru profesorii debutanţi şi personalul nedidactic. Un număr de aproximativ 250 de cadre didactice şi personal nedidactic au încercat să tragă un semnal de alarmă asupra problelor cu care se confruntă învăţământul sucevean. A fost o listă cu patru revendicări pe care aceştia au înmânat-o prefectului Suceava, Florin Sinescu, iar săptămâna viitoare vor avea loc, conform declaraţiilor prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Invăţământ Suceava, o serie de întâlniri la nivelul Federaţiei FSLI pentru a se stabili un calendar al mişcărilor de protest.
In primul rând, sindicaliştii suceveni solicită modificarea sistemului de salarizare a personalului nedidactic prin scoaterea sporului de vechime din salariul de bază şi aplicarea lui la salariul de bază, precum şi aprobarea prin hotărâre de Guvern, în regim de urgenţă, a Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, categoriile de personal, mărimea corectă a sporului pentru condiţii de muncă.
O altă revendicare a fost modificarea salarizării personalului didactic de predare şi didactic auxiliar, astfel încât într-un interval de trei ani, să se asigure o creştere graduală anuală, cu 10% a salariilor acestor categorii de personal. “In acest fel se va asigura creşterea salariilor personalului didactic cu 33% până în anul 2017”, a declarat liderul sindical Giani Leonte.
Profesorii suceveni au solicitat ieri, marţi 20 mai, şi promovarea unui act normativ care să permită deblocarea posturilor didactice auxiliare şi nedidactice din învăţământul preuniversitar de stat, având în vedere faptul că, prin Decizia nr. 55/2014, Curtea Constituţională a României a constatat că dispoziţiile Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale, a numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la instituţiile şi autorităţile publice din subordinea , sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor, sunt neconstituţionale. “In aceste condiţii, de la 12 aprilie 2014, prevederile declarate neconstituţionale şi-au încetat efectele, iar prevederile art. 22 din OUG cu nr. 34/2009 au fost repuse în vigoare, astfel încât măsura suspendării ocupării posturilor vacante se aplică posturilor didactice auxiliare şi nedidactice, ceea ce nu permite unităţilor de învăţământ să încadreze personalul necesar pentru buna funcţionare a unităţilor de învăţământ”, a completat profesorul Giani Leonte, lider sindical.
Pe lista revendicărilor solicitate de către personalul didactic sucevean s-a aflat şi solicitarea decontării integrale a navetei. “Pentru acest lucru, se impune emiterea unei hotărâri de guvern”, a încheiat liderul Alianţei Sindicatelor din Invăţământ Suceava. Totodată sindicaliştii mai vor acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionării anticipate cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Parcare cu plată la Primăria Suceava

Teoretic, se vrea a veni în întâmpinarea doleanțelor multor contribuabili suceveni. Practic însă, măsura anunțată …