Friday , April 26 2024

Anul trecut, în spitalele din județ au fost raportate 448 de infecții nosocomiale

Infecțiile nosocomiale rămân o mare problemă pentru spitalele din județul nostru. Specialiștii spun însă că o problemă și mai mare este faptul că spitalele mici nu raportează numărul real de infecții, ceea ce este extrem de periculos, pentru că în felul acesta nici măcar nu se pot lua măsurile necesare. În județul nostru, atât în 2020, cât și în cursul anului 2021, peste jumătate din numărul total de infecții nosocomiale, au fost raportate doar de Spitalul Județean (lucru oarecum firesc, ținând cont de numărul mare de pacienți comparativ cu celelalte spitale), toate celelalte unități medicale din județ raportând doar câte două sau trei cazuri.

Specialiștii spun că nerespectarea protocoalelor medicale duce la înmulțirea acestor infecții iar cel mai important lucru este ca aceste infecții să fie identificate corect și să fie raportate fără niciun fel de ascunzișuri. Medicii și personalul medical sunt primii care pot limita aceste cazuri deoarece totul ține de respectarea tuturor măsurilor, a protocoalelor care există la nivelul spitalelor. Pentru fiecare procedură medicală există un protocol, un mod în care aceasta se pune în aplicare și în momentul în care se respectă cu strictețe acele proceduri, numărul infecțiilor obligatoriu scade. Este foarte important, de asemenea ca spitalul să fie asigurat cu materialul și medicamentele pe care protocoalele le prevăd și personalul să fie instruit cu normele de aplicare și punerea în practică a procedurilor.

Astfel, în cursul anului trecut, la nivelul unităților spitalicești din județ, au fost 448 de infecții nosocomiale, înregistrându-se o ușoară scădere față de anul 2020, când s-au înregistrat 454 de infecții asociate asistenței medicale. Cele mai multe infecții, mai bine de jumătate din total, sunt la Spitalul Județean, unde anul trecut au fost 270 de cazuri, în creștere față de anul precedent, când au fost diagnosticate 236 de infecții nosocomiale. La popul opus se află Spitalul Bethesda care nu a raportat niciun caz, până acum, urmat de Spitalul din Gura Humorului, care după ce în 2020 nu a raportat nimic, în anul 2021 a transmis către Direcția de Sănătate Publică, două astfel de cazuri. Spitalul Municipal Rădăuți se menține oarecum constant ci 57, respectiv 52 de cazuri, în ultimii doi ani, iar unitatea spitalicească din Fălticeni se pare că a înregistrat același număr de infecții nosocomiale, mai mulți ani la rând, și anume 24. O creștere a acestor cazuri se poate remarca la Spitalul Municipal din Vatra Dornei care în anul 2020 a raportat un singur caz, iar anul trecut au identificat 15 pacienți cu infecții intraspitalicești. Spitalul de Psihiatrie Siret a avut 52 de cazuri în 2020 și doar 22 în 2021, iar cel din Câmpulung Moldovenesc a avut cinci, respectiv șapte astfel de cazuri. Dintre unitățile de îngrijire paliativă din județ, la Spitalul ”Sf. Luca” din Sucevița, au fost anul trecut 18 cazuri de infecții nosocomiale iar la cel din Ilișești s-au diagnosticat 12 astfel de infecții.

Conducerea Spitalului Județean a explicat că numărul de infecții nosocomiale raportat reprezintă rigurozitatea cu care acestea sunt identificate, raportate și apoi luate măsurile necesare pentru scăderea acestor indicatori. ”Suntem în intervalul de valori acceptat ca fiind normal la nivel național”, a transmis medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …