Friday , April 19 2024

Angajaţii Camerei Agricole Suceava îşi primesc salariile neplătite din martie

sedinta cj iulie 2013

In şedinta de ieri a CJ, s-au alocat aproape cinci miliarde de lei vechi, pentru plata salariilor celor 25 de angajaţi, urmând ca din toamnă structura să se autofinanţeze pe proiecte europene

In şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean, s-a stabilit că toţi cei 25 de angajaţi ai Camerei Agricole Suceava îşi vor primi salariile restante cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare. In total este de plătit suma de 494.000 de lei, ce va fi achitată integral.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor, a spus că începând din toamna acestui an, camerele agricole vor funcţiona după alte principii, un număr de 25 de fermieri, aleşi printr-un scrutin organizat la nivel judeţean urmând să coordoneze o structură agricolă de tip ONG, activitatea acestei camere. Această structură de administrare a activităţilor de funcţionare privind consultanţa în domeniul agriculturii, care va putea accesa şi fonduri europene, va fi aleasă până pe data de 9 august a.c., perioadă în care este inclus şi intervalul de contestaţii. “Vor fi aleşi reprezentanţii care trebuie să aibă grijă de soarta agriculturii din judeţ”, a explicat preşedintele CJ Ioan Cătălin Nechifor. Vasile Schipor, Directorul Direcţiei Silvice Suceava este cel care se va ocupa de punerea în practică a modului în care va funcţiona, de acum încolo, Camera Agricolă Suceava.
Cei 25 de angajaţi ai Camerei Agricole Suceava, în principal ingineri agricoli cărora li se dădeau asigurări în anii trecuţi că vor avea, pe lângă venituri decente şi posibilitatea de a-şi desfăşura activitatea ca adevăraţi specialişti în domeniu, au ajuns acum muritori de foame. Nu şi-au mai primit salariile de aproape trei luni, mulţi dintre ei, care au avut lipsa de inspiraţie să angajeze împrumuturi bancare sunt terorizaţi de telefoanele executorilor, alţii nu au cu ce să îşi trimită copiii la şcoală.
Situaţia este dramatică fiindcă acum doi ani s-a luat decizia ca aceste camere agricole să treacă în subordinea consiliilor judeţene. Totodată, lucrătorii acestor structuri au fost încurajaţi că vor putea să obţină bani mulţi, pe lângă salariul tarifar, în urma fondurilor europene ce vor fi atrase prin proiectele pe care aceştia le vor realiza împreună cu fermierii din judeţe. S-a ajuns acum ca nici măcar salariile de bază să nu le mai primească fiindcă, aşa cum s-a aflat, nu a mai existat repartizare bugetară pentru activitatea acestora decât pentru primele trei luni ale acestui an. Numai că, a declarat în urmă cu două luni Viorel Marinache, directorul Camerei Agricole Suceava, cei 25 de angajaţi, inclusiv şoferul, nu şi-au luat nici pe martie salariul integral. “Am realizat, de când s-a constituit Camera Agricolă, 2000 de proiecte eligibile, din care au intrat la finanţare 1500, o parte şi în acest an. Fiecare proiect, în valoare de 7.500 de euro. Asta înseamnă 11,25 milioane de euro doar din aceste proiecte, bani care au venit în judeţ de la Uniunea Europeană. Pe lângă această sumă, alţi peste patru milioane de euro au intrat în judeţ, prin intermediul nostru, prin măsuri incluse în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, în baza unor proiecte realizate de specialiştii Camerei Agricole Suceava. Nu mai pun la socoteală faptul că lucrătorii Camerei Agricole au organizat susţinut şi finalizat cursuri de calificare în diferite meserii specifice activităţii agricole pentru peste 2.000 de persoane, actuali sau potenţiali fermieri. In ultimii trei ani am determinat punerea pe făgaş a circa 100 de asociaţii profesionale agricole în judeţul nostru, grupuri de producători, cooperative agricole”, a descris activitatea Camerei Agricole Suceava, directorul acesteia, Viorel Marinache. Faptul că s-au obţinut bani pentru plata restanţelor salariale este un câştig, chiar şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean Ioan Cătălin Nechifor, care a considerat că, măcar pentru lunile care vor urma, angajaţii Camerei Agricole vor putea să revină la un trai decent. Din toamnă însă, obiectivele celor din această structură şi veniturile acestora vor fi în directă legătură cu atragerea de fonduri europene pentru agricultură, a punctat preşedintele Consiliului Judeţean. (Neculai ROSCA)

Vezi si

UPDATE: Puternicul incendiu de la Marginea s-ar fi produs din cauza unui scurtcircuit (FOTO, VIDEO)

În noaptea de miercuri spre joi, un incendiu violent a cuprins un adăpost de animale …