Friday , September 30 2022

ANAF a blocat conturile societăţii Termica pentru o datorie de un milion de lei

termica1A

Directorul general Ovidiu Dumitrescu a declarat că nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva şi crede că situaţia se poate îndrepta în funcţie de încasările de la populaţie. Săptămâna viitoare urmează a fi făcute noi înţelegeri cu societatea ACET privind stingerea datoriei, dar până atunci nu este exclus ca şi furnizorul de cărbune al SC Termica SA Suceava să introducă titluri executorii pentru alte datorii

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat, ieri, conturile societăţii sucevene de termoficare pentru un debit restant la bugetul statului de circa 1,04 milioane lei. Ovidiu Dumitrescu, directorul general al SC Termica SA Suceava a confirmat, ieri, că ANAF a recurs la această măsură după ce ar fi purtat o corespondenţă cu societatea suceveană de termoficare privind plata unor obligaţii restante la bugetul de stat. De asemenea, Ovidiu Dumitrescu a declarat că nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva şi că ANAF a mai procedat în această manieră, în ultimele luni, pe fondul situaţiei tot mai dificile de la SC Termica SA Suceava.
Din punctul de vedere al directorului general Ovidiu Dumitrescu, soluţia cea mai rapidă pentru deblocarea conturilor stă în grăbirea plăţilor de către asociaţiile de proprietari din municipiul Suceava, în această lună, pentru consumul de energie termică factura în luna precedentă. Potrivit celor afirmate de directorul general al societăţii Termica, consumul de energie termică al populaţiei în luna martie a fost facturat la circa 3,3 milioane de lei.
„Cred că populaţia trebuie să înţeleagă faptul că perioada romantică, dacă putem să îi spunem aşa, când puteau plăti factura la căldură chiar şi la un an după, a trecut iar acum se strânge şurubul. La energie termică treaba era mai relaxantă pentru că dacă nu se plătea rapid consumul nu venea nimeni să sisteze furnizarea serviciilor. De acum încolo, după cum s-a văzut şi din această iarnă, s-a terminat”, a declarat Ovidiu Dumitrescu.
Pe de altă parte, sunt unele semnale cu privire la demersuri din partea altor creditori ai SC Termica SA Suceava în vederea recuperării unor debite. ~ntrebat în legătură cu posibilitatea ca Unicom Holding – unul din furnizorii de cărbune ai SC Termica SA în această iarnă – să introducă titluri executorii, directorul Ovidiu Dumitrescu a confirmat că acest lucru este posibil.
De altfel, el a informat atât cu privire la intenţiile furnizorilor de cărbune, cât şi cu privire la măsurile luate deja de ANAF, şi pe cei de la ACET SA Suceava – furnizorul de apă al societăţii de termoficare. Potrivit directorului general al SC ACET SA Suceava, {tefan Groza, debitele societăţii Termica SA Suceava s-au diminuat de la şase milioane la circa 4,1 milioane de lei, iar asta nu uşurează foarte mult situaţia furnizorului de apă care, la rândul său, are alte facturi de plătit la diverşi furnizori de utilităţi cum ar fi E.On, pentru energia electrică.
{tefan Groza a spus că a avut o discuţie cu Ovidiu Dumitrescu, în dimineaţa zilei de ieri, după ce cu o zi mai înainte a avut loc o întâlnire la Consiliul Judeţean între cei doi alături de primarul Ion Lungu, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor şi prefectul Florin Sinescu. Discuţiile s-au purtat cu privire la stingerea datoriilor pe care Termica le are faţă de ACET. Primarul Ion Lungu a declarat, după discuţiile de marţi, că va face în continuare eforturi pentru a putea asigura funcţionarea societăţii sucevene de termoficare, aceasta implicând şi un sprijin în limitele legii pentru plata restanţelor pe care Termica le are faţă de unii furnizori.
Directorul {tefan Groza a precizat că s-a convenit ca o nouă întâlnire să aibă loc în cursul săptămânii viitoare în legătură cu un grafic de plată a datoriilor pe care le are Termica faţă de ACET, menţionând că până acum societatea de termoficare nu a putut să îşi respecte obligaţiile de plată. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

Leii ucraineni refugiați la Rădăuți au ajuns în Africa de Sud

Simba și Mir, cei doi lei care luni au fost preluați de la Grădina Zoologică …