Monday , March 4 2024

Anul trecut au fost 568 de avarii la rețeaua de termoficare a Sucevei

Posibilele probleme cu furnizarea căldurii în sistemul centralizat de termoficare al municipiului Suceava vor fi legate doar de eventualele avarii pe rețele, nu de probleme la producătorul Bioenergy SA Suceava. Despre asta a spus chiar primarul Sucevei, Ion Lungu, în conferința de presă de miercuri, 6 noiembrie. „Sunt avarii! Anul trecut au fost 568 de avarii. DacăDoamne ferește! (și bate de trei ori în masa de lemn – n.red.) – poate să apară o problemă în această iarnă pe linie de încălzire, (atunci aceasta va fi) doar dacă se întâmplă o avarie și atunci vom interveni cu operativitate și punctual”, a declarat Ion Lungu.

Referindu-se la un proiect demarat de Primărie pentru a accesa o sumă de circa 47 de milioane de euro pentru reparații majore la o parte din magistralele de termoficare și din rețeaua de distribuție, Ion Lungu nu a dat însă vești din cele mai bune. „Primăria municipiului Suceava a depus la data de 1 martie 2023 proiectul pentru reabilitarea sistemului de termoficare, dar din păcate s-a anulat acea sesiune de depunere, ministrul a fost schimbat și s-a luat de la capăt procedura iar acum este în dezbatere ghidul solicitantului. Eu încă mai sper să putem depune proiectul până la finele anului”, a declarat primarul Ion Lungu. Practic, și dacă Primăria ar depune dosarul cererii de finanțare în această iarnă, până la obținerea finanțării (dacă va fi obținută în condițiile depunerii unor proiecte pe sistemul de competitivitate) va mai dura foarte mută vreme. La asta se adaugă demersurile ulterioare pentru licitație de (proiectare și) execuție a lucrărilor și demararea acestora. Cu alte cuvinte, iarna asta și chiar iarna viitoare sistemul centralizat de termoficare al Sucevei va beneficia doar de reparații punctuale pentru că probabilitatea ca bugetuil local să poată susține un efort de aproape 50 de milioane de euro ca să facă asemenea reparații este simbolică.

O altă problemă luată în calcul este schimbarea contorilor de la branșamentele blocurilor, despre care însă primarul Ion Lungu a spus că va fi bugetată pe 2024 în condițiile în care un sfert din contori au fost deja schimbați cu fonduri de la bugetul local. (D.P.)

Vezi si

250 de medici stomatologi au participat la un curs organizat de Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava

Sâmbătă, 2 martie 2024, Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava (CMS-SV) a organizat o întâlnire la care …