Saturday , January 28 2023

Anul acesta, Romsilva Suceava a vândut cel mai mult lemn de foc din țară

La nivel național, Romsilva a vândut populației 1,37 milioane de metri cubi de lemn de foc în 10 luni, la prețul mediu – 180 de lei/mc. Cel mai mare volum de lemn pentru foc comercializat de unitățile RNP – Romsilva în acest interval a fost consemnat în județul Suceava, respectiv un volum de 203.021 mc, la un preț mediu de 134 de lei/mc 

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a vândut populației, în primele zece luni ale acestui an, peste 1,37 milioane de metri cubi (mc) de lemn pentru foc, la un preț mediu de 180 de lei/mc, fără TVA, iar până la finele anului estimează că va furniza 1,7 milioane mc, conform datelor Romsilva.

Astfel, până la finalul lunii octombrie, Romsilva a vândut direct populației 1.370.647 mc lemn pentru foc, la un preț mediu de 180 de lei/mc, fără TVA, în timp ce anul trecut, în aceeași perioadă, a valorificat un volum de 1.365.881 mc la prețul mediu de 170 lei/mc, fără TVA. Din volumul total de lemn pentru foc ­va­lorificat în primele 10 luni ale anului curent, unitățile RNP – Romsilva au asigurat transportul lemnului către beneficiari, cu utilajele proprii sau în regim de prestări servicii, pentru circa 100.000 mc.

“Prețurile de vânzare a lemnului pentru foc variază, în principal, în funcție de specie, condiția de livrare (dacă lemnul se livrează din depozit sau de la locul de recoltare) și cheltuielile efectuate pentru aducerea acestuia în condiții de livrare (exploatare, transport, secționare, manipulare, paletizare). În aceste condiții, prețul minim de valorificare a fost de 118 lei/mc, iar prețul maxim a fost de 415 lei/mc. Menționăm că potrivit reglementărilor în vigoare, poate fi valorificat direct către populație, unități de interes local finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat sau de la bugetul local, care nu desfășoară activitate economică în sensul reglementărilor comunitare în domeniul ajutorului de stat, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, asociațiilor și fundațiilor înființate conform legii, lemnul de foc și lemnul de lucru cu diametrul cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm precum și alte sortimente de lemn de lucru, dacă acestea au fost oferite la licitații, dar nu au fost adjudecate. Astfel se justifică prețul maxim de valorificare menționat mai sus”, susțin reprezentanții regiei.

Administratorul pădurilor de stat aprovizionează populația cu lemn de încălzire fie prin vânzare directă prin intermediul Ocoalele Silvice, fie prin furnizare către unitățile administrativ-teritoriale și alte unități finanțate de la bugetul de stat.

Cele mai mari volume de lemn pentru foc comercializate de unitățile RNP – Romsilva în primele 10 luni ale anului au fost consemnate în județele Suceava, respectiv un volum de 203.021 mc, la un preț mediu de 134 de lei/mc, în Bacău – 79.677 mc (165 lei/mc), Neamț – 75.721 mc (159 lei/mc), Botoșani – 60.889 mc (186 lei/mc) și Dâmbovița – 59.795 mc (234 lei/mc). Prețurile nu conțin TVA.

Potrivit reprezentanților Romsilva, în general, ca lemn pentru încălzire, este solicitat și se utilizează sortimentul denumit “lemn de foc” adică lemnul care nu poate fi utilizat pentru alte utilizări și prelucrări industriale superioare (pentru obținerea de furnire, ­che­restele etc). Pentru lemnul de foc din specii de eșență tare, respectiv fag, stejar, carpen, există o cerere mai mare față de cel de rășinoase și alte esențe moi (plop sau salcie).

În ultimii ani s-a reușit creșterea volumului de lemn pentru foc oferit populației, de la aproximativ 788.400 mc în 2016, circa 1,034 milioane mc în 2017, până la 1,704 milioane mc în 2018.

Potrivit unei analize a Consiliului Concurenței realizată pe piața lemnului de foc, lemnul de foc este o materie primă scumpă, utilizată preponderent în sobe ineficiente, poluante, încălzirea locuinței fiind de obicei parțială, iar confortul termic redus. “Înlocuirea dispozitivelor de încălzire cu unele mai eficiente ar putea constitui o primă etapă a procesului de diminuare a cantității de lemn de foc utilizată pentru încălzire”, arăta analiza publicată autorității de concurență publicată în data de 9 septembrie 2019. Aceasta în condițiile în care lemnul de foc este principala sursă de încălzire în România, numărul gospodăriilor care se utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire fiind de 3,415 milioane, respectiv 45,71% din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel național, conform datelor Institutului Național pentru Statistică.

În ceea ce privește mediul rural, numărul locuințelor care utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de 2,773 milioane, ceea ce reprezintă 85% din totalul locuințelor înregistrate în mediul rural. Consumul de lemn de foc este influențat de dimensiunile locuinței, condițiile meteorologice, cu randamentul instalației de încălzire, precum și cu gradul de izolație termică al gospodăriei. În plus, în ultimii ani, prețul lemnului de foc a crescut semnificativ, ca urmare a disfuncționalităților din piață, se menționa în analiza Consiliului Concurenței, citată de Agerpres.

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …