Saturday , April 20 2024

Aproape 1.500 de doze de vaccin antigripal “zac” în depozitele DSP

Totuşi, conducerea instituției a declarat că a solicitat Ministerului Sănătății, suplimentarea stocului cu peste 4.000 de doze. Numărul persoanelor diagnosticate cu gripă creşte îngrijorător de mult, de la o săptămână la alta

Direcția de Sănătate Publică Suceava a solicitat Ministerului Sănătății suplimentarea stocului de vaccin antigripal şi în timp ce numărul persoanelor diagnosticate cu gripă creşte de la o săptămână la alta, în depozitul DSP zac aproape 1.500 de doze nefolosite. Până pe data de 20 ianuarie au fost vaccinate gratuit antigripal 35.185 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire şi reprezentanții DSP au anunțat că au cerut încă 4.144 de doze. Medicii de familie din județ au anunțat de aproape o lună instituția, că au epuizat acest vaccin şi cererile pentru vaccinare sunt din ce în ce mai numeroase dar se pare că s-a uitat de existența a 1.480 de doze.  Menționăm că prima tranşă de 2.500 de doze, repartizată județului nostru, a fost distribuită către Serviciul Județean de Ambulanță Suceava, secțiilor cu risc crescut din cadrul spitalelor (UPU, CPU, ATI, Maternitate, Boli Infecțioase) şi medicilor de familie pentru vaccinarea cazurilor deosebite care se încadrează în grupele de risc, şi anume persoane cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 de ani aflate în evidența medicilor de familie cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienței uman, gravide, persoane, adulți, copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, precum şi persoane care accordă asistență medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, toate persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani. DSP Suceava a solicitat în acest an repartizarea unui număr total de 46.000 de doze de vaccine, dar i-au fost repartizate cu o mie mai puțin.

În cursul anului 2017, la nivelul județului Suceava au fost vaccinate 33.278 de persoane. Potrivit medicilor epidemiologi suceveni, vaccinul antigripal din sezonul 2018-2019 asigură o rată de protecție mai mare față de iernile trecute.

Reamintim că necesarul estimat pentru sezonul 2017-2018, la nivelul județului nostru, a fost de peste 55 de mii de doze, dar în depozitele Direcției de Sănătate Publică au ajuns doar 33.270 de doze.

Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronic, gravide, copii şi cadre medicale. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populației să țină seama şi de o serie de măsuri preventive. Astfel, este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei curățenii corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar. Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiac şi respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor la afecțiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap şi de gât sau tuse, trebuie anunțat telefonic, în cel mai scurt timp, medicul de familie.

Totodată, specialiştii atrag atenția că unele persoane afectate de viroze respiratorii au tendința de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor, astfel că automedicația devine o mare problemă în această perioadă a anului. (C.R.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …