Monday , August 8 2022

Apa de la pensiunea DAGIDA “reprezintă un risc pentru sănătatea turiştilor cazaţi”

dagida

Aceasta este prima constatare a specialiştilor de la Direcţia de Sănătate Publică. Cu toate acestea, pensiunea este lăsată să funcţioneze în continuare, oricând un alt turist cazat la DAGIDA putând să se îmbolnăvească din cauza apei plină de microbi . Nicio autoritate din Suceava nu a fost trasă la răspundere deocamdată pentru faptul că pensiunii respective i s-a dat aviz de funcţionare şi i s-a permis să cazeze turişti neavând nici măcar o sursă de apă corespunzătoare. Administratorul firmei care deţine pensiunea unde peste 50 de turişti s-au intoxicat, 13 fiind duşi la spitalul din Rădăuţi, a fost amendat cu 6.000 de lei pentru că angajaţii nu aveau examenele medicale periodice, şi nici cursuri de igienă.  DAGIDA aparţine familiei fostului senator pedelist şi prefect al judeţului, Orest Onofrei

Directorul adjunct al DSP Suceava Cătălina Zorescu a declarat, ieri, că s-au recoltat probe de apă din reţeaua de alimentare a pensiunii Dagida de la Suceviţa, de unde 13 turişti au ajuns sâmbătă la Spitalul municipal Rădăuţi cu probleme digestive, iar în urma analizelor de laborator s-a constatat că apa este necorespunzătoare din punct de vedere bacteriologic fiind identificată prezenţa, peste limitele normale, a unor microbi, care fac apa improprie consumului. Ea a subliniat că vor fi dispuse măsuri de dezinfecţie a sursei de apă din care este alimentată pensiunea şi urmărirea periodică, prin analize de laborator, a calităţii apei. Apa folosită la pensiunea Dagida provine dintr-o fântână proprie.
“Folosirea acestei ape necorespunzătoare reprezintă un risc pentru sănătatea turiştilor cazaţi”, a declarat dr. Cătălina Zorescu. Cu toate acestea, pensiunea este lăsată să funcţioneze în continuare, chiar dacă autorităţile sunt conştiente că oricând alţi turişti cazaţi acolo se pot îmbolnăvi din cauza apei. De asemenea, nicio instituţie suceveană nu a acţionat deocamdată pentru a stabili cine a autorizat şi a permis funcţionarea acestei pensiuni care nu reuşeşte să asigure nici măcar apa potabilă pentru turişti.
Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că stabilirea cauzei îmbolnăvirilor turiştilor cazaţi la pensiunea din Suceviţa va fi făcută după ce vor fi finalizate şi analizele de laborator recoltate din alimente, care sunt efectuate de specialiştii de la Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava (DSVSA).
Directorul adjunct al DSVSA Suceava, Ioan Corduneanu, a declarat, luni, că analizele de laborator pentru probele recoltate din alimente sunt în lucru şi vor dura aproximativ o săptămână.
Obiectiv de Suceava a anunţat încă de ieri, că administratorul firmei Dagida, care deţine pensiunea din comuna Suceviţa a fost amendat de inspectorii sanitari, după ce s-a constatat că personalul nu avea examenele medicale periodice, şi nici cursuri de igienă cu 5.000, respectiv 1.000 de lei.
Precum se ştie, un număr de 13 persoane, între care doi copii, care se aflau la Suceviţa, într-o tabără organizată la o pensiune, au fost transportaţi la Spitalul municipal Rădăuţi pentru a primi îngrijiri medicale.
Primele simptome au apărut, vineri seară, la o fetiţă, la trei ore după ce aceasta a mâncat, meniul conţinând supă cremă de ciuperci şi ardei umpluţi, dar majoritatea pacienţilor au acuzat simptome, sâmbătă dimineaţă, după micul dejun.
In tabăra respectivă, organizată la Suceviţa de o fundaţie, se aflau 80 de adulţi şi 20 de copii, care au fost consultaţi de doi medici ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă. La pensiunea respectivă au fost trimise şase ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi două ambulanţe SMURD care au preluat, în total, 13 pacienţi, între care doi copii. De reţinut că în total peste 50 de persoane au acuzat probleme digestive în cursul zilei de sămbătă, după micul dejun care s-a axat pe brânzeturi – caş de oaie, dar foarte multe dintre persoanele aflate în tabără la pensiunea respectivă au refuzat să fie transportate la spital, o parte primind îngrijiri medicale la faţa locului, unele fiind chiar perfuzate.
Grupul de pensiuni DAGIDA şi Daiana aparţine familiei fostului senator pedelist şi prefect al judeţului, Orest Onofrei. (O.S.)

Vezi si

111 cazuri noi de COVID în județul Suceava. Crește numărul internărilor: 165 de bolnavi spitalizați, 31 fiind copii

111 cazuri de infectare cu coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în …

One comment

  1. Domnu’ Onofrei, da’ chiar n-aveti bani de un filtru de apa de ala cu osmoza inversa sa puneti la pensiune?