Ani grei de închisoare pentru un cioban și femeia sa care și-au omorât în bătaie copilul în vârstă de 9 luni

19/09/19 ora:9:00am

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe inculpatul Claudiu – Ilie Rădi (23 de ani), din comuna Fântânele, la 12 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie ­re­lativ la infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. În același dosar, inculpata Lucia Georgiana Lelcu a fost achitată pentru comiterea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, însă a fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru  violență în familie cu referire la infracțiunea de omor. Decizia ­ma­gistraților suceveni nu este definitivă.

La data de 15 decembrie 2016, Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Claudiu Ilie Rădi la șase ani de închisoare, însă decizia nu a fost una definitivă. Magistrații de la Curtea de Apel Suceava au luat decizia de a trimite întreg dosarul la prima instanță spre rejudecare, individul fiind judecat în libertate în tot acest timp.

În vara anului 2016, Claudiu Ilie Rădi a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de lovituri cauzatoare de moarte. Acesta a fost acuzat de procurorii că și-a bătut în mai multe rânduri fiul în vârstă de doar nouă luni de zile, copilul murind în urma loviturilor încasate de la părintele său.

Micuțul a ajuns prima dată la spital la începutul lunii aprilie 2016. Rădi, care lucrează ca cioban la o stână din satul Sfântu Ilie, și-a lovit copilul peste față pentru că i-ar fi izbit telefonul mobil. Atunci, polițiștii au aflat de la mama minorului că inculpatul obișnuia să-l lovească pe băiețel cu palmele, cu varga, ori îl izbea de perete sau pat.

„Inculpatul Rădi Claudiu – Ilie a exercitat de nenumărate ori acte de violență asupra victimei – mai precis îl lovea cu palmele peste față, îl lovea cu o vargă, îl izbea de pat ori de perete, i-a aplicat chiar și o lovitură cu pumnul în burtă, toate aceste violențe fiind determinate de faptul că victima își îngăduia să plângă în momente nepotrivite pentru inculpat”, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

În dimineața zilei de 18 aprilie 2016, Claudiu Ilie Rădi și-a izbit copilul de 3 – 4 ori de un perete, după care l-a trântit în mai multe rânduri de pat. Trei zile mai târziu, individul l-a lovit din nou pe băiat, de această dată cu varga peste picioare. În urma loviturilor ­pri­mite, micuțului i s-a făcut rău, ajungând de urgență la spital, unde a fost transportat cu ambulanța.

Mama micuțului a spus în primă fază că Rădi a fost cel care l-a bătut pe copil, însă ulterior a declarat că băiatul ar fi căzut singur din pat. Femeia a părăsit locuința în care locuia cu cel care îi agresa constant copilul, însă după câteva zile s-a întors.

În cursul zilei de 4 mai 2016, tânăra a plecat la magazin, lăsând bebelușul cu Claudiu Ilie Rădi. Când s-a întors a aflat de la acesta că fiul ei ar fi căzut din pat și că „își dă ochii peste cap”. O ambulanța a preluat minorul și l-a dus la spital, unde a decedat. În cele din urmă s-a stabilit că Lelcu ar fi fost cea care i-ar fi aplicat lovitura mortală copilului ei.

„Conform concluziilor cuprinse în raportul medico – legal, moartea victimei a fost violentă și s-a datorat insuficienței cardio – respiratorii acute consecința unui traumatism cranio-cerebral obiectivat prin factură de bază craniană, hemoragie subarahnoidiană cerebrală difuză, fină lamă de hematom subdural și edem cerebral marcat. Între leziunile constatate și deces există legătură directă de cauzalitate”, au concluzionat procurorii suceveni.