Wednesday , February 8 2023

Apel al Asociației “Casa lui Patrocle”: Zeci de cățele cu pui trăiesc pe străzi, în frig și fără mâncare

”Tragem un semnal de alarmă vizavi de dezastrul din jurul nostru! Ceea ce vedeți în poze sunt mesajele primite DOAR în ultimele 48 de ore!! În două zile avem peste 15 mesaje doar despre mame cu pui! Toate au fătat în zăpadă, toate sunt necăjite și toată lumea ne cere soluții pentru a le lua! Să le luăm unde?! Oameni buni, avem adăpostul plin de câini bătrâini salvați de-a lungul anilor! I-am salvat, nu s-au adoptat și nu se vor adopta niciodată! Oameni buni, puneți mâna și scrieți Primăriilor! Mergeți la primarii pe care voi i-ați ales și cereți-le sprijin și socoteală! Să vă ajute și să găsească soluții! Căci noi nu mai putem duce pe umeri povara unui județ întreg de abandon!”, au transmis, ieri, reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle.

Răcirea vremii pune probleme mari pentru animalele fără stăpân, care, pe lângă lipsa hranei, suferă și din cauza frigului și umezelii, însă și mai grav este că tot mai multe cățele nasc pui în aceste condiții. Sucevenii întâlnesc zilnic astfel de cazuri și încearcă să ajute animalele chinuite de foame și frig, însă lipsa unui adăpost pe timpul iernii minimizează șansele lor la supraviețuire. Asociația Casa lui Patrocle este asaltată în această perioadă, zilnic, cu zeci de solicitări de ajutor adresate de suceveni din toate cartierele municipiului, din comune și din marile orașe ale județului. Din păcate, adăpostul lor este plin de ceva vreme, adopții nu se mai fac, iar voluntarii asociației nu pot ajuta decât cazurile urgente, astfel că imposibilitatea lor de a prelua animalele de pe străzi a stârnit reacții dure din partea unora dintre cei care le-au solicitat sprijinul în această perioadă.

”Tragem un semnal de alarmă vizavi de dezastrul din jurul nostru! Ceea ce vedeți în poze sunt mesajele primite DOAR în ultimele 48 de ore!! În două zile avem peste 15 mesaje doar despre mame cu pui! Toate au fătat în zăpadă, toate sunt necăjite și toată lumea ne cere soluții pentru a le lua! Să le luăm unde?! Oameni buni, avem adăpostul plin de câini bătrâini salvați de-a lungul anilor! I-am salvat, nu s-au adoptat și nu se vor adopta niciodată! Iar la o capacitate de cazare de 90 de câini, noi avem în adăpost peste 200 deja! Să dăm drumul celor bătrâini ca să luăm mamele cu pui? Unde și în ce fel să-i mai înghesuim în țarcuri?”, este mesajul transmis zilele acestea de către asociația care își are sediul în satul Măriței, comuna Dărmănești. Potrivit acesteia, în județul Suceava există doar 6 adăposturi publice, în Suceava, Rădăuți, Câmpulung, Humor, Siret și Vatra Dornei, care sunt pline, deși legea prevede că fiecare unitate administrativ teritorială este obligată să înființeze adăposturi pentru animalele fără stăpân.

”Au trecut 21 de ani de la emiterea Ordonanței de Urgență 155/2001 prin care fiecare Primăriei este OBLIGATĂ să-și înființeze adăpost și serviciu de gestionare al câinilor fără stăpân. Mai mare rușinea! Primăriile!! Adăposturi NU! Sterilizări NU! Încotro?! Autoritățile din Suceava trimit de ani întregi hârtii către Primării pentru a le presa să intre în legalitate! Şi? Nimic nu se mișcă. Doar mii de câini care se înmulțesc necontenit și necontrolat! Oameni buni, puneți mâna și scrieți Primăriilor! Mergeți la primarii pe care voi i-ați ales și cereți-le sprijin și socoteală! Să vă ajute și să găsească soluții! Căci noi nu mai putem duce pe umeri povara unui județ întreg de abandon!”, au punctat reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle.

Reacțiile iubitorilor de animale nu au întârziat să apară, condamnând sufletele haine care abandonează femele gestante în această perioadă, subliniind nevoia înființării de adăposturi pentru câinii fără stăpân și, mai ales, organizarea unor ample campanii de sterilizare. (O. NUȚU)

Vezi si

Un elev al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni a returnat o borsetă cu bani găsită pe stradă

În data de 6 februarie a.c., în jurul orei 19.30, Ionuț-Eduard, elev al Școlii Militare …