Friday , April 19 2024

An de an, zeci de profesori titulari suceveni își dau demisia din învățământ

După cum reiese din datele IŞJ, 24 de cadre didactice titulare au renunțat în anul școlar trecut la cariera didactică. Așa se face că în Suceava predau 68 de suplinitori necalificați

Deși situația din învățământul sucevean s-a îmbunătățit, încă sunt profesori titulari care își dau demisia și renunță la un loc de muncă sigur pentru a-și căuta un trai mai bun peste graniță. Astfel, numărul dascălilor care aleg să renunțe la cariera didactică după ce au absolvit o facultate de profil și au reușit să promoveze examenul de titularizare în învățământ, considerat unul destul de dificil, este în continuare unul impresionant. În anul școlar 2017–2018 au părăsit sistemul de învățământ preuniversitar, prin demisie, 24 de cadre didactice sucevene, cu statut de titular, iar numărul cadrelor didactice care și-au luat concediu fără plată aproape s-a dublat. Dascălii cu vechime rămân în sistem pentru că nu au foarte multe alternative pe piața muncii, iar profesorii tineri muncesc vara în străinătate pentru a rezista financiar restul anului.

După cum reiese din datele statistice ale Inspectoratului Şcolar Județean Suceava, de la începutul acestui an școlar, aproape 100 de dascăli și-au luat concedii fără plată, majoritatea menționând pe cererea de concediu motive personale, categorie urmată de cei care studiază. Comparativ cu aceași perioadă a anului trecut, numărul titularilor care au ales să plece în străinătate la muncă este mai mic, dar continuă să fie un semnal de alarmă în ceea ce privește calitatea învățământului sucevean.

Numai cadrele didactice titulare pot să beneficieze de concediu fără plată, conform statutului personalului didactic. Concediul fără plată le asigură profesorilor cu o vechime mai mare de zece ani în învățământ postul rezervat pe perioada unui an, iar cererea le poate fi prelungită cu încă unul. În cazul conce­diului fără plată pentru studii, cadrele didactice pot beneficia de cel mult trei ani, în limita a șapte ani de vechime, iar în cazul contractelor de muncă în străinătate profesorilor li se rezervă catedra pentru trei ani, conform protocoalelor încheiate de Mi­nisterul Educației.

În învățământul sucevean sunt în prezent 68 de cadre didactice necalificate, majoritatea în învățământul preșcolar și primar. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

One comment

  1. Rușine învățământului sucevean! Sunt favorizați doar cei în prag de pensionare, celor care au vârstă de pensionare li se aproba continuitatea pe sume foarte mari date la directori și personal ISJ, le sunt date ore suplimentare, ocupa abuziv acești p. Ensionari cele mai bune posturi din orașe și buricul orașelor, treaba nu fac și sunt în gratiile directorilor datorita plocoanelor pe care le duc în schimb ce tinerii nu au de unde. UN SISTEM ÎMPUȚIT ÎN SUCEAVA, unde generalul este un pensionar nesimțit care nu vrea sa plece acasă deși nu face nimic și îl ia și somnul la ora 12 și pleacă repede acasă. Toate școlile sucevene din orașe sunt pline de pensionari care au luat pâinea de la gura a celor tineri. DN _ul și presa nu este interesat de acest subiect pentru a se elucida despre modul de menținere a pensionarilor în sistem pe șpăgi extraordinare. Posturi bune sunt blocate pentru acești pensionari care nu au dat niciodată concursuri de titularizare pentru ocuparea unui post, cel mult au avut repartiții guvernamentale pe un oarecare post, ca atunci toată lumea primea și apoi și au aranjat posturile călduțe și la partea de ingineri și economiști titularizare s au făcut în 90 pe baza unui dosar cu 3 hârtii care s a aprobat la inspectorat pe baza de ceva relații. Acum tinerii dau zeci de inspecții pentru titularizare, examen foarte, foarte greu și le explica ca nu au note și nu pot fi titularizat. O demagogie fără seamăn pe care tinerii nu o mai suporta și își iau talpasita și pleacă. ÎN SUCEAVA sistemul de învățământ este foarte corupt, directorii efectiv Persecuta cadrele didactice care nu dau șpagă și le desconsidera în condițiile în care unii muncesc și își promovează doar pilele lor care sunt în general persoane care au probleme de integritate morala, performanta la clasa și alte probleme care sunt trecute cu vederea doar pentru șpăgile în euro pe care le dau directorilor. Directori în Suceava care nu au făcut nimin pentru dotarea scoli dar au umblat doar după funcții, salariu mare di șpăgile date de cei din școală. Tinerii în general sunt persecutați dacă au inițiative pentru ca nu au de unde da șpagă și chiar nu vor sa dea. De aceea nu rezista în sistem și deși sunt bine pregătiți sunt oripilați de ce se întâmplă în scoli și pleacă, Este un dezastru plecarea lor, dar din cauza nesimțiților de pensionari care au câte 2 norme, diriginții, gradații și alte facilități de ridica 70 milioane lunar, cei tineri nu mai pot indura și pleacă! Dacă în alte județe pleacă la locuri mai bine plătite dar în județ, în Suceava pleacă în străinătate din cauza corupției din sistemul sucevean.. Directorii fără performante personale trebuie demiși, inclusiv Inspectorul general care este o rușine pentru dascălii suceveni,!! Păcat ca DNA ul nu face nimic în acest sens. Șpagă și corupția în Suceava e la mare rang!!!