Thursday , July 7 2022

Ancheta DSP în cazul morții celor doi nou-născuți confirmă prezența în Spitalul Județean a bacilului pioceanic

Mamele celor doi copilași morți la începutul lunii martie în urma unei infecții luate din Spitalul Județean încă așteaptă să vadă cine va plăti pentru decesul bebelușilor lor. “Considerăm că la un moment dat, contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial ar fi putut favoriza infectarea nou-născutului Alexandru Manea”, se menționează în adresa trimisă de conducerea DSP Suceava familiei Manea. Directorul DSP, Andrei Ianovici, refuză în continuare să facă publice rezultatele anchetei epidemiologice desfășurate la Spitalul Județean Suceava

Spitalul judetean Sueava, 17 nov 2011 (26) [800x600]

Direcția de Sănătate Publică Suceava a finalizat ancheta epidemiologică demarată la Spitalul Județean Suceava, după ce doi nou-născuți au murit, ca urmare a contaminării cu bacteria intraspitalicească Pseudomonas aeruginosa. Dar se pare că oficialii DSP încearcă în continuare să acopere faptul că la secția de Maternitate a spitalului sucevean sunt microbi care omoară copiii, pentru că refuză să anunțe public aceste rezultate care confirmă ceea ce cotidianul “Obiectiv” a anunțat de la început, și anume că pruncii familiilor Haidamac și Manea au murit ca urmare a infectării cu Pseudomonas aeruginosa. După cum cotidianul “Obiectiv” v-a informat încă de la începutul acestei luni, analizele de laborator efectuate de Institutul “Cantacuzino” au confirmat care este cauza decesului celor doi bebeluși – și anume infecția cu Pseudomonas aeruginosa, cunoscută și sub numele de bacilul pioceanic, care poate determina infecții cu localizări diferite în organism, până la septicemii grave. Se pare totuși că aceste rezultate nu au fost suficient de convingătoare pentru directorul DSP, Andrei Ianovici, care a refuzat la acea dată să-i informeze pe părinții care căutau cu disperare răspunsuri, preferând să dea o explicație cel puțin bizară. “Ancheta epidemiologică este în lucru, de aceea nu putem încă răspunde solicitării dvs. de comunicare în scris a rezultatului acesteia, urmând a reveni cu precizări în perioada imediat următoare”, a menționat directorul DSP, Andrei Ianovici, într-o adresă destinată familiei Manea.
La cererea reporterului cotidianului “Obiectiv” de a face publice rezultatele, Ianovici a declarat că nu poate face nicio declarație oficială fără acordul reprezentanților Ministerului Sănătății și că probabil este nevoie de aproximativ două luni de zile pentru a obține această aprobare. Adică, DSP va face publice rezultatele anchetei epidemiologice abia după alegerile locale.
DSP nu numai că nu vrea să facă public rezultatul anchetei care ar face lumină asupra morții celor doi nou-născuți, dar încearcă să acopere adevărul pentru ca nimeni să nu plătească pentru moartea micuților. “Am primit o notă informativă de la Direcția de Sănătate Publică în care ni s-a adus la cunoștință faptul că ancheta epidemiologică s-a încheiat și că este posibil ca fiul nostru să fi murit în urma contaminării cu bacteria Pseudomonas aeruginosa. Cei de la DSP refuză în continuare să ne furnizeze rezultatele probelor recoltate de pe suprafețele din secția de Maternitate a spitalului. Avocatul nostru va depune o solicitare în acest sens și în momentul în care vom avea toată documentația, vom depune o plângere penală”, ne-a declarat Ana-Maria Manea, mama nou-născutului care a decedat la Iași după ce a luat bacteria Pseudomonas aeruginosa din spitalul sucevean. “Din punct de vedere epidemiologic, în baza rezultatelor de laborator obținute după recoltarea din spital a testelor de salubritate, a interpretării acestora de către specialiștii Institutului Național de Cercetare “Cantacuzino” și ai Centrului Regional de Sănătate Publică Iași, considerăm că la un moment dat, contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial ar fi putut favoriza infectarea nou-născutului Alexandru Manea”, se menționează în adresa trimisă de conducerea DSP familiei Manea.Adresa DSP  - copil Manea
In cursul după-amiezii de ieri, nici directorul DSP, Andrei Ianovici, și nici directorul medical al Spitalului Județean, medicul Tiberius Brădățan, nu au răspuns solicitărilor telefonice ale reporterilor cotidianului “Obiectiv” pentru a lămuri opinia publică cine este răspunzător pentru moartea celor doi nou-născuți. (Cristina RUSTI)

Vezi si

S-a stins din viață ing. Mariana Oniciuc, diriginte de șantier la numeroase lucrări importante din Suceava

Miercuri după-amiază, unul din cei mai experimentați diriginți de șantier din Suceava, Mariana Oniciuc a …

One comment

  1. Corect este bacilul piocianic si nu “pioceanic”