Saturday , January 28 2023

Amenzi sub 10.000 de lei pentru benzinarii suceveni care nu au respectat legislația muncii

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a derulat o campanie de verificare a modului în care angajatorii din staţiile de distribuţie a carburanţilor auto respectă cerinţele privind securitatea şi protecţia sănătăţii lucrătorilor. Campania ITM Suceava a avut loc pe fondul creșterii galopante – și, considerată de o mare parte a publicului, nejustificată – a prețurilor benzinei şi motorinei.

De altfel, campania a vizat şi prevederile referitoare la administrarea, contractelor individuale de muncă de către benzinari. Potrivit unei informări semnată de inspectorul-şef Romeo Butnariu, pe latura relaţiilor de muncă şi a muncii nedeclarate la acţiune au participat 16 inspectori de muncă, aceştia efectuând 57 controale situaţia a 923 salariaţi (din care 56 aveau contracte de muncă cu timp parțial) fiind verificată și constatându-se că pentru deficienţele găsite trebuie date 6 amenzi în total de 9.500 de lei şi 13 avertismente, dispunându-se, totodată, 80 de măsuri de remediere a neregulilor.

Conform sursei citate, inspectorii de muncă suceveni au constat că agenţii economici sancţionaţi nu păstrau contractele individuale de muncă la punctul de lucru şi transmiseseră cu întârziere contractele către registrul salariaţilor iar salariaţilor le erau încălcate prevederile legale privind munca de noapte şi munca suplimentară și nu le era acordat nici repausul săptămânal. În aceeași informare semnată de inspectorul-şef Romeo Butnariu și contrasemnată de Narcisa Cioltan, consilier la compartimentul de comunicare și relații cu publicul din cadrul ITM Suceava. domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în campanie au fost mobilizaţi 5 inspectori de muncă, aceştia fiind angrenaţi în 32 de controale iar în urma abaterilor constatate – lipsa preocupare de reactualizare a documentului privind protecţia împotriva exploziilor; lipsă reorganizare activităţi de prevenire şi protecţie; lipsă certificat examinare „in situ”; neefectuare zonare „ex”; lipsă semnalizări de securitate; verificarea rezistenţei de dispersie la împământare nu era făcută – au fost date 40 de avertismente, impunând tot atâtea măsuri de remediere. (D.P.)

 

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …