Tuesday , April 23 2024

Apa şi canalizarea s-au scumpit, de ieri, în tot judeţul Suceava

apa

„Hotărârea a fost luată în unanimitate. Au fost discuţii, dar la vot a fost aprobat proiectul. Trebuia să fie consens. Aceasta este procedura în Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară”, a declarat Stefan Groza, directorul general al SC ACET SA Suceava. Dacă până la data de 1 iulie sucevenii plăteau pentru un metru cub de apă, cu tot cu serviciile de canalizare, 5,73 lei, de la această dată vor trebui să achite 6,83 lei. Următoarea scumpire va avea loc, potrivit unui contract din 2010 privind accesarea unor fonduri europene, peste un an

 
Incepând de ieri, locuitorii din judeţul Suceava ale căror case sunt racordate la sistemele publice de distribuţie a apei potabile şi la cele de canalizare vor trebui să achite mai mulţi bani pentru serviciile de furnizare ale apei potabile şi pentru cele de canalizare – epurare. Hotărârea a fost luată, ieri, la o şedinţă convocată de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, pe această temă şi la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cei ai societăţii ACET SA Suceava. 
Iniţial, se estimase că tarifele pe care sucevenii le vor plăti pentru apa potabilă şi canalizare vor fi mai mari cu 15 până la 18 procente faţă de preţurile actuale, potrivit unor estimări pe baza unei formule de calcul prevăzută într-un contract prin care s-au accesat fonduri europene pentru lucrările de apă şi canalizare. Ieri, hotărârea luată a confirmat estimările pentru creşterea tarifului la apă care, cu tot cu TVA, va fi mai mare cu 15 procente faţă de cât a fost până acum. Astfel, preţul fără TVA pentru un metru cub de apă va fi de 3,43 lei iar dacă se mai adaugă 24% cât este TVA-ul atunci însemnă că toţi consumatorii finali vor trebui să achite 4,25 lei pentru un metru cub de apă potabilă, faţă de 3,7 lei cât a fost până acum. Totuşi, hotărârea luată la şedinţa de ieri nu a confirmat estimările privind costul unui metru cub de apă deversată la canalizare. Potrivit reprezentantului Sucevei la respectiva şedinţă, viceprimarul Ovidiu Doroftei, tariful la canalizare a urcat la 2,08 lei metrul cub, fără TVA, adică mai mult decât a fost tariful cu tot cu TVA plătit de suceveni până la 1 iulie şi anume 2,03 lei mc. Asta ar însemna că preţul final pe care îl vor achita cetăţenii la canalizare este de 2,58 lei mc, iar creşterea ar fi de circa 27 de procente.
Astfel, dacă până la data de 1 iulie sucevenii plăteau pentru un metru cub de apă, cu tot cu serviciile de canalizare, 5,73 lei, de la această dată vor trebui să achite 6,83 lei, ceea ce în procente ar însemna o creştere de 19%.
Viceprimarul Ovidiu Doroftei a precizat că şedinţa în care a fost stabilită această creştere de tarif a fost a Asociaţiei Judeţene de Apă şi Canalizare, care potrivit reprezentantului municipiului Suceava în această structură, ar fi ca un fel de componentă a Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară. După cum a explicat Ovidiu Doroftei, cei din AJAC sunt condiţionaţi de scumpirea periodică a tarifelor la apă şi canalizare. Au existat şi câţiva reprezentanţi ai unor autorităţi locale care ar fi vrut să se opună acestei majorări, cum ar fi cazul Rădăuţiului, dar în final s-a ajuns la un consens.
„Hotărârea a fost luată în unanimitate. Au fost discuţii, dar la vot a fost aprobat proiectul. Trebuia să fie consens. Aceasta este procedura în Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară”, a declarat Stefan Groza, directorul general al SC ACET SA Suceava, întrebat cu privire la discuţiile care au avut loc. Preşedintele CJ Suceava a evitat să facă declaraţii cu privire la şedinţă, precizând că va fi transmis un comunicat pe această temă.
„La acest moment, la nivel naţional, cele mai mari tarife pentru apă potabilă pentru populaţie se regăsesc la: SC APA NOVA BUCURESTI SA 5,41 lei/mc, SC Compania de apă SA Buzău 5,07 lei/mc, RAJA Constanţa 4,67 lei/mc, SC Aquacaraş Reşiţa 4,51 lei/mc, Compania Judeţeană Apa Serv Neamţ 4,41 lei/mc. In ceea ce priveşte tariful pentru canalizare – epurare pentru populaţie, cele mai mari tarife se înregistrează la Compania de apă Târgovişte 4,33 lei/mc, RAJA Constanţa 4,15 lei/mc, Compania Judeţeană Apa Serv Neamţ 3,77 lei/mc, Apă Canal Piteşti 3,76, SC Compania de apă Arad 3,52 lei/mc. Prin urmare, la nivel naţional, tarifele practicate la nivelul judeţului Suceava de către SC ACET SA Suceava se situează pe locul 26, între cei 47 de agenţi economici – operatori regionali din România, luându-se în calcul un tarif mediu apă potabilă şi canalizare – epurare”, se arată în comunicatul trimis de Cătălin Nechifor.
