Saturday , October 1 2022

Ameninţări, amenzi şi, foarte probabil, o nouă autorizaţie în cazul blocului ridicat ilegal la Rădăuţi

bloc radauti 1

Rădăuţeanul Ionel Bursuc reclamă la Parchet faptul că a fost ameninţat de Leonida Grigorean, antreprenorul care, în baza unei autorizaţii pentru o căsuţă a ridicat ditamai blocul cu şase nivele pe strada Volovăţului din localitate. După ce cazul a ajuns în presă, primarul Olărean a trimis pe teren inspectorii de la urbanism, care au aplicat firmei Building Park o amendă de 5.000 de lei. Totuşi, demolarea etajelor ridicate în plus nu reprezintă o soluţie, inspectorii sugerând că ar fi bine ca Grigorean să obţină o nouă autorizaţie, a treia, pentru etajele ridicate în plus

Ameninţări cu bătaia, dar şi măsuri, timide, este drept, în cazul blocului la care se adaugă etaje fără număr pe strada Volovăţului din municipiul Rădăuţi despre care Obiectiv de Suceava a scris în a doua parte a lunii octombrie din acest an. Ameninţările au fost făcute de patronul Leonida Grigorean la adresa unuia dintre rădăuţenii care au reclamat la primărie dar şi în presă faptă că firma celui dintâi – SC Building Park SRL construieşte un veritabil bloc turn, punând etaj peste etaj la o construcţie pentru care autorizaţia iniţială a fost de parter plus un etaj. Ionel Bursuc arată, într-o plângere depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi că în după amiaza zilei de 2 decembrie a.c., când ieşea din locuinţa tatăului său de pe strada Volovăţului, patronul Grigorean l-a abordat, adresându-i ameninţări: “am remarcat un individ agitate care s-a apropiat şi mi s-a adresat făcând ameninţări la siguranţa mea fizică apoi acelaşi individ a sunat la soneria de la locuinţa tatălui meu, având o discuţie intimidantă cu tată, dr. Aurel Bursuc, în vârstă de 88 de ani. După aceea, individul a ieşit din curte şi a încercat să mă abordeze din nou dare u am închis geamurile şi am încuiat uşile maşinii, pe care el totuşi a încercat să le deschidă dar an reuşit să plec”, arată Ionel Bursuc în sesizarea depusă la Parchet.
Supărarea patronului Leonida Grigorean vine după ce, cu câteva zile înainte, după apariţia în Obiectiv al precedentului articol pe această temă, primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean a semnat o dispoziţie de verificare a situaţiei de la faţa locului. Inspectorii de la serviciul de urbanism al municipalităţii rădăuţene, cei care nu au făcut niciun demers pentru a stopa încălcarea legii de către Grigorean în urma repetatelor sesizări venite din partea cetăţenilor, au ajuns în cele din urmă pe strada Volovăţului şi au constatat că firma Building Park construieşte fără a respecta autorizaţia eliberată de primărie şi au încheiat un proces verbal de contraveneţie, constatând că “beneficiarul nu a respectat autorizaţia de construire nr. 347 din 31.07.2013 executând construcţia D^P^3etaje, în loc de D^P^2 etaje” şi dispunând aplicarea unei amenzi de 5000 de lei şi sistarea lucrărilor până la intrarea în legalitate. Spuneam că măsurile sunt timide pentru că patronului Leonida Grigorean i se lasă, chiar în cuprinsul procesului verbal, o posibilitate de a-şi vedea nestingherit de aşezarea de etaje unul peste altul. Asta întrucât intrarea în legalitate, din punctul de vedere al şefului serviciului urbanism, Gabriel Flutur înseamnă “obţinerea unei noi autorizaţii de construire” şi doar în situaţie extremă, demolarea etajelor ridicate în plus.
Si cum Leonida Grigorean a dovedit că poate să-şi schimbe autorizaţia când vrea muşchii lui, este foarte probabil că în scurtă vreme acelaşi Flutur care i-a dat sancţiunea, va semna o a treia autorizaţie prin care să legifereze etajele în plus deja ridicate şi, de ce nu, să se permită construirea în continuare de noi şi noi etaje la clădirea care se înalţă spre necazul oamenilor din zonă, luîndu-le vederea la stradă şi umbrindu-le proprietăţile.
