Wednesday , February 1 2023

Angajaţii fabricii de seringi Genko Med Group, protest la uşa firmei

Ei acuză managerii care nu sunt de găsit, că nu şi-au luat salariile de 10 luni, dar nici nu sunt lăsaţi să plece în şomaj. Temerea celor peste 70 de lucrători este că angajajatorul, un patron italian cu probleme penale, a cărui mână dreaptă a fost Aurelian Mateiciuc, proaspăt pensionat, nu le-a plătit contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale . Un nou director al firmei lui Vicenzo Nuzzilello, tânărul Bogdan Bolohan, nu vrea să dea ochii cu salariaţii Genko Med, ultima redută a fostei IFA

genko 1 [800x600]


Angajaţii Genko Med Group SA, ultima redută a defunctei IFA, s-au adunat ieri în faţa firmei, după ce luna trecută fuseseră trimişi în “concediu de odihnă”, pentru a protesta încă odată împotriva managerilor societăţii. Aceştia, de ani întregi i-au amăgit că lucrurile vor merge înspre bine şi că nu trebuie să renunţe la locul de muncă, ajungându-se acum la o situţie tragi-comică. Directorul firmei Genko Med Group de la Suceava, Aurelian Mateiciuc, cel care a condus societatea Famos, până la vânzarea activelor acesteia către Iulius Mall, s-a pensionat în primăvara acestui an. In locul lui a fost numit de către conducerea italiană a fabricii de seringi care stă ca un ghimpe acum în coasta Iulius Mall, un tânăr pe nume Bogdan Bolohan. Patronul Genko, un anume Vicenzo Nuzzilello din Italia, cu grave probleme penale în ţara de origine, nu mai discută cu angajaţii demult. A fost prezent, la un moment dat, în Suceava, dar nu a dorit să participe la o Comisie de Dialog Social organizată la Prefectură, lăsând negocierile pe seama managerilor delegaţi.
Cu câteva promisiuni, care nu au fost onorate, cei 72 de angajaţi ai Genko Med Group SA, au fost amăgiţi din nou şi au fost determinaţi încă odată să rămână robi ai unor contracte de muncă şi de onoare în care încă se mai încăpăţânează să creadă. Contracte de muncă, pentru că nu sunt lăsaţi să plece măcar în şomaj, se tem unii dintre ei că dacă se îmbolnăvesc când ar ajunge la spital li se va spune că trebuie să îşi plătească asistenţa medicală fiindcă patronul italian cu aghiotanţii săi români – pensionatul Aurelian Mateiciuc şi, mai nou, tânărul de 30 de ani Bogdan Bolohan, nu au găsit bani să achite contribuţiile la bugetul consolidat al statului. Contracte de onoare, pentru că li s-a promis verbal că va fi plătită până la ultimul leu munca lor şi, dacă nu vor protesta, până în această lună vor fi plătite toate salariile restante. Cei 72 de angajaţi ai Genko Group nici nu au curajul să se intereseze la ITM, CAS ori Casa de Pensii spune Nicoleta Saucă, liderul minuscului sindicat din fabrică, temerea fiind că nici aceste contribuţii nu au fost plătite. Tot ea spune că la o aşa-zisă şedinţă de dialog social, la începutul verii, când a venit şi patronul italian, reprezentaţii angajaţilor nu au avut acces.
Ieri, în disperare de cauză a fost făcută publică o scrisoare deschisă a celor care au mai rămas angajaţi la Genko Med Group SRL, majoritatea lucrători solidari în entitatea industrială care s-a chemat, după vremuri – IFA, CFCH, FAMOS ori Genko Med Group. Este adresată mai întâi fostului coleg Aurelian Mateiciuc, director pensionat recent, dar şi conducerii firmei cu acţionar italian – preşedintelui CA Vicenzo Nuzziello şi noului administrator Bogdan Bolohan.genko 2 [800x600]
Prezentăm în cele ce urmează conţinutul acestei scrisori:
” Domnule director A. Mateiciuc, vă scriem aceste rânduri în disperare de cauză, amintindu-că a mai trecut o zi, bună.., în care ni s-a asigurat verbal că vom primi banii pentru un salariu. Oare noi, cei cu care aţi colaborat de peste 30 de ani, nu meritam şi noi câteva zile de concediu sau prieteni ca şi dumneavoastră? In zilele de concediu să fim ameninţaţi de bănci, să ni se dea termene impuse de rambursare a creditelor, să ni se taie curentul electric, telefonul, să nu ne putem lua la timp medicamantele pentru boli cronice sau alte boli, să nu fim în stare decât disperaţi să ne pregătim copiii pentru şcoală, apelând doar la prieteni şi cunoştinţe pentru împrumuturi ori la credite în bănci la care nu le putem onora scadenţa din cauza neplăţii salariilor?
Domnule director, în curând vor fi 10 luni de când nu am luat salariile. In ultimii doi ani aţi exploatat bunul nostru simţ şi vârsta pe care o avem şi ne-aţi vândut gogoşi care s-au dezumflat. V-aţi ales o echipă managerială de toată isprava pentru acti-vitatea de băgători de seamă. (….) I-aţi considerat ca incompetenţi pe toţi ceilalţi şi v-aţi înconjurat de o echipă de pensionari cu o gândire total nepotrivită pentru dorinţa noastră de a duce mai departe bunul mers al firmei, fiind buni doar pentru că au ştiut să ne manipuleze pentru liniştea dumneavoastră.
Nu ne mai încredem în nicio promisiune la vreo dată la care se vor face plăţi sau de la care <va fi bine> şi vrem să ştim de ce suntem sacrificaţi de acest Vicenzo Nuzziello”
Cei aproximativ 30 dintre angajaţii firmei a cărui patron este italianul Nuzziello au transmis că îşi asumă toate riscurile şi vor protesta în fiecare zi în acest fel, la uşa societăţii Genko Med Group de la fosta clădire a atelierului de maturaţie a secţiei de fabricare a celofibrei apaţinând defunctei IFA, incintă în care s-au fabricat în ultimii ani seringi de unică utilizare, mai mult pe stoc. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Sindicaliști din învățământul sucevean vor protesta azi în fața Guvernului pentru salarii decente

Azi, începând cu ora 12.00, circa 1.000 de sindicaliști din sistemul de învățământ vor picheta …