Sunday , September 24 2023

Amenzi de trei ori mai mari date de ITM Suceava în luna mai, comparativ cu aprilie

În cursul lunii mai, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au efectuat 244 controale, din care 205 în domeniul relaţiilor de muncă şi 39 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Comparativ cu luna aprilie, inspectorii de muncă suceveni au efectuat în mai controale mai multe în domeniul relaţiilor de muncă – în aprilie au fost doar 184, dar totuși cu cinci controale mai puțin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Pentru deficienţele constatate de inspectorii de muncă suceveni în luna mai, au fost date 92 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 337.800 lei. Valoarea amenzilor date a fost în mai de peste trei ori mai mare deâct în aprilie când inspectorii de muncă suceveni au aplicat 74 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 100.500 lei în raport cu deficienţele constatate.

În urma celor 205 controale efectuate în domeniul relațiilor de muncă, s-au aplicat 52 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 312.800 lei. Asta spre deosebire de aprilie trecut când în informarea ITM semnată de inspectorul șef Romeo Butnariu și contrasemnată de către Narcisa Cioltan, consilier la Compartimentul Comunicare şi Relaţii cu Publicul, s-a specificat că în urma celor 184 controale efectuate din sectorul „relațiilor de muncă” s-au dat 35 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 97.000 lei. Dacă însă în aprilie au fost depistate 6 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, în luna mai au fost depistate 25 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată – 3 persoane al căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL cel târziu în ziua anterioară începerii activității și 22 persoane depistate la muncă fără contract individual de muncă. Lesne de înțeles că și valoarea amenzilor pentru munca nedeclarată a fost mai mare în mai – 6 angajatori sancționați cu 260.000 lei – decât în aprilie când amenzile pentru munca la negru erau de 60.000 de lei, sancționați fiind 4 angajatori.

În urma celor 39 de controale efectuate în mai pe linie de sănătate și securitate a muncii, inspectorii de muncă suceveni au dat 40 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 25.000 lei.De cealaltă parte, în aprilie au fost 44 de controale efectuate pe partea de „sănătate și securitate a muncii” și s-au aplicat 39 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 3.500 lei.

În luna mai la ITM Suceava au fost comunicate 13 evenimente, cu două mai puțin față de luna precedentă. Conform sursei citate, obiectivul principal al verificărilor de luna trecută ține de realizarea Programului de acţiuni al Inspectoratului Teritorial de Muncă pe anul 2023, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr. 108/1999 republicată, Legii nr. 53/2003 republicată şi ale Legii nr. 319/2006, cu modificările şi completările ulterioare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Biroul Electoral Permanent va funcționa în afara municipiului Suceava

Prefectura a reluat „în regim de urgență” procedura de identificare a unor spații, inclusiv aparținând domeniului …