Construcţie ridicată într-un spaţiu extrem de strâmt, între alte clădiri şi la marginea unui parc
Este vorba despre aceiaşi locuitori de pe strada Volovăţului din municipiul Rădăuţi care, vizibil deranjaţi de activitatea dezvoltatorului imobiliar local – SC Building Park SRL, patronată de mărgineanul Leonida Grigorean care tot adaugă etaj peste etaj la o construcţie pentru care autorizaţia iniţială emisă de primăria localităţii a fost pentru parter pus un etaj s-au plâns la Primărie şi, când au văzut că de acolo nu vine niciun răspuns, au ajuns cu reclamaţia pe la ziare. Conform numărătorii făcute în toamnă, construcţia avea deja şase niveluri – demisol, parter şi patru etaje, cu perspectiva de a se înălţa în continuare, fiind vizibile mustăţile din fier beton deasupra ultimei plăci turnate, lăsate probabil în vederea turnării altor stâlpi, pentru încă cel puţin un nivel. Chiar şi fără să se mai construiască nimic deasupra, clădirea este oricum în afara primei autorizaţii de construire obţinută pentru P^1E. Este cu două niveluri mai înaltă şi decât cotele prevăzute într-o a doua autorizaţie de construire emisă tot de primăria Rădăuţi, în care se prevede că în final construcţia va avea demisol, parter şi două etaje. Aceste aspecte evidente sunt vizibile de altfel în fotografiile făcute la faţa locului.
Arătam atunci că nu ştim ce sfinţi are în primăria Rădăuţi patronul de origine din comuna Marginea Leonida Grigorean, dar este cert că aceştia îl nespus de drag. In data de 11.09.2012, SC Building Park SRL a obţinut o autorizaţie de construire pentru o clădire P^1E pe strada Volovăţului, nr. 23. Ridicarea clădirii, conform autorizaţiei, urma să se facă în regie proprie şi ca urmare s-a trecut imediat la treabă. După puţină vreme însă, locuitorii din zonă au constatat că patronul Grigorean nu are deloc intenţia de a respecta autorizaţia de construire obţinută şi s-au adresat primăriei. A intervenit Inspecţia în Construcţii care a amendat firma Building Park în baza legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Amenda a fost însă contestată în instanţă, procesul fiind pe rol la Judecătoria Rădăuţi. De neînţeles este că în loc să se dispună de către primărie conformarea construcţiei cu proiectul în baza căruia s-a obţinut autorizaţia, instituţia a acceptat modificarea autorizaţiei iniţiale astfel încât s-a acceptat ca noua clădire să se înalţe mai mult, ba să-i crească în jos şi un demisol. Conform autorizaţiei noi de construire, emisă în luna iulie a acestui an, blocul urma să aibă demisol, parter şi două etaje. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Grigorean cu firma sa a tot aşezat etaj peste etaj la clădire depăşind cu mult proiectul în baza căruia s-a acordat cea de-a doua autorizaţie. Cei care sunt responsabili de bunul tratament aplicat patronului Grigorean sunt şeful serviciului urbanism, Gabriel Flutur şi subalternul său, Florin Pânzaru, cei care au trebuit, trimişi de primar, să îl sancţioneze în cele din urmă pe Leonida Grigorean.
De menţionat că această construcţie este ridicată într-un spaţiu extrem de strâmt, între alte clădiri şi la marginea unui parc care a fost în parte distrus de utilajele folosite la ridicarea clădirii – pompe de beton, autocife. Pentru a se asigura spaţiul de manevră necesar utilajelor, au fost tăiaţi mai mulţi copaci din parc, operaţiune efectuată chiar de către angajaţi ai primăriei. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Săptămâna Europeană a Sportului la Grădinița ”Țăndărică” Suceava

Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” Suceava a derulat  în perioada 23-30 septembrie a.c. Săptămâna Europeană …

One comment

  1. Jurnalisti de toata jena,”individul” Leonida Grigorean e femeie. Sunteti prosti!