Wednesday , February 28 2024

Angelica Fădor, detalii despre legea prin care cei care au grijă de pacienți cu afecțiuni oncologice au dreptul la concedii și indemnizații

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a anunțat, la finalul săptămânii trecute,  că a votat pentru adoptarea legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Este o lege care oferă suport celor care au grijă de pacienți cu afecțiuni oncologice”, a declarat deputatul liberal sucevean.

Angelica Fădor a explicat că prin prevederile legii beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. De asemenea,  pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament.

Durata de acordare a concediului și a indemnizației este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient. Cuatumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul a asiguratului.

În fiecare an în care primește concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o ședință de evaluare psihologică clinică și minimum cinci ședințe de consiliere psihologică clinică, a mai anunțat deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.

Vezi si

Numărul școlilor din județul Suceava în care se va derula programul ”Masă sănătoasă” a crescut la 38

Ministerul Educației a pus în consultare publică proiectul de Hotărâre pentru repartizarea pe unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale …