Tuesday , January 31 2023

Apa caldă se opreşte în Suceava între 18 şi 31 august

Conducerile societăţilor Termica SA şi, respectiv, Bioenergy SRL au confirmat faptul că s-a stabilit acest interval de timp, ca principiu, pentru revizia anuală la care se vor face lucrările de înlocuire a câtorva kilometri de magistrală din zona industrială a Sucevei

 apa calda


Autorităţile sucevene au ajuns, ieri, la o soluţie de principiu cu privire la oprirea apei calde în luna august pentru a face revizia la sistemul centralizat de termoficare al oraşului. După ce zilele trecute municipalitatea, societatea de producere a energiei termice şi cea de transport şi distribuţie nu ajunseseră încă la o concluzie cu privire la intervalul de timp în care locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare al oraşului să nu beneficieze de apă caldă, ieri atât producătorul, cât şi furnizorul de energie termică au spus că, în principiu, perioada de întrerupere va fi 18 – 31 august.
In urma acestor lucrări de reparaţii pe sistemul principal de termoficare vor fi făcute lucrări ample de înlocuire a câtorva kilometri de conducte magistrale din zona industrială a Sucevei. Acestea trec prin perimetrul centralei de hidrocarburi (CT2) din vecinătatea Ambro. Necesitatea acestor lucrări era dată de faptul că nu este necesar, în noua conjunctură, ca magistralele să fie legate la CT2 din moment ce există o nouă centrală în vecinătatea vechiului CET care funcţiona pe huilă. De asemenea, fiindcă pe traseul unde se doreşte de către Termica a se face lucrările de înlocuire sunt cam 20% din pierderile din sistemul de transport al energiei termice din oraş, noile conducte care se vor pune vor fi de diamentru de 600, în loc de 800 cât ar fi în prezent iar asta tot pentru un randament mai bun.
In altă ordine de idei, dacă oprirea apei calde în tot municipiul Suceava, în luna august, era încă subiect de dispută, zilele trecute, între conducerea Primăriei Suceava şi cea a societăţii de producţie – Bioenergy, pe de o parte şi cea a societăţii de transport şi distribuţie a energiei termice – Termica SA, pe de altă parte, acum lucrurile par a intra pe un făgaş mai normal. Menţionăm că primarul Ion Lungu a insistat, totuşi, în mai multe rânduri, ca intervalul de timp să nu fie mai mare de două săptămâni. Primarul Ion Lungu a precizat, de altfel, că a primit, în acest sens, mandat în urma discuţiilor cu grupurile de consilieri locali ca la negocierile cu Termica oprirea să fie de maxim două săptămâni.
Ieri, Ovidiu Dumitrrescu – unul din cei doi administratori speciali de la Termica SA întrucât situaţia de acolo este problematică din punct de vedere juridic – a spus că s-a stabilit într-adevăr ca intervalul în care va fi sistată apa caldă în tot oraşul să fie 18 – 31 august. Tot Ovidiu Dumitrescu a precizat şi că lucrările de înlocuire a magistralelor de termoficare nu vor fi făcute în două schimburi pentru că est epuţin probabil că va fi eficienţă pe timp de noapte, dar a spus că se va merge pe cealaltă idee, a programului prelungit în care se va lucra continuu 10 – 12 ore.
Noul program a fost confirmat şi de directorul societăţii Bioenergy, Vasile Ilie. „Va fi, în principiu, oprirea apei calde în intervalul 18 – 31 august. Au vrut, iniţial, să ţină patru săptămâni oprită apa caldă în Suceava, dar ca urmare a rugăminţilor primarului şi a insistenţelor noastre s-a ajuns la varianta opririi doar pe două săptămâni. Am purtat discuţii cu conducerea societăţii Termica şi intervalul 18 – 31 august este cel convenit şi spun doar de principiu pentru că scriptic nu am primit încă nimic în acest sens din cauză că, citez acum pe cineva de la Termica, societatea este ca o maşină cu patru şoferi care vor să conducă simultan”, ne-a declarat Vasile Ilie. El nu exclude ca, de fapt, sistarea furnizării apei calde să se producă din după amiaza zilei de 17, aceasta fiind una din zilele convenite de comun acord.
Reamintim că, potrivit celor afirmate de primarul Ion Lungu, de la Termica a fost o solicitare pentru aprobarea opririi apei calde în perioada 3 – 28 august, adică 25 de zile. Primarul Ion Lungu, a lăsat să se înţealagă că într-o atare situaţie s-ar fi ajuns ca, de fapt, oprirea să se poată prelungi până la 28 de zile, adică aproape o lună şi atunci exista riscul ca ritmul de plăţi de la populaţie să fie şi mai mic iar în schimb debranşările să fie în creştere. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un top european, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …