Friday , April 19 2024

Alte două persoane au ajuns la spital, după ce au consumat ciuperci culese din pădure

bureti

Potrivit statisticilor DSP Suceava, în total au fost înregistrate nouă cazuri de intoxicaţie cu ciuperci, însă sezonul este abia la început 

 
Miercuri, 12 iunie, la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean “Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava au ajuns alte două cazuri de intoxicaţie cu ciuperci. Cele două persoane, mamă şI fiică,. R.S. şi A.M.S, din Scheia au ajuns la spital după ce au consumat ciuperci culese din pădure. “Fata, în vârstă de 16 ani prezenta sindrom dispeptic mai grav, care s-a manifestat prin greţuri, vărsături, diaree şi a fost internată pe secţia de Pediatrie. Mama fetei, de 47 de ani, I s-a pus diagnosticul de gastroenterocolită acută şi a fost internată pe secţia Gastroenterologie. Niciuna dintre cele două paciente nu are viaţa pusă în pericol, ele fiind stabile hemodinamic încă de când au ajuns în spital”, a declarat Tiberius Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.
Medicul urgentist a mai spus că cel mai probabil fata va mai rămâne internată câteva zile.
Nouă cazuri de intoxicaţie cu ciuperci de la începutul sezonului
De la începutul sezonului de ciuperci, au ajuns la spital un număr de nouă persoane de la nivelul judeţului. Potrivit celor spuse de reprezentanţii DSP, cazurile s-au înregistrat în localităţi aleatorii.
Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, DSP Suceava recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare. « Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană. Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci, cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. De aceea, recomandăm consumul excesiv de ciuperci din cultură, şi nu din flora spontană a pădurilor, iar în cazul în care există vreo suspiciune de intoxicaţie cu ciuperci, persoanele în cauză să se prezinte imediat la medic”, a declarat Adrian Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
Speciliştii susţin că toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vâsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată de modul termic de preparare a lor şi de starea de sănătate anterioară a victimei.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice).
Intoxicaţiile cu perioada de incubaţie scurtă (cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim trei ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prinscăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. (Georgiana GROZA)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …