Wednesday , April 17 2024

Anchetă după ce un profesor de la o școală din Humor a distribuit unui grup de părinți subiectele de la Evaluarea Națională

Subiectele la proba la Limba Română de la Evaluarea Națională au ajuns pe un grup de părinți, pe whatsapp, ieri dimineață, când elevii erau în sălile de examen, distribuite de un profesor de la Şcoala Gimnazială “Teodor Balan” Gura Humorului. “Am fost șocați cu toții. IŞJ Suceava a deschis o anchetă și a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, care va derula ancheta proprie și va aplica sancțiunile impuse în acest caz grav”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că la prima probă de la Evaluarea Națională 2022, care a avut loc marți, au fost două tentative de fraudă, elevii fiind eliminați și notați cu nota 1, iar la Suceava un profesor ar fi distribuit subiectele de dimineață. Inspectoratul Școlar Județean Suceava a fost informat despre această situație de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, după care a deschis o anchetă în acest sens.

”Noi am fost anunțați de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație că subiectele la proba la limba română de la Evaluarea Națională au ajuns pe un grup de părinți, pe whatsapp, dimineața, când elevii erau în sălile de examen. Am fost șocați cu toții. IȘJ Suceava a deschis o anchetă și a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, care va derula ancheta proprie și va aplica sancțiunile impuse în acest caz grav”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

În ceea ce privește școala din care a fost scursă informația, identificarea acesteia s-a făcut rapid și ușor, deoarece pe foile cu subiectele de examen sunt trecute coduri specifice fiecărei unități de învățământ, conform metodologiei.

Pe fiecare subiect de examen există un element de siguranță, fiecare școală are un cod, iar pe foaia cu subiectele postate pe grupul de părinți era codul Școlii Gimnaziale <Teodor Balan> Gura Humorului”, a precizat șeful IȘJ Suceava.

Ministrul Educației a anunțat că nu tolerează încălcarea de către profesori a secretului de serviciu.

Marți, 14 iunie, s-a desfășurat prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a, cea la Limba și literatura română – sesiunea 2022. În județul Suceava au fost prezenți 5.795 de candidați și niciun candidat nu a fost eliminat din examen. Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00. (O. NUȚU)

 

Vezi si

18 percheziții la Hânțești și Vârfu Câmpului, într-un dosar de braconaj piscicol

Poliţiştii din Botoşani efectuează, miercuri dimineaţă, 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, …