Wednesday , February 1 2023

Ambasadorul Poloniei a anunțat la Suceava investiții în fabrici din județ și colaborări economice și culturale

Ieri, ambasadorul Poloniei la București, Excelența Sa Marcin Wilczec, s-a întâlnit la Suceava cu reprezentanții instituțiilor publice locale și județene. Discuțiile s-au centrat pe investițiile pe care mari firme poloneze vor să le realizeze în Suceava, colaborarea în cadrul unor proiecte culturale, precum și pe aspecte privind forța de muncă neocupată din Suceava. Tymbark urmează să investească 20 de milioane de euro în fabrica de ape minerale de la Vatra Dornei. Au fost abordate și subiecte privind relațiile din domeniul industriei textile, industriei producătoare de încălțăminte, dar și despre Universitatea “Stefan cel Mare” și importanța acesteia în dezvoltarea domeniilor IT, mecanic și cel al fabricării de motoare 

lungu flutur ambasador polonia `

Ambasadorul Poloniei la București, Marcin Wilczec, s-a aflat ieri în vizită la Suceava, unde a avut întruniri cu reprezentanții instituțiilor publice locale și județene.

Delegația polonă a fost alcătuită din Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, Krzysztof Grabowski, președintele Tymbark Maspex România și Dorota Jezyk, funcționar în cadrul Ambasadei Poloniei în România.

La întrevedere au mai fost prezenți Lucian Gheorghiu, directorul Camerei de Comerț și Industrie Suceava, și  Cristina Albu, inspectorul pentru minorități din cadrul Inspectoratului Scolar Județean Suceava.

Discuțiile s-au centrat pe investițiile pe care mari firme poloneze vor să le realizeze în Suceava, colaborarea în cadrul unor proiecte pe linie culturală, precum și pe aspecte privind forța de muncă neocupată din Suceava.lungu flutur ambasador polonia 2

In cadrul discuțiilor avute cu președintele Consiliului Județean Suceava, ambasadorul Poloniei a arătat că Tymbark urmează să investească 20 de milioane de euro în fabrica de ape minerale de la Vatra Dornei. De asemenea, au fost abordate și subiecte privind relațiile din domeniul industriei textile, industriei producătoare de încălțăminte, dar și despre Universitatea “Stefan cel Mare” și importanța acesteia în dezvoltarea domeniilor IT, mecanic și cel al fabricării de motoare. Gheorghe Flutur a arătat că investitorii sunt interesați în primul rând de forța de muncă disponibilă în județ, în condițiile în care alte zone ale țării duc lipsă de resursă umană.

„Sunt investitori care curtează România și ne-au întrebat despre cum stăm cu forța de muncă pentru că la Arad au fost și se plâng că aduc muncitori din Serbia. Suceava are încă forță de muncă la care am putea să dăm de lucru aici”, a spus Flutur.

In cadrul întâlnirii avute cu primarul Ion Lungu discuțiile au abordat mai multe teme, printre care și proiectele culturale și economice comune între municipiul Suceava și minoritatea polonă din Suceava.

“M-am întâlnit astăzi (n.r. ieri) cu o delegație polonă condusă de Excelența sa, domnul ambasador al Republicii Polone în România, Marcin Wilczek. Au fost discuții constructive în ceea ce privește colaborarea între municipiul Suceava și minoritatea polonă din orașul nostru, proiectele comune pe care dorim să le dezvoltăm în Suceava pe linie culturală, dar și de afaceri. In acest sens, am invitat investitorii poloni să vină să investească în Suceava și în Zona Metropolitană, fiind foarte multe priorități de investiții pe fonduri europene, dar și pe alte tipuri de investiții. L-am invitat pe ambasadorul Poloniei să vină anul viitor în cadrul Proiectului Centenar 2018 la ziua dedicată Poloniei, în cadrul orașelor înfrățite pentru a sărbători înfrățirea cu orașul Sosnowiec din Polonia”, a arătat ieri Ion Lungu.

Primarul a arătat săptămâna trecută că la nivel local relațiile sunt foarte bune cu comunitatea poloneză și că la începutul lunii iunie o delegație de la Suceava va merge la festivitățile prilejuite de împlinirea a 115 ani de la acordarea drepturilor municipale și recunoașterea ca oraș a orașului Sosnowiec.lungu flutur ambasador polonia 3

În cadrul întâlnirii dintre prefectului județului Suceava și ambasadorul Poloniei s-au discutat aspecte privind minoritatea poloneză din județul Suceava, investițiile poloneze, forța de muncă din zonă și posibilități de colaborare economică bilaterală. Prefectul Mirela Elena-Adomnicăi a prezentat oportunitățile județului Suceava din punct de vedere al resurselor minerale, al potențialului agricol, forestier, precum și al celui turistic. De asemenea, au fost abordate teme legate de infrastructura rutieră a județului ca premisă a dezvoltării economiei. Adomnicăi a reiterat susținerea pentru colaborarea româno-polonă, care se poate materializa prin proiecte investiționale sau transfer de expertiză spre beneficiul ambelor comunități. (Alexandra IONICA)

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …

One comment

  1. Vaidenoi.com asa ar trebui sa ne facem reclama…aia zic ca vor sa faca investitie la dorna, noi le dam si minereuri si paduri…
    Oameni nu mai avem..s-au tot dus, dar poate importam niste afrikans mai amarati sa le faca aia treburile pe doi lei..