Saturday , April 20 2024

Angajarea soțiilor de preoți pe posturi în parohii, o situație reproșată de enoriași Arhiepiscopiei

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, nu dă semnale că ar vrea să ia decizii ferme în legătură cu un aspect care îi nemulțumește pe enoriași: angajarea soțiilor de preoți pe posturi în parohii. Chiriarhul a fost din nou chestionat cu privire la soțiile preoților care sunt angajate pe posturi fără prea multă activitate.

„Conform hotărârilor Sfântului Sinod din 2014, nu este voie ca persoanele până la gradul III de rudenie să fie salarizate în cadrul aceleiași parohii, indiferent că este clerical sau neclerical. Bisericile, ca să stea deschise, măcar dimineața, 30 zile/lună, să știți că este o mare cheltuială din multe puncte de vedere, în special iarna. La sate, relaxare totală- duminica slujbe, poate în sărbători ceva, preoții stau tot pe la orașe cu diverse pretexte, că au copiii la școală, rate la apartament. Aveți salariu de la stat de peste 3.000 de euro net, plus totul gratuit, iar unii oameni amărâți nu au salarizare minimă plus garanția că vor lua o pensie la bătrânețe. Totodată, aveți 100.000 de pretenții față de preoți, în special față de cei din mediul urban, dar în fața lui Dumnezeu, dacă priviți în ansamblu, există încă multă nedreptate, chiar și cu dumneavoastră ierarh la noi în zonă”, se arată într-o sesizare pe această temă, publicată pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la rubrica „Răspunsul Ierarhului”.

ÎPS Calinic a dat un răspuns doar marginal: „Pentru că afirmați că am 100.000 de pretenții, doresc să reiterez că am o singură pretenție: să fim corecți în relație cu Dumnezeu, cu Biserica și cu credincioșii. Încolo, nu sunt eu responsabil de tot ce s-a petrecut în eparhie până cu doi ani în urmă și nici de alegerea mea în scaunul chiriarhal doar de Sfântul Sinod”.

Faptul că nu a fost nicio aluzie la salarizarea preoteselor din ceea ce persoana care i-a semnalat chestiunea delictată numește a fi „salariu de la stat”, ar putea să fie considerat – la o primă vedere – o evitare a fondului problemei un aspect ca acesta îl pune pe chiriarh în dificultate. Totuși, foarte probabil nu este acest lucru deoarece răspunsul a fost publicat pe 1 octombrie, dar a fost transmis la o sesizare pentru care chirirarhul a dat răspunsul în 30 septembrie și sesizarea venea în continuarea uneia căruia ÎPS Calinic a dat un răspuns pe data de 28 septembrie (acest răspuns a fost publicat tot în data de 28, nu la o zi după).

Ei bine, în acea primă sesizare se specifica faptul că se consideră a fi (de către cel/cea care a scris petiția respectivă) „anormal ca unii preoți să își angajeze soțiile pe aceste posturi neclericale, din bani de la bugetul de stat și în realitate să nu presteze serviciile sau să le presteze doar de fațadă”, iar asta în condițiile în care „parohiile sunt deficitare la capitolul posturi neclericale cu excepția unora, ale căror reprezentanți au „deschis ușa cu capul” la cancelaria protopopilor … bisericile se lovesc deja de lipsa pălimarilor, dascălilor și groparilor, care nu mai acceptă să lucreze fără un salariu”.

Răspunsul dat de chiriarh a fost, e adevărat, foarte concis, dar poate fi considerat prudent prin raportare la modul de funcționare al unei eparhii. „Vineri, 30 septembrie, voi prezenta sesizarea dumneavoastră în cadrul Permanenței Cancelariei Eparhiale”, preciza ÎPS Calinic în acel răspuns. Deși scrisoare următoare căreia i s-a răspuns pe 30 septembrie este foarte posibil să fie transmisă cu o zi sau două mai devreme, este de remarcat faptul că până duminică la amiază nu a apărut pe site-ul Arhiepiscopiei nicio referire la cele discutate și stabilite la Permanența Cancelariei Eparhiale cu privire la chestiunea salarizării personalului neclerical și cine ocupă respectivele posturi. (D.P.)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …