Friday , March 29 2024

Anul școlar viitor vor fi desființate trei școli și va scădea numărul de clase în învățământul primar, gimnazial și liceal

În ceea ce privește învățământul liceal, se înregistrează o scădere semnificativă a populației școlare, de la 846 de clase, la doar 810 ce urmează a funcționa în anul școlar 2020-2021. Concret, este vorba despre o scădere de la 22.855 de elevi la cei 22.454 prevăzuți în cifra de școlarizare pentru anul școlar viitor. Alte schimbări anunțate pentru anul școlar viitor presupun desființarea a trei unități școlare din cauza efectivelor sub minimul impus de lege sau a condițiilor improprii desfășurării activității didactice.

Planul de școlarizare propus pentru anul școlar viitor evidențiază o creștere la nivelul învățământului preșcolar, unde apar 9 grupe în plus față de anul în curs, dar și în învățământul primar și gimnazial. Însă, în aceste cazuri scade numărul claselor propuse a funcționa în anul școlar 2020-2021, cu câte 10 clase pe ciclu școlar, însă numărul elevilor cuprinși este mai mare. La învățământul primar sunt propuse 1.686 clase în care vor fi cuprinși 34.004 elevi, comparativ cu cele 1.696 de clase, respectiv 33.835 elevi înscriși în acest an școlar. Pentru învățământul gimnazial sunt propuse 1.290 de clase în care urmează să fie înscriși 26.768 elevi, cu 441 mai mulți decât în anul școlar 2019-2020.

În ceea ce privește învățământul liceal, se înregistrează o scădere semnificativă a populației școlare, de la 846 de clase, la doar 810 ce urmează a funcționa în anul școlar 2020-2021. Concret, este vorba despre o scădere de la 22.855 de elevi la cei 22.454 prevăzuți în cifra de școlarizare pentru anul școlar viitor. ”Noi avem obligația de a-i cuprinde pe cei 7.022 de absolvenți de clasa a VIII-a de anul acesta în sistemul de învățământ românesc. Și avem aceste posibilități, pentru asta am și calibrat numărul de clase. Sigur că este în scădere. La anul vor fi 5.000 și ceva de copii de clasa a VIII-a. Scăderea este dramatică. Este vorba despre acei copii care au început clasa pregătitoare în 2012 și au fost clasele alea când ba s-a făcut, ba nu s-a făcut. Aici a ajuns curba cât mai jos, începând cu anul școlar 2020-2021, acolo vor fi probleme”, a explicat Ioan Puiu, inspector școlar general adjunct în cadrul IȘJ Suceava.

Pentru clasa a IX-a sunt propuse în planul de școlarizare pentru viitorul an școlar 190 de clase cu 5.320 elevi, dintre care 181 de clase pentru cursurile de zi, 5 clase pentru seral și 4 clase pentru cursurile cu frecvență redusă.

În învățământul profesional sunt prevăzute 189 de clase cu 4.964 de elevi, dintre care 168 de clase la învățământul profesional și alte 21 de clase la învățământul dual. Pentru clasele a IX-a sunt propuse în viitorul an școlar 70 de clase cu 1.954 de elevi, dintre care 61,5 clase pentru învățământul profesional și 8,5 clase pentru cel dual. ”La învățământul dual a crescut numărul de clase, deci solicitările din partea agenților economici au fost mai multe. Se merge spre o profesionalizare a tineretului pentru că, știți bine, ducem lipsă de meseriași, de forță de muncă, și intenționăm să creștem acest număr de clase din învățământul dual pentru că este în interesul tuturor”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

În anul școlar viitor urmează a fi înscriși în învățământul special 121 de copii la grădiniță, 408 elevi în ciclul primar, 532 în cel gimnazial și doar 31 la liceu, plus alți 569 de elevi în școli profesionale. În ceea ce privește cluburile sportive, sunt estimate 123 de grupe, pentru 1.682 de elevi.

3 școli sub efectiv se desființează, iar alte 3 vor fi transformate

Alte schimbări anunțate pentru anul școlar viitor presupun desființarea a trei unități școlare din cauza efectivelor sub minimul impus de lege sau a condițiilor improprii desfășurării activității didactice. Este vorba despre

Școala Primară Nr. 2 Bilca, unde au rămas doar 10 elevi de clasa a III-a, care, din acest semestru, au fost mutați la școala-centru, fiind transportaţi zilnic cu microbuzul şcolar. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 Grămeşti va fi desființată din toamnă, deoarece au rămas, pentru anul școlar viitor, doar 7 preșcolari. Aceștia vor fi transferaţi la GPN Nr. 1 din comună, aflată la patru kilometru, urmând a parcurge zilnic drumul cu microbuzul şcolar, însoțiți de cadre didactice. În ceea ce privește cea de-a treia unitate, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 Capu Câmpului, cu 27 de preşcolari, aceasta va fi desființată pentru că nu mai corespunde din punct de vedere al siguranţei şi igienei. Preşcolarii urmează a fi transportați zilnic la Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Capu Câmpului, aflată la 3 kilometri.

Cele trei grădinițe cu program normal care urmează a fi transformate în unități cu program prelungit sunt GPN-urile din Moara Nică, Panaci şi Iacobeni.

Potrivit inspectorului general Grigore Bocanci, proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021 va cuprinde 732 de unități școlare, dintre care 213 cu personalitate juridică și 519 structuri arondate acestora. Dintre acestea 343 sunt grădinițe cu program normal, 28 cu program prelungit, 86 sunt școli primare, 219 școli gimnaziale, 37 de licee, o școală postliceală, trei cluburi sportive școlare, 7 palate ale copiilor/ cluburi ale copiilor și elevilor și 6 școli speciale. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

No comments

  1. Ce gandire aveti! Vi se pare normal ca numai cei cu domiciliul in mun . Suceava sa aiba dreptul de a fi inspectori? Nu cred ca este conditie de domiciliu la concursul de inspectori.

  2. Numărul elevilor este în scădere,se desființează anual școli dar numărul inspecorilor scolari și a celor 2 adjuncți este la fel de 20 de ani.De ce numărul lor nu se micșorează,se completează pe unde se apucă dar nu se reduce 1 post.Trebuie să dispară un post de adjunct și unde sunt câte 2 inspectori de o specialitate să se reducă și mult lai puțini .Nici nu sunt din Suceava si implică o cheltuială suplimentară cu deplasarea,vezi Campulung,alticeni,Gura Humorului,bani cheltuiți aiurea…Doar mulți la număr și nu fac nimic folositor!!!

  3. Planul e ca in continuare a ne furam caciula ca sa pastram numarul de catedre? La 40 absente nemotivate elevii trebuie exmatriculati, dar nu se face ninmic, acesta fiind unul din motivele unui act educational sub mediocru. In plus, nerespectarea legislatiei e la ordinea zilei! Diriginti motiveaza absentele pe ochi frumosi sau spagi ca sa nu se ajunga la 40 absente nemotivate,sau daca sunt caposi care nu motiveaza, li se cere sa nu propuna exmatricularea.
    Taranilor din ISJ, platiti din bani publici, verificati documentele pentru motivari si cereti note explicative pentru lipsa exmatricularilor in loc sa frecati menta!.