De menţionat că deşi hotărârea privind majorarea tarifelor la apă şi canalizare a fost adoptată pe data de 1 iulie, nu vor intra în vigoare la o dată ulterioară, ci tot de ieri. Comunicarea oficială către beneficiari – asociaţii de proprietari şi persoane juridice – cu privire la creşterea de preţ va fi făcută în zilele următoare, după cum a spus Stefan Groza.
De menţionat că primele dezvăluiri pe această temă au fost făcute într-o şedinţa a Consiliului Local Suceava după ce a fost supus aprobării unor proiect de hotărâre privind AJAC, deşi proiectul nu avea legătură directă cu o eventuală majorare. Cu acea ocazie, Stefan Groza, a confirmat că într-adevăr va urma la mijlocul acestui an o scumpire a tarifelor la apă potabilă şi canalizare şi a explicat că aceste scumpiri trebuie făcute periodic, derularea proiectelor europene fiind condiţionată de ajustarea tarifelor, în baza contractului de finanţare. El a spus, atunci, că nu ştie care vor fi noile tarife pentru aceste servicii, cel mai probabil acestea urmând a fi cunoscute în jurul datei de 15 iunie. Asta pentru că mai întâi ACET trebuie să comunice la ANRSC o situaţie cu privire la serviciul datoriei, cheltuielile materiale şi de personal, influenţele mari în preţuri putând avea creşterile costurilor cu energia electrică. Preţurile noi se calculează în baza unei formule în care sunt incluse componentele mai sus amintite, dar cei care trebuie să avizeze, în mod obligatoriu, noile tarife, sunt cei de la ANRSC. Abia după ce acest aviz este dat, un proiect de hotărâre este supus aprobării într-o şedinţă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară care cuprinde localităţile unde sunt prestate servii de apă şi de canalizare.
Deşi răspunsul a fost trimis de ANRSC în data de 13 iunie, Stefan Groza a evitat să spună atunci care vor fi procentele şi preţul final pe motiv că decizia finală trebuie luată într-o şedinţă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară. Aceasta ar fi trebuit să fie convocată de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, în funcţie de programul acestuia.
Reamintim că, iniţial, se stabilise ca să fie două ajustări de tarife, una la 1 iulie, alta la 1 ianuarie. Ulterior, s-a renunţat la cea de la data de 1 ianuarie pentru că era foarte greu să fie făcute calculele neavând date finale cu privire la influenţa costurilor la începutul fiecărui an şi a rămas ca, în fiecare an, la data de 1 iulie, să fie planificată o ajustare a tarifelor la apă rece şi la canalizare.
Conform unor surse din cadrul ACET, se va aplica formula convenită printr-un contract care a stat la baza finanţării unui proiect european la nivel judeţean în valoare de peste o sută de milioane de euro. Dacă se aplică aceste prevederi, atunci preţul apei potabile şi al serviciilor de canalizare vor putea creşte între 15 şi 18%, susţin sursele respective.
Reamintim că tariful la apă potabilă a fost majorat, ultima dată, în vara anului trecut. De atunci şi până la 1 iulie a.c., sucevenii plătesc pentru un metru cub de apă potabilă 3,7 lei, iar pentru metrul cub de apă deversată la canalizare 2,03 lei. Până să se fi scumpit, la mijlocul anului trecut, tarifele pentru cele două servicii, toţi sucevenii plăteau pentru apă potabilă 3,51 lei pe metrul cub, iar la canalizare 1,91 lei metrul cub. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

3 comments

  1. STAM CA DOBITOCII!!!! ASTIA O SA NE IA SI PATUL DE SUB NOI SI TOT NIMIC N-O SA FACEM!
    AR TREBUII SA IESIM TOTI…SI DIN “JAVRE ORDINARE” SA NU-I SLABIM PE NICI UNUL!!!!
    IN ALTE TARI PENTRU CRESTERI DE 2% IES SUTE DE MII DE OAMENI IN STRADA!!!!

  2. niste hoti ordinari!mai bine ne-ati da apa minerala pe tevi ca oricum e mai ieftina decat apa voastra infecta!porcilor!

  3. Tampitilor, credeti ca tot ce zice ue e bun ???!!!?!!?
    De ce nu ne zic sa ,,scumpim” si salariile?…ca sa fim noi sclavii lor, mana de lucru cea mai ieftina la indemana lor, prostii prostilor.
    Oare cand se va trezi lumea ??? cat o sa mai acceptam tampenia asta ,,impusa” de ue?