Friday , February 3 2023

Amplă acțiune a Poliției pe șoselele din Suceava: 2.236 de mașini verificate, 952 de amenzi, 53 de permise reținute și 152 de certificate de înmatriculare retrase

În perioada 6-12 decembrie 2021, polițiștii din cadrul Direcției Rutiere și Direcției de Ordine Publică – Inspectoratul General al Poliției Române au executat acțiuni, în județul Suceava, în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier și criminogen ridicat, pentru verificarea documentelor aparținând autovehiculelor înmatriculate în alte state și a permiselor de conducere eliberate de autorități străine, informează un comunicat transmis ieri de IGPR.

În cadrul activităților, desfășurate împreună cu polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bacău, Brașov, Sibiu, Hunedoara, Dâmbovița, Neamț, Maramureș, Ialomița și Iași, s-a urmărit reducerea numărului și consecințelor accidentelor rutiere grave, precum și constatarea și sancționarea abaterilor care pun în pericol siguranța traficului rutier.

Astfel, au fost verificate 2.236 de autovehicule, fiind aplicate 952 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 284.642 de lei, dintre care 869 la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, 41 la Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie și 8 la Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

9 sancțiuni contravenționale au fost aplicate la H.G. nr. 69/2012 privind stabilirea încălcărilor prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condițiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupației de operator de transport, 2 la O.G. nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora și 23 la alte legi.

Polițiștii au constatat 19 infracțiuni, dintre care 8 pentru conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, 3 pentru conducere a unui vehicul fără permis de conducere, 2 pentru punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, 3 pentru conducere a unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive, 1 pentru furt, 1 pentru conducere a unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată și 1 pentru nerespectare a regimului armelor și al munițiilor.

Totodată, au fost reținute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, 53 de permise de conducere, dintre care 25 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, 10 pentru depășiri neregulamentare, 2 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor, 3 pentru neacordare prioritate de trecere altor vehicule, 3 pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive, 1 pentru circulație pe sens opus și 9 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost retrase 152 de certificate de înmatriculare și 46 de seturi de plăcuțe cu numere de înmatriculare pentru conducerea unor autovehicule având defecțiuni tehnice sau neîndeplinirea unor obligații legale, iar 46 de autovehicule au fost imobilizate.

Polițiștii au identificat în trafic un autovehicul care, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, a rezultat faptul că acesta figura furat din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, iar pentru 3 autovehicule a fost dispusă suspendarea dreptului de utilizare.  De asemenea, față de o persoană a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 ore.  Au fost identificate autovehicule având modificări ale elementelor de caroserie, astfel încât să își asigure cu ușurință sustragerea în cazul comiterii unor infracțiuni. Totodată, au fost confiscați 6 mc de material lemnos.

La acțiune au participat jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, se arată în comunicatul menționat.

Vezi si

Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia, reținut pentru abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus efectuarea în continuare a …