Friday , April 19 2024

Nici angajații de la pompe funebre nu mai au echipamente de protecție. „La morgă sunt aproximativ 20 de sicrie pe zi. Astăzi dimineață erau 17”

Lipsa echipamentelor de protecție ar putea pune lacătul pe firmele de pompe funebre din județ. Administratorii acestora se plâng că nu găsesc să achiziționeze echipamente de protecție pentru angajați. „Un combinezon costă peste 100 de lei, dar nici nu-l găsesc. Dacă nu ne ajută cineva, de la Prefectură, Spital, va trebui să închidem. Nu le cerem de pomană, le plătim”, susține Ovidiu Bejenariu, administratorul firmei de pompe funebre ”Ava Memorial”. De la morga Spitalului Județean sunt ridicate zilnic aproximativ 20 de sicrie. ”Astăzi erau 17 sicrie”, a declarat Ovidiu Bejenariu. Acesta spune că uneori la țară nu se respectă restricțiile la înmormântări: ”La Pătrăuți, la o înmormântare, au fost peste 100 de persoane săptămâna trecută și nu am văzut pe nimeni de la Poliție”. ”Oamenii nu pricep. La Zaharești tot insistau să fie prezenți măcar 15”, a declarat și administratorul de la „Efemer”, Rodica Franciuc

La nivelul județului Suceava sunt 13 firme de pompe funebre autorizate de Direcția de Sănătate Publică pentru manipularea cadavrelor. Acestea sunt în pericol de a pune lacătul pe uși, din cauza lipsei echipamentelor de protecție. Numărul deceselor a crescut în ultima perioadă, iar angajații acestor firme, care preiau sicriele de la morga Spitalului Județean Suceava, trebuie să fie protejați cu combinezoane, măști și mănuși. De menționat că toate aceste echipamente sunt de unică folosință și chiar dacă combinezonul mai poate fi spălat și purtat încă o zi, mănușile și masca trebuie schimbate după fiecare sicriu transportat. ”Am mai angajat doi oameni ca să facem față cererilor din ultima perioadă, dar dacă într-o săptămână nu găsim să cumpărăm echipamente de protecție trebuie să închidem. Nu putem trimite oamenii neechipați corespunzător. Nu avem voie și nu putem risca sănătatea nimănui. Şi dacă cineva se îmbolnăvește, trebuie să închidem, că trebuie să intrăm toți în carantină. Aceste echipamente implică niște cheltuieli destul de mari. Îmi trebuie zilnic câte patru combinezoane, plus măști și mănuși. Un combinezon costă peste 100 de lei, dar nici nu-l găsesc. Dacă nu ne ajută cineva, de la Prefectură, Spital, va trebui să închidem. Nu le cerem de pomană, le plătim”, a declarat Ovidiu Bejenariu, administratorul firmei de pompe funebre ”Ava Memorial”.

De la morga Spitalului Județean sunt ridicate zilnic aproximativ 20 de sicrie, în această dimineață angajații spitalului sucevean având de predat către firmele de profil 17 sicrie. ”E destul de aglomerat la morgă, aproximativ 20 de sicrie pe zi. Au fost și zile cu 21, 22. Astăzi dimineață erau 17”, a completat Ovidiu Bejenariu.

Greutăți întâmpină în această perioadă și firma ”Efemer”. ”Sunt persoane care decedează în spital înainte de sosirea rezultatelor de la testarea Covid-19 și pentru toți decedații trebuie respectat protocolul celor infectați. Personalul trebuie echipat corespunzător. Dacă va crește numărul deceselor, nu vom mai face față”, a declarat Rodica Franciuc, administrator la firma de pompe funebre ”Efemer”.

Din declarațiile oamenilor care coordonează activitatea funerară din județ reiese că, mai ales în mediul rural, de multe ori nu sunt respectate măsurile privind numărul maxim de persoane prezente la o înmormântare, iar uneori oamenii legii nu par să ia vreo măsură. ”La Pătrăuți, la o înmormântare, au fost peste 100 de persoane săptămâna trecută și nu am văzut pe nimeni de la Poliție”, a dezvăluit Ovidiu Bejenariu. ”Oamenii nu pricep. La Zaharești tot insistau să fie prezenți măcar 15”, a adăugat Rodica Franciuc.

Reamintim că în județ sunt 13 firme autorizate pentru servicii funerare. Mai exact, firma Dolmarel în Gura Hunorului, Ava Memorial – Suceava, Efemer – Tișăuți, Liviu Funerar Expres – Vicovu de Sus, Dany Decor – Suceava, Tofan Servicii Funerare – Frătăuții Vechi, Onoranze Funebre Eternitatea – Rădăuți, Thanobel Funerare – Rădăuți, Lenimar-Dor – Udești, Tiana – Câmpulung Moldovenesc, Ciuhau Gheorghina – Vatra Dornei, Zancu Mihai Neculai – Fălticeni și Marinela Maria Trans în Mitocu Dragomirnei.

Şi în acest domeniu de activitate se pare că au apărut speculanții, care, deși nu posedă niciun fel de documente și autorizații din partea autorităților statului, preiau sicrie de la morga spitalului sucevean, riscând sănătatea lor și a familiilor celor decedați. ”Sunt care și-au cumpărat o mașină, acum, de când cu pandemia, au inscripționat-o și nimeni nu-i întreabă nimic. Lucrează fără mănuși, nici nu știu ce au de făcut și contribuie la răspândirea virusului”, a încheiat Ovidiu Bejenariu, de la Ava Memorial Suceava. (Cristina RUŞTI)

 

 

 

 

 

 

 

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …