Thursday , October 6 2022

Aproape 20 de hectare de vegetație uscată au ars la Brodina

Aproape 100 de oameni au intervenit pentru a stinge flăcările ce au cuprins 20 de hectare de vegetație uscată și 10 hectare de pădure regenerată natural 

incendiu brodina 1

La data de 1 aprilie 2017, în jurul orei 12.00, pompierii militari suceveni de la subunitățile din Vicovu de Sus, Rădăuți, Suceava și Solca au intervenit cu 45 de cadre, trei autospeciale, două autoca­mi­oane, șapte motopompe, o auto­șenilată și o dronă pentru lo­­ca­­lizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată, pe raza comunei Brodina. În sprijinul militarilor au mai intervenit 35 de lucrători de la Ocolul Silvic Falcău, 10 lucrători de la Ocolul Silvic Brodina și 15 lucrători de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brodina.

Intervenția a fost deosebit de grea, în condițiile în care vântul ­pu­ternic a favorizat propagarea flă­cărilor cu rapiditate și a pus în pe­ricol fondul forestier din zonă. De asemenea, echipajele care au intervenit au fost nevoite să urce pe pante foarte înclinate, greu accesibile.incendiu brodina 3

Pentru localizarea și stingerea incendiului, pe lângă mijloacele de primă intervenție (măturoaie, lo­peți și altele), s-au rea­li­zat dispozitive de lucru cu motopompe și s-a transportat apa cât mai a­proape de zonele afectate, pentru a se alimenta vermorelele folosite la stingere. De asemenea, au fost transportate rezervoare de apă cu ajutorul unor mașini de teren și cu al autoșenilatei pompie­rilor militari.

Cu ajutorul dronei, pompierii militari au vi­zualizat suprafața afectată și au intervenit operativ în zonele cele mai afectate, lucru ca­re a contribuit decisiv la blocarea incendiului de a se propaga spre fondul fores­tier.

Au fost afectate de flă­cări aproximativ 20 de hec­tare de vegetație uscată și 10 hectare de pădure rege­nerată natural, cu arbori în­tre 5 și 20 de ani.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un foc deschis în spații deschise, făcut pentru cură­țenia de primăvară.incendiu brodina 2

Din fericire, prin intervenția promptă și susținută a tuturor celor implicați în misiunea de stingere, fondul forestier matur a fost salvat. (D.Z.)

Vezi si

Sucevenii pot plăti prin sms pentru eliberarea cărților de identitate

Începând de miercuri, 5 octombrie, sucevenii pot plăti prin SMS taxele pentru eliberarea cărților de …