Thursday , April 25 2024

Alocaţii plătite pe numele copiilor morţi

ajutor-incalzire

Judeţul Suceava este pe primul loc la nivel naţional într-o statistică realizată de Ministerul Muncii. In Suceava au primit alocaţii post mortem 87 de copii, în vreme ce în Capitală, aceste cazuri au fost în număr de 84.  23 de astfel de situaţii au fost deja confirmate în urma inspecţiilor făcute, cazurile cele mai relevante fiind din zona comunităţii de romi de la Vereşti, dar şi de la o familie cu mulţi copii din Făticeni  

87 de copii din judeţul Suceava au beneficiat luni în şir de alocaţii deşi erau decedaţi. Pentru că primăriile nu au transmis documente necesare din care să rezulte decesul acestora statul a plătit în continuare concedii de îngrijire a copiilor şi alocaţii de stat. Conducerea Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale şi Inspecţie Socială a arătat că din cele 87 de cazuri semnalate au fost verificate şi confirmate 23, iar verificările continuă. „Verificările continuă, iar obligativitatea privind numărul copiilor care sunt înregistraţi în sistemul de asistenţă socială ţine de primării” a declarat Marcela Prelipcean, directoarea, Agenţiei de Prestaţii Sociale sucevene.
La nivel naţional au fost plătite alocaţii pentru peste 1.275 morţi de câţiva ani sau care pierduseră acest drept. Judeţul Suceava este campion la alocaţii alocate unor copii decedaţi – 87, capitala, Bucureşti, fiind pe locul doi, cu 84 asemenea situaţii.
La Suceava, Marcela Prelipcean arată că au fost făcute verificări şi până acum doar 23 de cazuri au fost confirmate. Dacă banii nu vor fi recuperaţi de primării, de recuperarea acestora se va ocupa Fiscul.
Destul de greu de recuperat aceste debite în condiţiile în care, cel puţin în două cazuri – o familie de ţigani Stănescu din cătunul Hancea – comuna Vereşti a luat alocaţie pentru un copil decedat în urmă cu cu mai bine de un an, iar o familie din Fălticeni a încasat de asemenea alocaţie pentru un copil decedat cu mai multe luni în urmă la un spital din Iaşi. Conducerea Agenţiei de Prestaţii Sociale a arătat că au fost emise decizii de debit pentru familiile sucevene care au încasat bani de la stat în numele copiilor morţi. Potrivit legii, alocaţia lunară aferentă copiilor până la vârsta de doi ani este de 200 de lei, dacă copilul este încadrat cu un grad de handicap, aceeaşi sumă este plătită până la împlinirea vârstei de trei ani iar după aceea, până la 18 ani, sau până când acesta termină liceul, alocaţia este de 42 de lei lunar.
Clasamentul alocaţiilor plătite copiilor morţi
Statul român a plătit alocaţii pentru 1.122 de copii care erau morţi de câţiva ani, precum şi pentru 153 de tineri care au împlinit 18 ani şi nu au făcut dovada continuării cursurilor şcolare, arată, miercuri, Ministerul Muncii, într-un răspuns la solicitarea agenţiei Mediafax.
Agenţia Naţională pentru Păţi şi Inspecţie Socială a făcut o campanie de verificare a situaţiei plăţii tuturor alocaţiilor de stat pentru copii, în valoare de 42 de lei pe lună, datele preliminare arătând că statul a plătit în mod eronat alocaţii pentru 1.275 de copii decedaţi sau tineri care au împlinit 18 ani şi nu mai urmează cursurile profesionale sau liceale.
Cele mai multe plăţi de alocaţii pentru copii decedaţi au fost înregistrate în Suceava (87), Bucureşti (84), Timiş (74), Iaşi (70), Teleorman (47), Constanţa (46), Neamţ (45) şi Vaslui (40).
Doar judeţele Braşov şi Gorj nu au făcut nicio plată pentru copii decedaţi, iar judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Covasna, Giurgiu, Harghita, Maramureş, Prahova şi Vâlcea au înregistrat până în zece cazuri fiecare.
De asemenea, judeţul Mehedinţi a avut 38 de astfel de cazuri, judeţele Hunedoara şi Ilfov au avut câte 37 de cazuri, Arad, Bihor şi Caraş-Severin câte 36 de cazuri, Botoşani – 35, Dolj şi Ialomiţa – câte 30, Argeş – 28, Vrancea – 25, Mureş – 23, Dâmboviţa şi Satu Mare – câte 21, Sibiu şi Tulcea – câte 20, Bacău şi Sălaj – câte 19, Cluj – 17, Călăraşi – 14, Galaţi – 13, Cuzău – 12 şi Olt – 11.
Cele mai multe plăţi de alocaţii pentru tineri de peste 18 ani care au abandonat şcoala au fost înregistrate în judeţele Sibiu (18), Iaşi, Alba (câte 17), Vaslui (16), Neamţ (14), Cluj (12) şi Olt (11).
Purtătorul de cuvânt de la MMFPSPV, Iolanda Stăniloiu, a declarat că valoarea totală a prejudiciului nu a fost încă stabilită, întrucât raportul nu a fost deocamdată finalizat. Ea a precizat că cele 1.275 de persoane pe numele cărora s-au făcut plăţi ilegale reprezintă doar 0,03 la sută din numărul total de aproximativ 3,9 milioane de beneficiari de alocaţie de stat pentru copii.
Purtătorul de cuvânt de la MMFPSPV a mai spus că întreaga sumă urmează să fie recuperată, existând trei variante prin care se poate face acest lucru: prin angajament de plată, prin menţinerea sumelor direct de la angajator sau prin executarea celor care au fraudat, de către ANAF. Iolanda Stăniloiu a precizat că urmează să se stabilească în câte dintre aceste cazuri a fost vorba de erori şi în câte de fraudă, iar acolo unde se va stabili că a fost vorba de fraudă, va fi sesizat Parchetul. (N.R.)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …