Tuesday , September 27 2022

Aproape 2.000 de elevi suceveni vor beneficia în acest an şcolar de Bursă profesională

profesionala [800x600]

Valoarea aceste burse este de 200 de lei lunar u acordarea bursei profesionale este condiţionată de frecvenţa la ore
Elevii suceveni de la şcoala profesională au început să depună cererile de acordare de burse la secretariatul şcolilor în care învaţă. Este vorba despre 1.061 de elevi din judeţul Suceava ce vor beneficia de bursă profesională în valoare de 200 de lei pe lună, ajutor ce li se cuvine deoarece s-au înscris la o şcoală de meserii. In acest an şcolar, în judeţul Suceava s-au înfiinţat 41 de clase, pentru absolvenţii claselor a VIII-a, deşi iniţial în planul de şcolarizare pentru 2014-2015, a fost propus un număr de 44 de clase profesionale. La aceştia se mai adaugă şi 772 de absolvenţi ai claselor a IX-a care au dorit să-şi continue studiile şi au optat pentru anul I, şcoală profesională. Pe langa avantajul că învaţă o meserie şi că primesc o diplomă pentru studiile făcute, elevii mai primesc şi o bursă lunară de 200 de lei din partea statului. De asemenea, după absolvirea acestei şcoli, elevii au posibilitatea să continue studiile liceale, pornind de la clasa a XI-a. “Bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de o lună dacă elevul înregistrează mai mult de zece absenţe nemotivate în luna precedentă, sau dacă, pe o perioadă de trei luni în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea notei la purtare sub şapte, potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, sau dacă elevul înregistreacă cel puţin 20 de absenţe nemotivate din totalul orelor de studiu ori cel puţin 20% din totalul orelor la o singură disciplină de studiu, un singur modul, cumulate pe an şcolar. Bursa nu se acordă pe o perioadă de şase luni dacă elevul înregistrează cel puţin 40 de absenţe nemotivate din totalul orelor de studiu sau cel puţin 30% din totalul orelor la o singură disciplin, cumulate pe an şcolar”, am aflat de la inspectorul şcolar Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava.
Pentru învăţământul profesional cu durată de trei ani au fost puse la dispoziţia candidaţilor 1.474 de locuri, atât în cadrul liceelor tehnilogice de stat din judeţ, cât şi în cadrul unui liceu particular şi în cadrul a trei instituţii de şcolarizare speciale. 959 de locuri au fost ocupate după primele repartizări iar alte 174 de locuri au fost ocupate în ultima repartizare. In final, au rămas doar 1.061 de absolvenţi de clasa a VIII-a, care vor aprofunda, începând cu anul şcolar 2014 – 2014, cunoştinţe de mecanică, electromecanică, electronică, chimie industrială, materiale de construcţii, electrică, instalaţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultură, comerţ, turism şi alimentaţie, industrie alimentară, fabricarea produselor lemnoase, industrie textilă şi pielărie sau producţie media. Pentru învăţământul profesional şi tehnic cu durată de doi ani s-au pus la dispoziţie 1092 de locuri, prin programul “Alege-ţi drumul” desfăşurat de Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Invăţământului Profesional şi Tehnic, dedicat elevilor care au absolvit clasa a IX-a, dar care doresc să înveţe o meserie. 772 de elevi absolvenţi ai primului an de liceu s-au reorientat şi s-au înscris pe locurile disponibile pentru învăţământul profesional şi tehnic cu durată de doi ani, în total fiind 1 833 de elevi suceveni care au optat pentru învăţarea unei meserii şi vor beneficia pentru următorul an şcolar de bursă profesională. (Cristina RUSTI)

Vezi si

O femeie din Ipotești, grav rănită într-un accident în Bulgaria, are nevoie de proteze pentru a putea merge și a-și crește fetița în vârstă de patru ani

Intreaga familie a trecut printr-un crunt accident de circulație, în Bulgaria, în timp ce voiau …