Sunday , February 5 2023

Al patrulea caz de turbare la câine semnalat în județul Suceava. 95 medici veterinari din județ vor să se vaccineze antirabic

Dr. Dănuț Corneanu, directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a anunțat că vineri, 25 noiembrie, a fost diagnosticat un nou caz de rabie, la un câine de rasă comună de 4 luni, din Grămești.

Conform dr. Corneanu, luna aceatsta au fost diagnosticate 4 cazuri de rabie la câini din județul Suceava, 3 dintre acestea fiind în orașul Siret.  Primul caz a fost diagnosticat în 14.11.2022, caine canne corso – femela de 12 ani, al doilea caz diagnosticat în 16.11.2022, ciobanesc german de doi ani, și al treilea caz – labrador, 5 ani, femelă.

În toate cazurile, au fost semnalate vulpi in aproprierea curților în care erau acești câini.

După diagnosticarea celui de al patrulea caz, la cățelușul de 4 luni de la Grămești, vineri, la ora 17.00, s-a întrunit  Centrul Local de Combatere a Bolilor, prin care s-au aprobat masurile de prevenire a rabiei.

Astfel, DSVSA Suceava atenționeazărabia, sau turbarea, după cum mulți dintre noi o cunoaștem, este una dintre cele mai comune afecțiuni ale câinilor, pisicilor și altor specii receptive (bovine, ovine,caprine, cabaline), și, totodată, una dintre cele mai periculoase boli.

Rabia este o infecție virală, care atacă atât creierul cât și măduva spinării, fiind un real pericol atât pentru câini cât și pentru restul mamiferelor, inclusiv pentru oameni.

Este periculoasă deoarece, odată ce virusul a atacat organismul și odată ce apar simptomele specifice rabiei, șansele de supraviețuire sunt reduse la zero.

Principalul purtător al acestui virus este vulpea

Transmiterea rabiei se face prin mușcătura de către vulpe/câine infectat, spre un câine/animal sănătos, sau printr-o rană deschisă care este expusă la saliva unui animal infectat, de exemplu prin lins.

Odată ce apare mușcătura, virusul rabiei se infiltrează în celulele mușchilor, unde se reproduce, iar ulterior, se răspândește către nervii periferici ai animalului gazdă, ajungând în final la creier.

Cea mai eficientă cale de a reduce riscul de apariție a rabiei este vaccinul antirabic, care favorizează producerea de anticorpi.

Vaccinul antirabic face parte din seria de vaccinuri obligatorii, fiind inclus în schema de vaccinare a animalelor,câini/pisici tinere iar ulterior, prin repetiții anuale.

Fiind singura metodă de a ține sub control evoluția și transmiterea bolii, vaccinul antirabic este util și pentru siguranța umană deoarece, după cum s-a menționat anterior, rabia este o boală transmisibilă de la animal la om.

95 medici veterinari din județ vor să se vaccineze antirabic

Masurile dispuse in cele doua sedinte ale  Centrului Local de Combatere a Bolilor  din data de 17 si 25 noiembrie au fost transmise in judet catre toti medicii veterinari, precum si tuturor Unitatilor Locale de Sprijin constituite la nivelul UAT-urilor  sub coordonarea primarilor.

Toti cetatenii trebuie sa fie informati si sa constientizeze aspectele  privind  gravitatea bolii precum si obligatia de a anunta medicului veterinar din comuna orice comportament  anormal al animalelor detinute in gospodarie, in special caini si pisici, precum si orice caz de mortalitate  intervenit la animalele detinute  in gospodarie.

Un numar de 95 medici veterinari din reteaua judetului au comunicat catre D.S.V.S.A. intenția de a se vaccina antirabic, in acest sens fiind notificata  Directia de Sanatate Publica in vederea stabilirii centrelor de vaccinare.

”Recomandam ca personalul care deserveste adaposturile de caini fara stăpân, sau celor care detin in gospodarii  un numar mai mare de caini sau pisici sa solicite, de asemenea, la Directia de Sanatate Publica vaccinarea antirabica”, a mai transmis, sâmbătă, dr. Dănuț Corneanu, directorul executiv adjunct al  DSVSA Suceava. (O.S.)

Vezi si

Circulație în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, pe drumurile naționale din județ. Recomandări ale polițiștilor pentru șoferi

Prefectura Suceava a informat, duminică dimineață, că Secția Drumuri Naționale Suceava a acționat cu utilajele …