Friday , March 29 2024

ANAF a dat-o iarăşi la întors cu măsurile de restricţie în vămi

vama

Acestea nu se vor mai aplica începând cu 1 decembrie, ci de la o dată care va fi comunicată ulterior. „Soluţionarea aspectelor legate de implementarea Ordinului privind aplicarea de instrucţiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, necesită o perioadă mai lungă de timp” este explicaţia dată de ANAF pentru această nouă bâlbă, spre bucuria celor care fac mic trafic de frontieră

Direcţia Generală a Vămilor a transmis ieri un comunicat de presă prin care anunţă că măsurile speciale de efectuare a controlului vamal asupra bagajelor personale la frontiera externă a Uniunii Europene se vor aplica la o dată ce va fi comunicată ulterior. Cu alte cuvinte, după ce acum o săptămână a produs haos în vămile extracomunitare, inclusiv în vama româno – ucraineană de la Siret, fiind suspendat după o zi de funcţionare şi după ce s-a anunţat că măsurile speciale stabilite vor intrat în vigoare începând cu data de 1 decembrie 2014, ANAF îşi retrage actul normativ. Este clar că cei care se ocupă cu micul trafic de frontieră pot respira uşuraţi fiindcă sintagma „o dată ce va fi comunicată ulterior” seamănă foarte bine cu „paştele cailor” ori „calendele greceşti”. Dar nu este clar care a fost viziunea emitenţilor acestui ordin în momentul în care l-au redactat şi transmis spre aplicare de vreme au trebuit să se convingă abia după punerea lui în practică de problemele pe care le produce.
Iată explicaţia dată privind amânarea aplicării actului normativ: „Întrucât soluţionarea aspectelor legate de implementarea Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind aplicarea de instrucţiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, necesită o perioadă mai lungă de timp, reintrarea în vigoare se va face la o dată care va fi comunicată ulterior. În această perioadă controlul vamal al bagajelor călătorilor se va realiza, ca şi în prezent, conform reglementărilor în vigoare, pe baza analizei de risc, în vederea identificării bunurilor care prin introducerea în România pot afecta siguranţa, securitatea şi sănătatea cetăţenilor”.
In data de 19 noiembrie, tot printr-un comunicat de presă, ANAF prin Direcţia Generală a Vămilor anunţa că Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) privind aplicarea de instrucţiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, a fost suspendat doar temporar şi va reintra în vigoare începând cu data de 1 decembrie 2013: „în vederea operaţionalizării măsurilor prevăzute de Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind aplicarea de instrucţiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, ANAF a dispus suspendarea temporară a Ordinului pentru asigurarea unui nivel crescut de siguranţă şi confort a cetăţenilor care introduc, în bagajele personale, anumite categorii de bunuri care nu fac obiectul unor scutiri sau restricţii.
În acest sens, Direcţia Generală a Vămilor va asigura adaptarea capacităţii administrative la specificul fiecărui birou vamal, pe tipologii de călători şi bunuri. Precizăm că Ordinul va reintra în vigoare începând cu data de 1 decembrie 2013, fiind o măsură cu caracter admnistrativ destinată atât prevenirii şi combaterii evaziunii vamale şi fiscale pentru o serie de bunuri cu risc fiscal ridicat cât şi protejării sănătăţii consumatorilor, în cazul mărfurilor alimentare”, se arăta acum nu mai mult de trei zile.
Sâmbătă, 16 noiembrie, ordinul emis de ANAF cu privire la măsurile speciale de control al bagajelor la frontiera cu statele nemembre UE, intrat în vigoare în noaptea de joi spre vineri, a fost suspendat după ce emitenţii actului normativ au conştientizat haosul produs de prevederile acestuia la vămile cu Ucraina, Moldova şi Serbia. In cursul zilei de vineri, 15 noiembrie, zi în care a intrat în vigoare ordinul amintit, la Vama Siret ca şi la celelalte vămi ale României cu ţările din afara UE s-au produs blocaje fără precedent generate de faptul că fiecare persoană care intra pe teritoriul ţării a trebuit să completeze o “Declaraţie de bunuri fără caracter comercial”, pusă la dispoziţie de birourile vamale, în care să consemneze cantităţile din mărfurile supuse restrictţiilor pe care le achiziţionaseră din ţările vecine respectiv produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete. Astfel, o persoană poate introduce în ţară, din afara UE, o singură dată pe săptămână, două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr ori 15 kilograme de făină sau tărâţe. Vineri acum săptămâna s-au format cozi imense în vamă pentru că fiecare şofer a trebuit să fie trecut într-o nouă bază de date şi cum în vama Siret sunt numai două calculatorare pe care se procesează informaţiile, blocajul a venit imediat. Pe de altă parte, zeci de localnici din Siret şi din localităţile învecinate s-au adunat să protesteze la intrarea în vamă, fiind chemaţi jandarmii pentru a-i supraveghea. Mai mulţi cetăţeni care trăiesc efectiv din micul trafic de frontieră au solicitat şi obţinut de la primăria oraşului Siret autorizaţie pentru organizarea unui protest în zona Vămii, programat pentru luni la ora 10.00.. Protestul nu a mai avut loc fiindcă ordinul a fost suspendat. Amânarea repunerii în aplicare a acestuia nu poate decât să îi bucure pe aceştia în condiţiile în care se apropie sărbătorile de iarnă iar micul trafic de frontieră ce se desfăşoară în astfel de perioade poate aduce câştiguri frumuşele. Reamintim că măsurile restrictive au fost elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi aprobate de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ca urmare a constatărilor făcute cu privire la mărfurile introduse în ţară de călători, în luna septembrie, care prin valorificarea lor pe piaţa neagră conduc la evaziune fiscală şi, indirect, la afectarea producţiei interne de astfel de mărfuri. Măsurile au fost anunţate la sfârşitul lunii octombrie, cu aplicabilitate de la jumătatea lunii noiembrie a.c..(Neculai ROSCA)

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …